Ako dokonale zrelaxovať vo vani

Ak máte za sebou náročný deň alebo si len tak chcete urobiť radosť a oddýchnuť si, vyskúšajte niekoľko rád ako sa dá zrelaxovať vo vani.

Kúpanie sa vo vani Zdroj foto: Shutterstock.com

Urobte si chvíľku pre seba na odpočinok, odbúranie stresu a pre lepší pocit. Teplý kúpeľ vám môže pomôcť uvoľniť stuhnuté svaly a nervové napätie. **Pomôže tiež zlepšiť vaše zdravie, pretože nie len krása je zdravie! **Vraví sa, že kúpeľ upokojuje myseľ a telo, oživuje zmysly a povzbudzuje dušu.

Teplý relaxačný kúpeľ  je ako dlhé objatie

Fascinujúca moc kúpeľa okúzli každého. Už starovekí Rimania si postavili honosné verejné kúpele. Považovali ich za rovnováhu medzi fyzickou čistotou a duchovnou svätosťou. Rituály navrhli tak, aby načerpali radosť nielen z kúpeľa. Používali naformulované byliny s presne určeným výsledným účinkom. Rituálnymi kúpeľmi dosiahli žiarivú pokožku a vnútornú harmóniu.

Vyskúšajte niektorú z nasledujúcich rád pre uvoľnenie sa v relaxačnom kúpeli, ktorý vám napomôže kľudnejšie a lepšie zaspať, alebo vás ráno prebudí a vy sa budete cítiť oveľa lepšie. Skúste sa aj vy ponoriť do tajov ozdravujúceho kúpeľa a aspoň na chvíľku zabudnúť na každodenný zhon.

Premena Vašej vane na príjemný kúpeľ

Svoje kúzlo kúpeľa nie je len ponoriť sa do vane s horúcou vodou. Urobte si čas na premenu vašej kúpeľne v oázu pokoja.

  • Vyčistite si kúpeľňu od zbytočných vecí. Vyhoďte starú kozmetiku. Tie udržiavajú v sebe negatívnu energiu (a predsa ak tie veci nepoužívate asi ich naozaj nepotrebujete, a stará kozmetika vám viac uškodí ako pomôže).
  • Spríjemnite si chvíle vašou obľúbenou hudbou (pozor však na jej hlasitosť, ak budete v kľude budete ju vnímať oveľa intenzívnejšie a jasnejšie, preto je lepšie dať ju tichšie).
  • Prítmie uvoľní vaše namáhané oči. Zapáľte si niekoľko sviečok (ak použite do vody kúpeľa vonné látky, nepoužívajte vonné sviečky, mohli by sa vám vône zmiešať a nakoniec z príjemného relaxačného kúpeľa by ste mali bolesti hlavy).
  • Pred tým ako sa ponoríte do tajov kúpeľa sa osprchujte, dôkladne si zmyte zo seba všetky nečistoty (odlíčte sa). Pripravíte si tým pokožku na prijímanie účinných látok z kúpeľa.
  • Čas na prípravu vody do kúpeľa. Odporúča sa teplota vody len o niekoľko stupňov teplejšia ako je telesná teplota. Avšak ak máte radi vodu teplejšiu môžete si teplotu zvýšiť. Pozor však, aby teplota vody nepresiahla 38-39 stupňov Celzia. Pretože príliš teplá voda by vám veľmi vysušila pokožku, ktorá by po kúpeli mohla precitlivieť a olupovať sa. A mohlo by dojsť k prehriatiu organizmu.
  • Ponorte sa do kúpeľa tak, aby ste mali celé telo ponorené do vody. Uvoľnite sa, zavrite oči, načúvajte hudbe a dýchajte uvoľnene a pokojne. Pokúste sa myslieť na to ako sa kúpete a ako sa vaše telo uvoľňuje. Vnímajte aké účinky na vás pôsobia počas kúpeľa. Nenechajte sa rušiť ničím a nikým. Tento kúpeľ patrí vám. Vytrvajte v kúpeli aspoň 20-30 minút.

Nasledujúce receptúry sú vyvinuté tak, aby pôsobili na celkový organizmus pozitívne a uvoľňujúco. Nekladú sa medze ani tým, ktorí si vytvoria vlastnú verziu relaxačného, osviežujúceho, revitalizačného alebo romantického kúpeľa.


Prečítajte si tiež:

Psychická pohoda vďaka autogénnemu tréningu

Ako sa mať rád?

7 krokov k šťastnejšiemu životu


Základná receptúra pre soľ do kúpeľa

Kúpeľová soľ je prospešná v mnohých prípadoch. Zmierňuje svalové a kĺbové napätie, odstraňuje zápaly pokožky, napomáha k uvoľneniu od psychického a fyzického vypätia, detoxikuje, dezinfikuje, a pod.
Hippokrates sám tvrdil, že kúpeľové soli skutočne pracujú, fyzicky menia niektoré vlastnosti vody, napomáha znížiť absorbciu vody do kože (čo má za následok, že po kúpeli nemáte tzv. rozmočený zvrásnený efekt), zjemňuje mozole, exfoliuje pokožku a zmäkčuje vodu. Vďaka soli sa zvýši aj hustota vody, ktorá blahodárne pôsobí na váhu tela, tým že sa môže lepšie uvoľniť.

Potrebujete:

  • 500 g - Základná surovina morská soľ (z mŕtveho mora)
    /môžete použiť aj hrubozrnnú/
    (Vyhnite sa jodizovanej soli, tá veľmi vysušuje pokožku.)
  • 100 g jedlá sóda (na zmäkčenie vody)
  • 1 PL kukuričný škrob (napomáha zapracovať do zmesi kvapalné, pridávané účinné látky, aby sa nezhlukovali a nezostali na povrchu vody) /ak si nepridávate do kúpeľa iné zložky okrem základnej receptúry kúpeľovej soli, môžete škrob vynechať/

Postup:
Všetky ingrediencie zmiešajte. Táto receptúra je základná zmes kúpeľovej soli, do ktorej si môžete pridávať rôzne esenciálne oleje alebo ich zmesi, či iné účinné látky ako med, bylinné výťažky, smotanu, rastlinné oleje lisované za studena podľa požadovaného účinku.

Napustite si do polovice vane vodu, počas dopúšťania druhej polovice vody vsypte kúpeľovú zmes do vody. Zložky sa budú postupne rozpúšťať. Keď bude vaňa požadovane plná vody, ponorte sa do kúpeľa a relaxujte.

Zmes pre relaxačný kúpeľ

Potrebujete:

  • Základnú zmes kúpeľovej soli
  • Zmes esenciálnych olejov:

5 kv bergamot (zmierňuje napätie a stres)

3 kv levanduľa (uvoľňuje svaly a myseľ)

2 kv borovica (navodzuje relaxáciu a vnímanie kľudu)

Postup:
Zmiešajte všetky zložky kúpeľovej soli, postupne pridávajte esenciálne oleje v postupnosti najprv borovica, potom levanduľa a nakoniec bergamot. Zmes poriadne premiešajte v miske (sklo, hlina, nie kovová ani nerezová – zreagovala by s olejmi).

Zmes pre osviežujúci kúpeľ

Soľ do kúpela Zdroj foto: Shutterstock.com

Potrebujte:

  • Základnú zmes kúpeľovej soli
  • Zmes esenciálnych olejov : 4 kv pomaranč/tangerinka (dokonale nabudí zmysli)
    3 kv eukalyptus (osvieži myseľ)
  • 5 PL Med/ 200 ml smotana sladká alebo 500 ml plnotučné mlieko (blahodárne pôsobí na hebkosť a výživu pokožky a vlasov)

Postup:
Zmiešajte všetky zložky kúpeľovej soli, postupne pridávajte esenciálne oleje v postupnosti pomaranč a eukalyptus. Zmes poriadne premiešajte v miske (sklo, hlina, nie kovová ani nerezová – zreagovala by s olejmi). Nakoniec pridajte poslednú vami zvolenú účinnú zložku z receptúry.

Pre kreatívnych z vás, zoznam niektorých esenciálnych olejov s ich účinkami pre blahodárne pôsobiaci kúpeľ. Nechajte sa viesť vašim nosom. To čo sa vám v tú danú chvíľu páči, vonia vám, to aj potrebujte v danom rozpoložení. Intuícii sa medze nekladú, avšak dbajte na to, že menej je viac. Nepoužívajte viac ako 4 esenciálne oleje do zmesi a do jednej vane viac ako 10 kvapiek zmesi esenciálnych olejov.

Relaxácia:
levanduľa, neroli, kadidlo, lemongrass, geranium, ruža, ylang yln, jazmín,

Osvieženie:
pomaranč, mandarinka, citrón, mäta pieporná, mäta kučeravá, ylang ylang, citrónová tráva, petitgrain, rozmarín,

Afrodiziakum:
jazmín, pačula, vetiver, céder, ylang ylang, kadidlo

Pozor! Esenciálnym olejom je potrebné sa vyhýbať počas tehotenstva, epileptikom, ľuďom s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Informujte sa u lekára alebo špecializovaného aromaterapeuta.


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.