Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

Zemiakový šalát s varenou zelerovou majonézou a hríbikmi

Blíži sa čas sviatkov, kedy na slovenskom stole nechýba jeden z a obľúbený pokrm „zemiakový šalát“. Je bohatý na vlákninu a tukovo výdatná majonéza používaná pri klasickom zemiakovom šaláte je upravená do zdravšej formy s menším obsahom tuku. Taktiež ochorenie ako je salmonelóza pri jedení tohto šalátu nehrozí, keďže žĺtka z vajíčok používané do majonézy sú varené.

Pokiaľ máme možnosť používame bio potraviny do tohto šalátu, ktorý je vhodný aj pre menšie deti.

Potrebujeme pre 4 člennú rodinu:

  • 2-3 kg bio zemiakov,
  • 3 veľké bio mrkvy,
  • 1/2 bio zeleru,
  • 2 petržleny,
  • 1,5 dcl olivového oleja,
  • 6 – 8 bio vajíčok,
  • 3 veľké nadrobno nakrájané biele cibule,
  • 1/2 lyžičky čierneho mletého korenia,
  • soľ,
  • citrónovú šťavu,
  • ocot,
  • 3 lyžice práškového cukru,
  • 2 - 3 bio jablká,
  • 6- 8 ks kyslých uhoriek,
  • 1 lyžica plnotučnej horčice,
  • hrášok,
  • kyslé hríbiky,
  • kyslá smotana.

Postup:

Zemiaky v šupke uvaríme do mäkka, po ochladení ich olúpeme a pretlačíme cez mriežku, čím získame zemiaky pokrájané na štvorčeky. Zemiaky nasypeme do väčšej misky, aby sme mohli všetky zložky pohodlne premiešať. V sladkokyslom náleve o objeme asi 0,5 l uvaríme na drobné kocky pokrájaný zeler, ktorý po vychladnutí prisypeme k zemiakom. Zelerovú vodu použijeme na prípravu varenej majonézy. Na kocky nakrájanú mrkvu aj petržlen po uvarení pridáme tiež do misky so zemiakmi a zelerom. Medzitým dáme variť 6 vajíčok na 10 minút, z nich varené žĺtka použijeme na prípravu majonézy a bielka pokrájame krájačom a pridáme k zemiakom. Do misky ešte pridáme na drobno pokrájané olúpané, tvrdšie jabĺčka, kyslé uhorky a sparenú cibuľu, aby nebola surovosťou cibuľa dráždivá. Všetko v miske mierne osolíme a pokoreníme čiernym korením.

Príprava majonézy má 2 fázy:

Prvá fáza je, že uvarené žĺtka dáme do mixéra, pridáme soľ, trocha práškového cukru, 1 polievkovú lyžicu octu a pridávame po kvapkách olej, premixujeme mierne. Olej dávame pokiaľ sa nám zdá hmota hustejšia. Ochutnáme a dochutíme, podľa nášho vkusu, niekto má rad sladkokyslú chuť, iný kyslejšiu alebo slanšiu.

Druhá fáza je, že do vychladenej sladkokyslej zelerovej vody dáme majzénu Zlatý klas a uvaríme na veľmi hustú kašu. Dochutíme, aby bola sladkokyslá, nám príjemná. Po vychladnutí hustej kase ju jemne pridávame do mixéra k prvej časti majonézy. Získame stredne hustú, veľmi chutnú varenú majonézu ktorú zamiešame do zemiakového šalátu.

  • Pokiaľ chceme šalát podávať deťom, nepridávame do neho nič iné, aby nebol zaťažujúci.
  • Pokiaľ chceme šalát podávať dospelým a tí majú radi sýtejšiu majonézu, môžete pred podávaním pridať do šalátu kyslú pochúťkovú smotanu.
  • Pokiaľ chceme šalát podávať ľuďom, ktorí predsa len majú radi klasickú nevarenú, mastnejšiu majonézu, môžete zamiešať do šalátu z obchodu kúpenú Tatársku omáčku, alebo si ju môžeme urobiť doma z nevarených vajec, čo však nie je najzdravšie.

Šalát sa uskladňuje v chladničke, podáva sa vychladnutý a môže sa ozdobiť kyslými hubami a kukuricou.

Klik-Klinik

Máte zdravotný problém?

Konzultujte ho so skutočnými odborníkmi

1. internetová klinika Klik-Klinik

Chcem konzultovať

Textová Inzercia

Silvestrovské MEGA pobyty v Dudinciach

Užite si posledné dni v roku 2016 v hoteli HVIEZDA***

Len jeden klik ku zdraviu

Vždy individuálny prístup k liečbe chorôb vášho tela. Fyzioterapia, rehabilitácia, vnútorné lekárstvo, rodinný lekár.

Získajte svoj červený hrnček

Pozrite si našu ponuku a do piatich dní ho máte doma.

Prihlás sa k odberu noviniek a zaujímavých článkov

Zemiakový šalát s varenou zelerovou majonézou a hríbikmi - ZDRAVIE.sk