Chráňte sa pred slnkom prírodnými olejmi

Aj bežne dostupné prírodné látky dokážu ochrániť kožu pred škodlivými vplyvmi slnečného žiarenia. Poskytujú nášmu telu okrem ochrany aj rad vitamínov a živín. Príroda nás obdarila množstvom rastlín s účinkami proti UV lúčom.

Spoliehať sa len na ochranné opaľovacie produkty?

Reklamy nás pohlcovali a nedávali nám inú možnosť ochrany pred slnečnými lúčmi, ako sa spoliehať na tvrdenie výrobcov syntetických chemických ochranných UV prípravkoch o ich bezpečnosti a najvyššej ochrane. V skutočnosti je prekvapujúce, že najväčšia výskumnícka spoločnosť v USA (EWG) vo svojich štúdiách potvrdzuje, že niekoľko populárnych značiek zavádza svoje skutočnosti. Bolo zistené, že prísady používané v nesprávnej kombinácií sa v pokožke rozkladajú, a tým deštruujú jej vrstvy a zanechávajú našu kožu bez ochrany.

Ak budeme používať takéto kozmetické výrobky dennodenne, ako aj používame, mohlo by to byť pre naše telo veľmi veľa chemickej absorbcie, ktoré časom zapríčiňuje nielen kožné ochorenia, ale aj zdravotné problémy celého organizmu.


Prečítajte si tiež:

Ochrana kože na tanieri

Aj prírodné látky nás dokážu bezpečne ochrániť pred slnkom

Predstavujú pre naše telo rad vitamínov a živín. Prírodné zložky môžete používať ako alternatívu v ochrane proti slnečnému žiareniu. Čo je najdôležitejšie, fungujú lepšie ako klasické obtiažne chemické vzorce v bežných opaľovacích prípravkoch. Na našom trhu nájdete už aj spoločnosti, ktoré vyrábajú účinné prírodné ochranné opaľovacie prípravky. Udržujú našu kožu zdravú, ochraňujú a pomáhajú predchádzať jej starnutiu.

Bambucké maslo (Butyrospermum parkii Butter)

Známe aj pod názvami karité maslo, Shea Butter. Používa sa ako aktívne činidlo alebo zložka v najkvalitnejších prírodných krémoch. Zohráva dôležitú úlohu pri prirodzenej ochrane proti UV žiareniu. Obsahuje kyselinu škoricovú, ktorá dodáva maslu ochranný účinok pre kožu (regeneruje bunky, urýchľuje hojenie). Dokonale chráni suchú, popraskanú pokožku pred vplyvom vonkajšieho prostredia, zjemňuje pokožku a pleť po nanesení karité masla bude hebká, hydratovaná a obohatená o vitamíny a významné výživné látky potrebné pre správne funkcie kože. Má prirodzený ochranný SPF faktor 6.

Konopný olej (Cannabis Sativa Seed Oil)

Olej získavaný z konopných semien je veľmi podobný nášmu lipidovému ochrannému plášťu kože. Ľahko sa vstrebáva do pokožky. Obohacuje pleť esenciálnymi mastnými kyselinami a aminokyselinami, ktoré sú dôležité pre správnu tvorbu keratínu a buniek v koži. Hodnotenie ochrany proti UV žiareniu má SPF faktor 6.

Makadamiový olej (Macadamia Ternifolia Seed Oil)

Makadamia je známa „kráľovná orechov“ vďaka jej oleju, ktorý má takmer rovnaké vlastnosti ako kožný maz. Maz chráni pokožku pred suchosťou a pomáha koži byť vodotesnou. Cez póry sa nedostane nadmerné množstvo vody, rovnako to platí aj pri aplikácií makadamiového oleja pri ochrane proti škodlivým slnečným lúčom. Prirodzená ochrana je SPF 3-5.

Jojobový olej (Simmondsia Chinensis Oil)

Známy aj ako „tekuté zlato“, jojoba oil. Podľa jeho chemického reťazca sa považuje za vosk, ale skupenstvo je tekuté.Považuje sa za najcennejší olej pre jeho mnohostranné kladné účinky na pleť (hydratácia, regenerácia, hojenie, vyhladzovanie, navracia odolnosť, hebkosť a celistvosť aj pre aknózny typ). Vhodný pre každý typ pleti. Pravidelným aplikovaním jojobového oleja sa citlivá, podráždená suchá pleť stane opäť odolnou. Na koži zanechá zamatovo hebký film, pričom nebudete mať pocit mastnoty. Jojobový olej je vhodný aplikovať aj na ochranu pokožky po opaľovaní. Jeho prirodzený ochranný faktor je SPF 4-5.

Kokosový olej (Cocos Nucifera Oil)

Známy ako kokosové maslo alebo Coco Butter. Pri izbovej teplote je v pevnej forme, pri vyšších teplotách sa mení jeho skupenstvo na tekuté. Je bohatý na mastné kyseliny, hydratačné prvky, ľahko sa vstrebáva do pokožky a udržuje pleť mladistvú. Jeho účinky siahajú až do antihubového, antibakteriálneho, antimikrobiálneho charakteru. Kokosový olej je ideálny ako opaľovací olej, pretože má vysoko stabilné vlastnosti trvanlivosti a schopnosť prirodzene ochrániť pokožku pred slnečnými lúčmi. Má prirodzený ochranný faktor SPF 4.

Sezamový olej (Sesamum Indicum Oil)

Obsakuje bielkoviny (20%)tuky (50%), ktoré vytvárajú významný tokoferol (vitamín E – dôležitý pri redukcií začervenania spôsobeného popálením, zabraňuje degenerácií buniek, v spojitosti s vitamínom C redukuje vznik rakoviny spôsobenej UV žiarením). Poskytuje stabilné antioxidačné mechanizmy, ktoré zabezpečujú elimináciu voľných radikálov z UV žiarenia, v kožných bunkách. V hodnotení ochranného faktora má sezamový olej hodnotu SPF 4.

Olej z hroznových jadier (Vitis Vinifera Seed Oil)

Má vyšší obsah látok ako sezamový olej, pre zachytávanie voľných radikálov, ktoré spôsobujú starnutie. Štúdie preukázali, že tieto látky v hroznových jadrách sú dvakrát účinnejšie ako vitamín C. Obnovuje kožu ovplyvnenú slnečnými lúčmi. SPF ochranný faktor oleja je 3-4.

Kakaové maslo (Theobroma Cacao Butter)

Známi ako Cocoa butter. Má tuhšiu konzistenciu, topí sa pri telesnej teplote. Jeho vôňa priláka každého. Dokonalý prostriedok ako vyživiť pleť esenciálnymi mastnými kyselinami. Na pokožke vytvorí jemný film, ktorý ju prirodzene chráni pred UV žiarením s SPF faktorom 3-4.

Rakytníkový olej (Hippophae Rhamnoides Oil)

Táto rastlina je známa už od čias antiky. Stala sa významnou bylinou pre jej liečivé účinky. Na kožu pôsobí účinkami proti predčasnému starnutiu, regeneráciou, protizápalovými procesmi a silnou antioxidáciou. Najznámejšou rastlinou vďaka obsahu neriedených omega-7 mastných kyselín (vitamín E, C, karotény) chráni všetky vrstvy kože pred škodlivými vplyvmi UV žiarenia a jej poškodením. Vhodný používať v kombinácií s niektorými prírodnými ochrannými faktormi alebo ako olej po opaľovaní.

Mandľový olej (Prunus Amygdalus Dulcis Oil)

Známy ako olej starých Rimanov, sa radí medzi najcennejšie oleje. Vďaka zloženiu podobnému ochrannej vrstve pokožky, ju výborne vyživuje, hydratuje a chráni. Olej je vhodný i pre (dojčatá) detskú pleť. Utišuje podráždenú, suchú, exzematóznu, popálenú pokožku poškodenú slnečným žiarením. Obsahuje vitamíny A,E,F, minerály draslík, vápnik, horčík. Vhodný ako ochrana a regenerácia pokožky po opaľovaní alebo ako súčasť v ochrannom opaľovacom prípravku.


TIP Redakcie:
Radi sa inšpirujete pri starostlivosti o seba prírodou? Potom by ste mali vyskúšať aj náš prírodný recept na biele zuby!


Obohaťte si stravu

Pred škodlivým slnečným žiarením sa môžeme ochrániť aj stravou bohatou na antioxidanty, vitamíny, minerály a stopové prvky.

  • mrkva, marhule, papája, mango, sladké zemiaky, repa, zelená listová zelenina, grep, melóny (obsahujú karotenoidy, pigment, ktorý využívajú rastliny ako ochranu pred UV žiarením, rovnako tento pigment pôsobí i na našu kožu pri ochrane kože pred škodlivým žiarením slnka),
  • zelený čaj, granátové jablko (bohaté na polyfenoly = najsilnejšie antioxidanty, sú bezkonkurenčne akčné v boji proti škodlivým vplyvom UV žiarenia, znižujú až o 30% tvorbu rakovinových buniek),
  • všetky citrusové plody (pre vysoký obsah vitamínu C, zabraňuje predčasnému starnutiu a rakovine kože),
  • losos, makrela, sleď, morské riasy, ľan (bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, znižujú zápal, chránia pokožku pred spálením a vznikom melanómu),
  • voda (udržuje pleť v rovnováhe hydratovanú, aby sa zabránilo dehydratácií, a tým spáleniu pokožky).

Nezabudnite si prečítať: Ochrana kože na tanieri

Leyla753

Na atopickú pleť je vo všeobecnosti náročné nájsť spoľahlivú a bezpečnú ochranu pred slnkom. Po pár ročnom osobnom testovaní mi sadol až Olej z malinových jadier predávaný feelgood-om. Páči sa mi postupný návrat k bio kozmetike a jej uprednostnenie pred syntetikou

Miamama

Ahoj, ja som mala problem s mimoriadne suchou kozou najmä na rukach, predlaktiach a predkoleni. Koža mi až nepríjemne praskala a velmi to bolelo. V lete, pri vysokých teplotach to bolo ešte horsie. Nakoniec mi lekar odporucil mast Erevit, ktorý mi pomohol zjemnit kozu, uz mi ani nepraska. Super je na nom to, že obsahuje olivový olej

erikuska

to som uz pocula ze prirodne oleje ako napriklad kokosovy je o vela lepsi ako ochranne kremy ktore predavaju v obchodoch