Doplňujúca liečba rakoviny

Po operácii, počas liečby aj po liečbe by mal pacient jednoznačne postupovať podľa nasmerovaní ošetrujúcich lekárov. V súčasnosti je prístup k využívaniu tzv. alternatívnej medicíny rôzny a prívrženci klasickej a alternatívnej medicíny majú medzi sebou stále rozporuplné pnutia.

V najnovšej dobe sa dokonca pokúšajú v niektorých oblastiach USA zaradiť niektoré postupy liečby rakoviny alternatívnymi metódami do oblasti mimo zákon.

Čo je to alternatívna medicína?

Alternatívna medicína je súbor diagnostických, preventívnych a liečebných metód  nepatriacich ku klasickej medicíne. Klasickej medicíne sa učia budúci lekári na oficiálnych lekárskych univerzitách. Klasická medicína je uznávanou a používanou v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach vo všetkých vyspelých štátoch Európy, USA, Austrálie aj Ázie. K alternatívnej liečbe patrí množstvo rôznych odvetví a smerov, cez staré východné medicíny – čínsku, indickú medicínu, aromoterapiu, urinoterapiu, homeopatiu, hipnoterapiu až po terapiu farbami či hudbou. Niektoré postupy a metódy alternatívnej medicíny sa s rozvíjajúcim poznaním  úspešne včlenili aj do klasickej medicíny. Každý  z týchto spôsobov má svojich zástancov a odporcov.

Pretože ochorenie na rakovinu je veľmi závažné, nedajú sa odporučiť po zistení ochorenia pri liečbe rakoviny ako prioritné alternatívne metódy. V prípade, že ochorieme na rakovinu je správne počúvať rady lekárov. Lekári by zase nemali striktne odvrhnúť pomocné postupy pre onkologických pacientov. V doplňujúcich metódach je totiž určitá nádej na vyliečenie, keď zlyhali klasické postupy. Je už na kontrolných orgánoch, ktoré pomocné, neškodlivé  formy  dovoľujú používať na Slovensku. Chorí zatiaľ môžu využívať aj  doplnkové možnosti posilnenia organizmu pri rakovine, kde čas je jedným z podstatných faktorov úspešnosti liečby.

Tu sú niektoré postupy, ktoré boli pacientmi viac alebo menej úspešne používané, nie ako alternatívne postupy, ale ako doplnkové formy klasickej liečby rakoviny. Niektoré postupy ako zlepšiť liečbu odporúčajú vynechať mlieko, iné najnovšie (na Novom Zélande) využívajú zase produkty z nepasterizovaného  mlieka na výrobu špeciálnej „Recharge“ zmrzliny, ktorá vraj napomáha počas liečby rakoviny. Účinné v zmrzline sú 2 hlavné ingrediencie. Bielkovina laktoferin, ktorá môže prispieť pacientom používajúcim lieky na potlačenie imunity. Mliečny tuk, ktorý dokáže obmedziť poškodzovanie výstelky čriev a môže kladne ovplyvniť počet červených a bielych krviniek. (zdroj: ČT24)



Rôzne diéty

Prvým príkladom je špeciálna diéta, ktorú si pacientka sama zadovážila, nakoľko pacientke  po skončení klasickej liečby nestačili lekárske usmernenia ktoré po liečení dostala. Obrátila sa na Kliniku alternatívnej medicíny v USA a táto jej vypracovala jedálny lístok, v ktorom mala doporučené a zakázané potraviny.

Zakázané potraviny podľa kliniky alternatívnej medicíny v USA- S. Francisco: sladkosti, banány, figy, mango, hrozno, pomaranče, mandarínky, melóny sušené ovocie, konzervačné látky v potravinách, sladidlá, sirupy, konzervované potraviny, nič, čo obsahuje pšeničnú muku, kvasnice, mlieko, mliečne výrobky (okrem jogurtov), huby, údené konzervované mäso, ryby, zemiaky, kukuricu, bielu ryžu.  

Vhodné potraviny: Denne prijímať viac ako 60 %  čerstvej zeleniny.

Iné diéty, kedy chorý prijíma určité obdobie iba ovocné alebo zeleninové šťavy z rôznej zeleniny a ovocia napríklad : červenej repy, pomarančov, grapefruitov, čiernej reďkovky, hlávkového šalátu, špenátu, lucerny, zeleru, čakanky, petržlenu a pod. Základom zeleninových štiav býva mrkvová šťava, ktorá má tvoriť najmenej 75 % celkového množstva. Koľko štiav sa má denne vypiť, závisí od hmotnosti dotyčnej osoby. Spočiatku je denná dávka asi 1-2 litre.

Ďalšie so značným úspechom využívané zatiaľ doplnkové postupy sú:

  • CellAdam (Vitacell). Známka CellAdam je názov pre systém, skladajúci sa z týchto prvkov test, prevencia, pomocná liečba. Produkty ( kvapky, čipky, injekcie, krémy) sú distribuované na Slovensko skupinou pre výskum rakoviny, sídliacou v Pilisborosjenő, v Maďarsku. Odborná skupina okolo Adama Kovácsa sa špecializuje na molekulárnu biológiu a investovala viac ako tridsať rokov výskumu prevencie a liečby rakoviny . CellAdam sa používa na prevenciu rakoviny a aj pri rôznych štádiách rakoviny. V súčasnosti je prostriedok a aj test CellAdam v štádiu snahy o akceptáciu v medicíne. Aj napriek tomu, že má len doplnkové postavenie je úspešne využívaný pacientmi medzi klasickou onkologickou liečbou a po jej skončení, na posilnenie imunity organizmu v boji s touto chorobou. CellAdam spĺňa dôležitú podmienku pri používaní pomocných prostriedkov na rakovinu, že ak nepomôže, tak nepoškodí.
  • Chlorella čistý 100% prírodný produkt. Je to jednobunková sladkovodná zelená riasa, v ktorej nájdeme vysoké zastúpenie chlorofylu. Táto riasa nie je užívaná iba pre vysoký obsah chlorofylu, ale hlavne preto, že pre človeka predstavuje veľký zdroj vitamínov, minerálov, bielkovín a ďalších vzácnych látok., takže je označovaná za zdravú potravinu a tiež ako zdraviu prospešnú potravinu. Pacienti si po prečítaní informácii o používaní tejto pomôcky prečítajú na internete napríklad, že boli dokázané jej stimulačné účinky pri produkcii interferónu a stimuluje aktivitu makrofágov a T-buniek, ďalšej prirodzenej obrany proti rakovine.
  • Chmeľ. Na základe výskumov jeho priaznivci ho zaradili  medzi „prírodné prostriedky“, ktoré dokážu človeka ochrániť pred nádormi. Obsahuje totiž monoterpény a polysacharidy, ktoré potláčajú rakovinové bunky v ich najrannejšom štádiu a posilňujú imunitný systém.
  • Tabletka aspirínu odoženie rakovinu! K tomuto záveru prišiel doktor Malcolm Dunlop z Edinburskej univerzity, ktorý v priebehu uplynulých piatich rokov skúmal, nakoľko užívanie aspirínu zohráva rolu pri prevencii rakoviny čriev. Vzorku tvorilo 2800 zdravých ľudí a 3000 rakovinových pacientov. Dunlop zistil, že pri dávke 75 miligramov aspirínu denne kleslo riziko výskytu rakoviny v priemere o štvrtinu. Jeho kolega, Andrew Chan z Harvardskej lekárskej fakulty, oponuje akurát v otázke výšky dennej dávky. Podľa jeho výskumu, ktorý prebiehal na vzorke 80 000 žien a 50 000 mužov, je efektívnejšou ochranou pred rakovinou 325 miligramov aspirínu denne. (zdroj: 27.9.2010  magazin.atlas.sk/zdravie)
  • Flavín 7- patriaci k flavonoidom. Flavonoidy sú produkty látkovej výmeny rastlín, vo zvýšenej miere sa vyskytujú v šupkách a jadierkach či v stonkách ovocia. Vedecké štúdie potvrdzujú významnú úlohu flavonoidov na udržanie zdravia a v prevencii proti chorobám. Pozitívne vplývajú na ochranu srdcovo cievneho systému. Flavonoidy sú účinné antioxidanty. Blokovaním metabolických enzýmov zabraňujú aktivácii rakovinotvorných látok. Veda potvrdila aj pozitívnu úlohu flavonoidov v procese posilňovania imunitného systému, boli preukázané ich účinky protizápalové, antialergické a hepatoprotektívne.
  • Indonal. Indonal pomáha udržovať zdravú hladinu ženských hormónov, ochraňuje tkanivo v prsníkoch a maternici, zvyšuje imunitu a očisťuje, je to silný antioxidant, potláča šírenie HPV vírusu, ktorý môže spôsobovať bunkové zmeny, je to výživový doplnok - 100% prírodný produkt (zdrojom aktívnej látky je brokolica a kapustová zelenina).
  • K rôznym spôsobom, ktoré pomáhajú pacientom s onkologickým ochorením je aj aktivácia  psychickej sily organizmu (viera, meditácie a pod.)
    Meditácie a naša psychická sila dodáva chuť žiť, preto napríklad viera aj pozitívne myslenie, hoci to znie ako fráza je veľmi podstatné. Umárať sa, trápiť s nespravodlivosťou sveta nás nijako neposunie vpred. Máme pred sebou každý nový deň ako výzvu, urobiť čosi kladné a niečo pekné prežiť a najmä nasmerovať  naše tvorivé nápady na vlastnú osobu. Ak začneme deň s tým, že vnímame reálne sami seba, vieme, že je ľudské robiť chyby a je ušľachtilé zbaviť sa ich prácou na sebe. Pokiaľ sa nebudeme zahlušovať pre mierou dojmov a budeme citlivejší a chápavejší k sebe a okoliu ideme cestou pokoja mysle, čo sa pozitívne prejaví v našom živote.
  • Pomocná metóda liečby je aj fyzická aktivita. Názory na pohyb alebo šetrenie sa chorých resp. rehabilitujúcich ľudí sa zmenili. Keď chorí majú chuť a silu pohybovať sa napr. bežať, bicyklovať, korčuľovať, cvičiť jogu, lyžovať, prechádzať sa v prírode atd., nech to robia. Zákazy pohybu s obavami o zdravotný stav sú dávno zastarané. Samozrejme nie je vhodné prečerpávať ani zdravý organizmus, ale primerane a pravidelne posilňovať a podávať stále vyššie výkony je veľmi pozitívne. Uvedené podporujú odporučenia amerických lekárov zo Spoločnosti pre športovú medicínu, aby chorí podľa možnosti žili svoj športový život ako vládzu a akoby boli zdraví. Týmto posilníme svoj organizmus na boj s chorobou. Príklady sú mnohé, kedy po vyzdravení ľudia bežia maratóny, vyhrávajú cyklistické preteky, dosahujú vynikajúce výsledky vo viacerých disciplínach a rakovina patrí medzi prekonané prekážky, ktoré zvládli aj vďaka svojmu aktívnemu prístupu.

Dôležité v boji s chorobou prioritne nezavrhnúť lekárske postupy, ktoré sú verifikované aj dlhoročnou praxou a odborne úspešne aplikované na oddeleniach onkológií.


 
Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu. 
LauraLine

Prednedávnom som si začala študovať rozličné formy alternatívnej liečby, lebo si myslím, že nie je správne že naša západná medicína len potláča symptómy, bez toho, aby skúmala pravú príčinu a tú sa snažila eliminovať. Stretla som sa dokonca s údajom že až 85 percent závažných ochorení (rakovina, vredy a pod) majú psychosomatický pôvod. Podľa mňa to je možno kombinácia, hovorí sa, že i keď má človek určité predispozície na ochorenia, tieto uňho nemusia prepuknúť, ide o to, či si tieto ochorenia životným štýlom spustíme alebo nie. Potláčané emócie, bloky, staré krivny a nespravodlivosti, všetko toto negatívne sa v tele ukladá ako akási bunková pamäť a toto o niekoľko rokov môže spôsobiť prepuknutie choroby. Čítala som zaujímavý príbeh, pani Brandon Bays, zakladateľky metódy CESTA (The Journey), ktorá sa sama vyliečila z nádorového ochorenia a to tak, že sa zamerala na svoje telo a postupne počas dlhého procesu odbúravala svoje telesné bloky, vracala sa do spomienok, ktoré sa v tele usadili, nechávala im priamy priechod, prijímala ich. Bol to dlhý proces, veľmi náročný avšak podarilo sa jej s negatívnymi vecami vysporiadať, čím dala svojmu telu šancu uzdraviť sa. Pre mňa to bol veľmi inšpiratívny príbeh, ktorý ukazuje, aké je naše telo silné.. Veľmi veľa sily je ukrytej priamo v našom tele a je potrebné sa naučiť s ním pracovať.