Ako narábať s tukmi pri chudnutí?

Keď sa povie diéta, aké súvislosti sa vám vybavia? Cvičenie, zelenina, ovocie, low-fat, čiže nízkotučné – jogurty, syry, mlieko. Táto beztuková móda je stále aktuálna v Európe i v Amerike. Paradoxom ale je, že tí, ktorí obľubujú jogurty bez tuku často nešetria olivovým olejom. A to je predsa takisto tuk, či nie!? Ako to teda s tou low-fat diétou je?

Nízkotučné jogurty

Všimli ste si, že nízkotučné jogurty majú často vyššiu energetickú hodnotu ako bežné biele jogurty? Do nízkotučných jogurtov sa totiž pre získanie typickej jogurtovej textúry a konzistencie pridávajú škroby, želatína či iné zahusťovadlá. Do jogurtov s obsahom tuku nad 3%sa tieto zložky nepridávajú, pretože jogurty vyrobené z neodtučneného mlieka všetky typické vlastnosti jogurtu prirodzene majú. Pri nízkotučných jogurtoch je potrebné všetky tieto vlastnosti dodať umelými látkami a tak tieto jogurty obsahujú omnoho viac látok a prísad, čo môže byť občas nevýhodou.

Odporúčanie:

Pri redukčnej diéte konzumujte biele jogurty s obsahom tuku 3 až 4 % v množstve 100 až 150 gramov denne. Ovocné a smotanové jogurty, môžu mať až dvojnásobne vyšší obsah energie ako biele jogurty. Neodporúčame ani nízkotučné alebo light jogurty. Nezasýtia, neuspokoja chute a okrem toho navodzujú dojem, že ich môžeme zjesť oveľa viac.


Mohlo by vás zaujímať:

Jogurt pre krásnu pokožku

Inšpirácie na zdravé, chutné a vyvážené raňajky


Maslo verzus rastlinné margaríny

Maslo obsahuje asi 80 % tuku a na 100 g až 3150 kJ. Rastlinné tuky obsahujú 80 ale aj 30 % tuku a výrazne menej nasýtených mastných kyselín. Rastlinné tuky obsahujú na 100 g od 1500 do 3000 kJ. Poskytujú však priestor na ušetrenie prijatej energie ich správnym výberom a taktiež ich dobrá roztierateľnosť zabezpečí, že ich spotrebujete menej. Takže ak ste sa rozhodli pár kíl zhodiť, bude pre vás lepšie nahradiť maslo rastlinnými margarínmi. V obchode bežne nájdete veľa druhov rôznych nátierok, ktoré túto funkciu spĺňajú.

Odporúčanie:

Pri chudnutí odporúčame uprednostňovať bežné rastlinné margaríny. Neobsahujú cholesterol, pretože ten sa nachádza len v potravinách živočíšneho pôvodu, obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, u ktorých bol dokázaný priaznivý vplyv na zdravie človeka. Sú obohatené o vitamíny A, D a E, omega 3 mastné kyseliny a vápnik. Špeciálne druhy margarínov obsahujú pridané fytosteroly, ktoré znižujú hladinu cholesterolu.

Živočíšne tuky verzus rastlinné tuky

Pre zdravú výživu, je vždy dôležité kontrolovať príjem tukov. Obzvlášť ak je cieľom schudnúť. Je jedno, či ide o príjem tukov živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Napríklad klasické a rastlinné maslo obsahujú menej tuku ako bravčová masť, ale aj ako olivový olej, čo sú takmer 100% tuky. Základný rozdiel medzi živočíšnymi a rastlinnými tukmi je ten, že živočíšne tuky vo vyššej miere obsahujú nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení.

Odporúčanie:
Pri redukčnej diéte je potrebné kontrolovať príjem všetkých tukov. Energetická hodnota jedného gramu rastlinného alebo živočíšneho tuku je rovnaká
a to až 3760 kJ.


Diskutujte o tejto téme viac aj na našom fóre v kategórii Správna výživa a životospráva.


Buďťe informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.