Ako dodržiavať správny pitný režim?

Koľko máme piť, ako máme piť alebo čo máme piť? To sú najčastejšie otázky ohľadom príjmu tekutín. Prinášame vám súhrn najdôležitejších faktov. Vyhnite sa kolapsom počas horúceho leta a doprajte vášmu telu tú najlepšiu hydratáciu!
Prečo je dostatok tekutín v tele dôležitý?

Pretože približne 60 % hmotnosti tela dospelého človeka tvorí voda. V prípade detí je to okolo 70% a u seniorov je to približne polovica. Keďže voda je našou prirodzenou súčasťou, ak ju vylučujeme (močom, potením aj dýchaním), musíme ju aj dopĺňať.

Je veľmi dôležitá pre obličky, pretože napomáha pri odvádzaní odpadových látok, škodlivín a nadbytočných živín z tela. Voda zavlažuje bunky zvnútra i zvonka, a preto kvalitná hydratácia prispieva k zachovaniu pružnosti, jemnosti a farby našej pokožky. Vďaka vode sme schopní ochladzovať telo potením. Ak sa príliš prehreje, potením sa uvoľní voda a odstráni tak z neho prebytočné teplo. Pokiaľ vodu stratenú potením nedoplníme, môže sa telo nebezpečne prehriať.

Primeraná hydratácie je dôležitá aj pre správne fungovanie mozgu. Mierna dehydratácia, čiže strata 1 – 2 % telesnej váhy v dôsledku straty tekutín, môže mať negatívny vplyv na schopnosť sústrediť sa. Strata viac než 2 % telesnej váhy v dôsledku dehydratácie môže ovplyvniť funkciu mozgu a oslabiť krátkodobú pamäť, alebo narušiť motorické funkcie človeka.

Tekutiny sú tiež dôležité pre správnu funkciu srdca a zohrávajú úlohu pri vyrovnávaní krvného tlaku. Dehydratácia znižuje minútový objem, čo môže viesť k zvýšenej pulzovej frekvencie a zníženému krvnému tlaku. Voda sa podieľa na trávení potravy – nachádza sa takmer v celom zažívacom trakte od slín až po roztok enzýmov v hrubom čreve. Napomáha tiež pri rozklade živín, aby sa mohli vstrebať do krvi a dostať sa až do buniek. Voda tiež odľahčuje kĺby a zabezpečuje, aby svaly fungovali normálne.

Koľko tekutín treba denne vypiť?

Podľa The Institute of Medicine of the National Academy of Sciences by sme sa mali riadiť týmito odporúčaniami:

  • Dospelé ženy by mali denne prijať približne 2,7 litra čistej tekutiny z nápojov a potravín, zatiaľ čo u mužov by to malo byť asi 3,6 litra denne.
  • Deti vo veku 1 – 3 roky by mali denne prijať približne 1,3 litra čistej tekutiny z nápojov a potravín, zatiaľ čo deti vo veku 4 – 8 rokov potrebujú 1,7 litra denne.

Kontrolujte!

Pitný režim detí počas leta

Existuje aj vzorec, podľa ktorého si môžete vypočítať množstvo tekutín podľa hmotnosti. Dospelý človek si ho môže vypočítať ako hmotnosť v kilogramoch vynásobenú číslom 40. To znamená, že na každý kilogram telesnej hmotnosti treba vypiť 40 mililitrov tekutiny. Sedemdesiat kíl vážiaci človek má teda prijať 40 × 70 = 2 800 ml, teda 2,8 litra tekutiny denne. Pri zvýšených stratách telesných tekutín napríklad potením nároky na denný príjem tekutín ešte stúpajú.

Deti majú ešte väčšie nároky na príjem tekutín ako dospelí. V literatúre sa udáva potreba 60 mililitrov tekutín na jeden kilogram telesnej hmotnosti u 7 – 10-ročných detí a 50 mililitrov tekutín u 10 – 13 ročných detí. U 14 ročných a starších detí a dospievajúcich je potreba príjmu tekutín ako u dospelých, teda 40 mililitrov tekutín na 1 kilogram telesnej hmotnosti.

Čo treba piť?

Tekutiny sa nachádzajú aj v strave, predovšetkým v niektorých druhoch ovocia a zeleniny. Platí však, že 80 % denného príjmu tekutín má byť vo forme vypitých nápojov s výnimkou mlieka, ktoré je považované za potravinu.

Samozrejme, piť treba hlavne čistú vodu. Slovensko sa pýši veľmi kvalitnou pitnou vodou, ktorú získate z vášho vodovodu. Veľmi dobrou tekutinou výhodnou pre váš organizmus sú tiež ovocné šťavy, ktoré obsahujú aj antioxidanty, vitamíny a minerály.

Odborníci tiež odporúčajú ako vhodný nápoj pre telo čaj. Osviežiť sa môžete aj s vodou s citrónom, limetkami alebo mätou.

Ďalšie nápoje ako minerálne vody a sýtené nápoje sú síce vhodné na uhasenie smädu, no osviežia príliš rýchlo a aj zasýtia, čo odrádza človeka od ďalšieho pitia. Nemali by byť jediným vaším zdrojom tekutín, len ako doplnok.

To platí aj prepivo, ktoré ak je nepasterizované, môže organizmu pomôcť doplnením vitamínu B. Mužovi by malo podľa svetových odporúčaní počas dňa stačiť za deň jedno veľké pivo.


Nezabúdajte!

Pitný režim detí počas leta

jana357

Našla som na zdravie.sk, článok o minralných vodách a bolo tam priložený pekný prehľad minerálných vôd a pre mňa jednoznačne najlepšie vyšla Gemerka a už to mam aj odskušané. Ako žene s dvoma deťmi, ktorá chce sťihnúť každý deň aj nemožné a fungovať na 120% jej pravidelné pitie vhodne dopĺňa dennú potrebu životne dôležitých minerálov vápnika a magnézia, v optimálnom pomere 3:1 (Ca:Mg), čím pomáha zvládať každodenný stres, únavu a vracia rovnováhu do života.
Kombinácia magnézia a vápnika zmierňuje príznaky únavy, pomáha pri prevencii srdcových chorôb, znižuje krvný tlak, pomáha v prevencii cukrovky, utišuje nervový
systém a podporuje činnosť čriev a močového mechúra.
Magnézium pôsobí antistresovo, povzbudivo a má regeneračné účinky, čím oddiaľuje proces starnutia.
Vápnik je nevyhnutný pre vývoj a spevnenie kostí a zubov a napomáha vstrebávaniu magnézia do tela.