10 tipov, ako si posilníte imunitu za čo najkratší čas

Zo všetkých strán sa na vás hrnú postupy, ako si udržať štíhlu líniu, ako sa zdravo stravovať a ako si posilňovať imunitu. V dnešnej uponáhľanej dobe, keď sa s východom slnka ženiete do práce a so západom slnka sa z nej vraciate, nie je možné venovať sa aktívne cvičeniu alebo si rátať odporúčaný príjem vitamínov a minerálov. Prinášame vám teda aspoň zopár rád, ako si môžete na jeseň posilniť imunitu.

Posilnenie imunity Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Pite vodu s citrónovou šťavou

Zabijete dve muchy jednou ranou. Dodržíte tak pitný režim a zároveň prijmete dostatok vitamínu C. Voda s citrónom je okrem toho veľmi osviežujúca. Každé ráno si vezmite so sebou do práce pár citrónov a vyžmýkajte si ich do pitnej vody z vodovodu alebo do minerálky. Najlepšie je liať si ju do pohára priamo pred seba, aby ste ju mali vždy po ruke. Ak máte pracovný obed, požiadajte o vodu s čerstvou citrónovou šťavou čašníka. Skúste si denne dopriať aspoň dva litre tohto jednoduchého a pritom blahodarného nápoja.


Prečítajte si aj:

Ako si vybudovať silný imunitný systém pomocou potravín?

2. Vyberte si viac pohybu

Máte na výber schody alebo výťah? Ak nejde o závratné výšky a príliš sa neponáhľate, vyberte si schody. Parkujte ďalej od práce a prejdite si kúsok pešo, prípadne cestujte mestskou hromadnou dopravou. Ráno po zobudení si doprajte niekoľkominútový strečing. Naťahujte postupne obe ruky aj nohy, potom sa posaďte, vzpriamte chrbát a pomaly sa pokúste pritiahnuť si prsty rúk čo najbližšie k špičkám. Po vstaní z postele poohýbajte telo, postavte sa na špičky, urobte pár drepov. Telo sa vám prekrví a hneď sa budete cítiť sviežejšie. Ak vás bolieva v práci chrbát, skúste sa každé ráno postaviť na štyri a naťahovať ho rovnako, ako to robievajú mačky. Ak pracujete v kancelárii, vymeňte stoličku za fitloptu. Prospeje to aj správnemu držaniu tela.

3. Majte po ruke ovocie alebo zeleninu

Jablko či mandarínka sa zmestí do každej kabelky, môžete si zahryznúť kedykoľvek medzi jedlami. Ak máte chuť na sladké, dajte si banán. Ak sa snažíte prestať fajčiť, je to najlepší spôsob, ako nájsť pre ruky náhradu, keď neviete, čo s nimi. Ak večer stíhate, nastrúhajte si mrkvu s jablkom a vytlačte na túto zmes citrónovú šťavu, čakajú vás chutné raňajky alebo desiata či olovrant. Dajte si záväzok, aby ste každý deň zjedli aspoň jeden kus stredného ovocia alebo zeleniny (jablko, hruška, mrkva, banán), tretinu alebo polovicu veľkého (melón, dyňa, šalát, kapusta) či za misku malého (maliny, jahody, černice, egreše). Mimochodom, viete, aká potravina patrí k najzdravším na svete? Čučoriedky!

4. Snažte sa raňajkovať

Aj keď je to pre mnohých nesplniteľná úloha, stále platí, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Ak sa vám nedarí naraňajkovať sa v pokoji doma, kúpte si cestou do práce aspoň probiotický jogurt, ovsené vločky, celozrnné pečivo, syr, ryby v konzerve, ovocie či zeleninu.

5. Vyberajte si to zdravšie z obedného menu

Obedujete v reštauráciách a vyberáte si z niekoľkých možností obedného menu? Ak je na výber ryba, určite si ju objednajte. Ak je možné meniť prílohy, dajte si k mäsu len zeleninovú oblohu. Pokúste sa vyhnúť vyprážanému, skôr voľte pečené, varené alebo grilované jedlo. K tým zdravším a zároveň populárny jedlám v obedných menu rôznych reštaurácií je napríklad špenátový prívarok, zapekaný karfiol, zapekaná brokolica, hydinové alebo zeleninové rizoto, šaláty či pečené kura. Ak máte radi sushi, máte vyhrané, ide totiž o výnimočne zdravé jedlo. Ak si neviete vybrať spomedzi mnohých druhov, zvoľte lososové – voľne žijúci losos je totiž najzdravšou rybou a jednou z najzdravších potravín na svete. Jedlo nezapíjajte a každé sústo poriadne prežujte.

6. Večer sa neprejedajte

Opakuje sa to vo všetkých časopisoch, televíznych reláciách a radí vám to aj váš lekár. A všetci majú pravdu. Ak sa neskoro večer prejete, spôsobíte tým svojmu žalúdku veľké ťažkosti. Vy sa zle vyspíte a vaša tráviaca sústava si neodpočinie vôbec, keďže ste jej práve zabezpečili prácu na niekoľko hodín. Keď vás zachváti hlad, pomôcť môže pol litra vlažnej vody, prípadne toľkokrát skloňované ovocie a zelenina.

7. Pite bylinkové čaje

Nájdete ich v lekárňach, ale aj v čajovniach. Nie nadarmo sa hovorí, že Boh nám v prírode dal liek na každú chorobu. Či už pri menštruačných bolestiach, bolestiach hlavy, únave, ťažkostiach dýchacích ciest, kašli či rôznych zápaloch – na všetko sa nájde vhodná bylinka. Netreba však čakať, kým k nám tieto problémy prídu. Bylinkové čaje pite preventívne každý deň.

8. Rozprúďte si krv sprchou

Na sprchu si musí nájsť čas asi každý. Aj tento čas však môžete zužitkovať pre dobro tela. Striedajte teplú vodu so studenou, rozprúdi sa vám tak krv v tele. Začať treba studenou vodou na nohách odspodu nahor, nasledujú paže, hruď, brucho, šija a tvár. To isté zopakujte teplou vodou. Celé striedanie by sa malo opakovať jeden až dvakrát za sprchovanie, pričom posledné slovo by mala mať studená voda.

9. Niečo vás rozčúlilo? Dýchajte zhlboka a počítajte do desať

Stres ničí nielen vašu psychiku, ale aj telo. Preto sa mu treba čo najviac vyhýbať. Ak vo chvíli, ako vás niečo príšerne rozčúli, začnete zhlboka dýchať a v duchu napočítate do desať, môžete predísť nielen nepeknej hádke s kolegom, ale si aj ušetriť zdravie. Ak sa stále nedokážete upokojiť, skúste čaj z medovky lekárskej, ktorá upokojuje nervy a pôsobí antidepresívne. Šálka tohto čaju neuškodí ani večer pred spaním.

10. Pozor na chlad

Otužovanie je síce zdraviu prospešné, ale nemýľte si ho s odhalenými krížami a chodidlami počas chladných a mokrých dní alebo sedeniu na studenej lavičke. Okrem iného tým riskujete veľmi bolestivý zápal močových ciest. Najviac tepla vraj telo stráca cez hlavu a krk, takže sa najmä v tomto období nebojte začať nosiť šály a čiapky.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako si vybudovať silný imunitný systém pomocou potravín?