Hemoroidy liečba - 8 tipov, čo pomôže

Hemoroidálnym ochorením, známym tiež ako zlatá žila, trpí až polovica populácie nad 50 rokov. Zbystriť pozornosť by mali aj tí, ktorí majú problémy so žilami, pretože až polovica z nich podľa štatistík prekoná hemoroidy aspoň raz.

tipy_proti_hemoroidom Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo sú to hemoroidy?

Hemoroidálne ochorenie vzniká opuchom, zápalom a poškodením žilových pletencov na vnútornej strane análneho otvoru. Je to postupujúci chorobný stav, ktorý výrazne znepríjemňuje každodenný život. Rozlišujeme dva druhy – vonkajšie a vnútorné hemoroidy.

Vonkajšie sa náchadzajú navonok od análnej hranice. Často sú bolestivé a môžu ich sprevádzať opuchy a podráždenie. Ich príznakom je aj svrbenie, ktoré vzniká ako dôsledok podráždenia okolitej pokožky.

Vnútorné hemoroidy sa vyskytujú vo vnútri konečníka. Zväčša nebolia a väčšina ľudí ani nevie, že ich má. Pri podráždení však môžu krvácať.

Štádiá hemoroidov

• V prvom štádiu nevytŕčajú z konečníka a sú viditeľné len pri endoskopickom vyšetrení. Prejavujú sa krvou v stolici a pocitom cudzieho telesa v konečníku.

• Počas druhého štádia hemoroidy vystupujú z análneho otvoru pri tlaku na stolicu, ale samovoľne sa vracajú. Prejavujú sa výtokom, svrbením, pocitom cudzieho telesa v konečníku a občasným krvácaním.

• Tretie štádium sa vyznačuje hemoroidmi, ktoré vystupujú pri tlaku na stolicu a dajú sa manuálne zatlačiť. Má rovnaké príznaky ako predošlé štádium, ale pridáva sa aj opuch. Niekedy sa komplikujú trombózou a vznikom vredu žilovej steny.

• Vo štvrtom štádiu sú trvalo vystúpené a nedajú sa manuálne zatlačiť. Spôsobujú silnú a trvalú bolesť, často krvácajú, môže vzniknúť trombóza a vred žilovej steny.


Mohlo by vás zaujímať:

Nadúvanie z jedla

Muži nedvíhajte ťažké, môžete mať hemoroidy


Liečba hemoroidov – pomôže vám 8 jednoduchých pravidiel

Ak vám diagnostikovali hemoroidálne ochorenie v miernej forme, ťažkosti môžu ustúpiť pri dodržiavaní pravidiel, ktoré sa odporúčajú aj pre prevenciu. Pomôcť môže napríklad lokálne vyšetrenie pomocou vlažných kúpeľov alebo užívanie venofarmák a miestnych analgetík. Pokročilejšie štádiá bohužiaľ nevyliečia, ale poskytnú aspoň dočasnú úľavu.

U väčšiny pacientov je kombináciou týchto a nižšie uvedených postupov možné dosiahnuť trvalý ústup problémov, ak však ochorenie pretrváva, odporúča sa lekársky zákrok.

1. Dodržiavajte prísnu hygienu análneho otvoru.

2. Vyvarujte sa zápche, zaraďte do stravy veľa vlákniny a vody.

3. Pravidelne sa pohybujte.

4. Vyvarujte sa tesných nohavíc, sukní a spodnej bielizne.

5. Nedvíhajte ťažké predmety.

6. Snažte sa netráviť dlhší čas v horúcom prostredí.

7. Každý deň si vyhraďte čas na pravidelnú stolicu, najlepšie ráno po vypití pohára vody

8. V prípade ťažkostí neváhajte a poraďte sa so svojím lekárom.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.