15 mini tipov ako byť fit aj počas zimného leňošenia

Pred každou zimou si poviete, že na sebe zapracujete, aby ste v lete vyzerali čo najlepšie. Ale keď už zima príde, teplota vzduchu je hlboko pod nulou a vám sa naozaj nechce nič robiť. Vieme ako na to!

Leňošenie v kresle Zdroj foto: Shutterstock.com

Počas studených dní má väčšina ľudí k športu prirodzený odpor. Telo je unavené a nechce sa mu vyvíjať nadbytočnú aktivitu. Okrem toho patria dni v januári a februári k tým najdepresívnejším v roku, takže ani po psychickej stránke na tom človek nie je najlepšie. Takáto nálada väčšinou pretrváva, až kým sa neobjavia prvé náznaky jarných slnečných lúčov.

Medzi najobľúbenejšie prostriedky na šport v zime patria **lyže, bežky, snowboard, ale aj detské sánky.  Ak sa však niekomu nechce športovať, výhovorku, prečo nie, si nájde vždy. Potom už neostáva nič iné, len pred letom neveriacky krútiť hlavou nad tým, prečo sa nám akosi zmenšili plavky.

Známy moderátor a lekár Miloš Bubán potvrdzuje, že s cvičením sa neoplatí čakať. „Urobiť niečo pre svoje telo môžeme aj počas zimných mesiacov. Nemusíme pri tom podávať ohromujúce športové výkony. Stačí do svojho denného rytmu zaradiť zopár zmien a telo sa môže zbaviť nadbytočných kalórií. Zároveň sa budete cítiť lepšie. Netreba však zabúdať ani na pravidelný pitný režim, ktorý telu a všetkým orgánom dodá potrebnú hydratáciu. Dostatočný pitný režim aj počas chladných dní zlepší pleť, vzpruží organizmus a docieli, že sa budete cítiť oveľa lepšie,“ vysvetľuje.


Prečítajte si tiež:


Tipy ako na to

Ak sa teda nehrniete športovať na hory, ponúkame vám 15 užitočných tipov, ako byť fit aj počas obyčajného zimného školského či pracovného dňa.

Pre mamu alebo otca v kancelárii:

1. Vystupujte z autobusu o jednu zastávku skôr a radšej sa prejdite pešo. Spálite tak prebytočné kalórie a rozprúdite váš srdcovo-cievny systém.

2. Namiesto jazdy výťahom dajte prednosť chôdzi po schodoch. Podľa intenzity spálite 10 až 18 kcal za minútu.

3. V čase obeda sa s kolegami prejdite. Zájdite si do najbližšej reštaurácie a počas obedňajšej prestávky buďte aktívnejší.

4. Raz za čas stiahnite na niekoľko sekúnd brušné svaly. Pomôže vám to zlepšiť držanie tela a spevniť svalstvo v oblasti brucha.

5. Miloš Bubán odporúča pripraviť si na svoj pracovný stôl fľašu s vodou a s vaším obľúbeným nápojom. Nemusíte piť bezpodmienečne celý deň len vodu, ak ju do seba dostávate nasilu.

Pre vaše ratolesti:

6. Zapojte ich do školských športových turnajov. Spoznajú ďalších kamarátov a vybijú si prebytočnú energiu.

7. Naučte svoje ratolesti využiť prestávku na pohybové aktivity. Ponaťahovať si ruky a nohy, aby boli čerstvé na ďalšie vyučovanie.

8. Zapíšte ich na športový krúžok. Vyplníte im zmysluplne voľný čas a nebudú sa nudiť. Zároveň podporíte rast ich svalstva.

9. Upozorňujte ich, aby sedeli v škole vzpriamene. Nechcete predsa, aby mali hrb, keď budú starší.

10. Ak deťom dávate sladené nápoje, mali by tvoriť menšiu časť zo všetkého, čo počas dňa vypijú.

A čo doma?

11. Povymetajte všetky rohy v byte alebo v dome vysávačom.

12. Dohodnite sa s kamarátmi na prechádzke alebo vyvenčite svoje domáce zvieratko.

13. Zájdite do obchodu pešo.

14. Zapnite si hudbu a šialene si zaskáčte.

15. Podľa Bubána sa pri všetkých aktivitách netreba spoliehať iba na pocit smädu. Správny pitný režim a dopĺňanie tekutín si riadime sami. Mali by sme myslieť na to, že voda ako taká nie je ich jediným zdrojom. K naplneniu dennej odporúčanej dávky pomáha aj konzumácia jedla bohatého na tekutiny a rôznych druhov nápojov.


Informácie poskytla spoločnosť Omnipublic Consulting.