„Čierne bodky“ – čo s nimi?

Vždy keď sa pozriete do zrkadla objavíte nové "čierne bodky", ktoré by ste najradšej čo najrýchlejšie odstránili? Zistite, čo predchádza ich vzniku a ako sa ich môžete čo najjednoduchšie zbaviť.

Čistenie pleti Zdroj foto: Shutterstock.com

"Čierne bodky" sú spôsobené upchatím pórov, nie len nánosmi špiny ako sa mnohí domnievajú. Ich vzhľad je čierny kvôli oxidačnému účinku vzduchu na maz (olejovú zložku) v póroch a na kožný pigment melanín z odumretých buniek pokožky. Najlepší spôsob ako sa zbaviť komedónov, tzv. "čiernych bodiek" je eliminovať príčiny ich vzniku, t.j. odstrániť nadmerný maz a odumreté kožné bunky.

Pravidlá prevencie proti „čiernym bodkám“:

  • Vhodné je používať kozmetiku, ktorá obsahuje vysoké percento prírodných zložiek prirodzených pre kožný povrch a jej štruktúru.
  • Vyhýbajte sa kozmetike s obsahom alkoholu, aj keď máte mastný typ pleti. Mohla by viac podporiť tvorbu kožného mazu a nechcene ju ďalej premasťovať a upchávať póry.

Aký je váš typ pleti? Otestujte sa.

  • Nebojte sa používať čistiace kozmetické výrobky s obsahom prírodných rastlinných olejov, ako je jojobový alebo kokosový olej, ktoré sú vďaka zloženiu veľmi prirodzené k pokožke. Nepremastnia pokožku a neupchávajú póry.
  • Aplikujte vždy len jemný exfoliačný výrobok (píling) s malými abrazívnymi čiastočkami, nepodráždia povrch pokožky, aj tak dokonale prečistia pleť. Alebo enzymatický - napríklad na báze enzýmov z medu, ktorý neobsahuje exfoliačné zrniečka, vhodné pre suchšie a citlivé typy pletí. Alebo exfoliačnú masku - každý druhý deň. Pleť sa vám prečistí a rozžiari.
  • Vyhýbajte sa kozmetickým produktom obsahujúcich nasledujúce zložky: alkohol, isopropyl mystate, lanolin, sodium lauryl sulphate, sodium laurreth suphate, propylene glycol, parabény a minerálne oleje. Dráždia pleť a narúšajú prirodzenú obnovu pokožky.
  • Násilím nič nedosiahnete! Nesnažte sa odstrániť upchaté póry pomocou vytláčania. Môžete tým docieliť len trvalé poškodenie pórov a zastaviť tým ich správnu funkciu natrvalo. Póry budú síce dočasne čisté bez "čiernych bodiek", ale budú navždy bez pružnosti, čiže zostanú otvorené (viditeľné rozšírené póry).

Vek vám pridávajú nielen vrásky, ale aj rozšírené póry

  • Vytláčaním niektorých pupienkov môžete tiež silou zatlačiť ešte hlbšie do pokožky, čo vedie k infikovaniu miesta (zápaly, cysty, škvrny).
  • Každé ráno si pleť dôkladne prečistite pleťovým mliekom a pleťovou vodou alebo tonikom, naneste na tvár krém určený pre váš typ pleti.
  • Večer sa dôkladne odlíčte i keď ste nemali na sebe make up, na vašu pleť sa počas dňa nachytala špina z prostredia. Povrchové čistenie pleti ukončite vždy pleťovou vodou alebo tonikom a použite krém určený pre váš typ pleti.

Používate správne množstvo kozmetiky?

Aj na strave záleží:

  • Znížiť riziko výskytu „čiernych bodiek“  môžete aj voľbou správnehu druhu potravín, ktoré znížia produkciu kožného mazu, zvýšia odolnosť pokožky, hydratujú pleť a napomáhajú pri obnove kožných buniek.
  • Vyhýbajte sa sacharidom a tukom, nahraďte ich čerstvým ovocím, surovou zeleninou (napríklad avokádo, olivy, cesnak)

6 najzdravších potravín, ktoré rozžiaria pleť a vlasy

Ako postupovať pri domácej starostlivosti?

Najlepším spôsobom ako sa zbaviť týchto neestetických prejavov je vykonávať nasledovné kroky dvakrát týždenne:

  • Umývajte si pokožku nedráždivými (nevysušujúcimi, prirodzene exfoliačnými) kozmetickými prípravkami.
  • Pretierajte si miesta s najväčším premastením s navlhčeným tampónom vodou pokvapkaným pár kvapkami 100% esenciálneho čajovníkového oleja.
  • Používajte ílové masky (kozmetická hlinka – zelená, bolus alba, bentonit, kaolín), absorbujú do seba toxíny a dávajú do rovnováhy tvorbu mazu, čistia a uzatvárajú póry.
  • Na miesta s premastením, rozšírenými pórmi alebo komedómami aplikujte gélové alebo fluidné kozmetické prípravky.

Detoxikujte svoju pleť týmito 10 potravinami

kaya 55

Čierne bodky na nose vyzerajú fakt dosť odpudzujúco. Keď nechcete vytláčať tak je treba použiť pásiky na nos.Na trhu sa objavili od firmy PUREDERM pásiky na nos s aloe vera , so tea tree alebo dreveným uhlím . Sú perfektné, vytiahnu pekne čierne bodky a naviac nemáte poškodenú kožtičku na nose.

vitavi

Najdôležitejšie je vyhýbať sa hustým, lepkavým tuhým tukom, ktoré spôsobujú tvorbu "bodiek" a upchávajú póry.

Ak sa vytvárajú na nose, signalizujú budúce problémy s cievnym systémom v oblasti srdca.