Nemôžete spávať? Pomôže zmena stravy

Ak chcete byť čulí, funkční a stopercentne výkonní, potrebujete dobrý nočný spánok. Okrem týchto výhod má zdravý spánok ešte jedno veľké plus – ľudia, ktorým nechýba, dokážu lepšie kontrolovať svoju hmotnosť. A na to, aby ste sa dobre vyspali vplýva i vaša strava.

žena nemôže spať Zdroj foto: Shutterstock.com

Zdravý spánok v značnej miere ovplyvňuje to, čo jeme, kedy jeme a ako jeme. Ak sa vám nedarí zaspať alebo máte nekvalitný spánok, v noci sa prehadzujete a budíte, možno je chyba práve vo vašom spôsobe stravovania.

Potraviny vhodné pri problémoch so spánkom

  • syr, tofu
  • mlieko, sójové mlieko
  • vajcia
  • med
  • oriešky – arašidy, lieskovce, mandle, kešu
  • plody mora
  • huby
  • fazuľa, šošovica
  • ryža, ovsené vločky
  • ovocie - avokádo, papája, grapefruit, banány
  • semiačka – sézam, slnečnica, ľan
  • bylinkové čaje – medovka lekárska, materina dúška, mäta, nechtík lekársky, pamajorán

Mlieko s medom skutočne pomáha

Jedným zo starých domácich receptov, ktoré pomôžu zaspať, je teplé mlieko s medom. Nie je to však len mýtus, ale fakt. Mliečne výrobky, ale aj med, totiž obsahujú tryptofán, ktorý má na organizmus upokojujúce účinky. Okrem nich túto látku obsahujú napríklad oriešky, semiačka či banány.


Prečítajte si tiež:


Doprajte si karbohydráty

Potraviny bohaté na karbohydráty výborne dopĺňajú mliečne výrobky pri zvyšovaní hladiny tryptofánu v krvi. Ideálnou večerou pre ľudí s problematickým spánkom teda môžu byť cereálie s mliekom, jogurt so sušienkami či chlieb so syrom.

Nechoďte spať s plným ani s prázdnym žalúdkom

Vyššie uvedené potraviny konzumujte aspoň hodinu pred plánovaným skokom do ríše snov. Určite sa neprejedajte, ale netrápte sa ani hladom. Obidva extrémy totiž organizmus zaťažujú a nedokáže si kvalitne odpočinúť.

Ak nemôžete spávať, zabudnite na hamburgery a hranolky

Ak potrebujete ďalší dôvod na to, aby ste vyradili zo svojho jedálnička stravu s vysokým obsahom nezdravých tukov – tu ho máte. Výskumy dokázali, že častá konzumácia týchto jedál nielenže prispieva k nadváhe a obezite, ale aj znehodnocuje spánok. Keďže ťažké jedlá aktivizujú tráviacu sústavu, ktorá s ním má naozaj veľa práce, nevyhnete sa nočným návštevám toalety. Navyše, ak mávate zažívacie ťažkosti, môže sa dostaviť aj pálenie záhy, čo nie je veľmi dobrý štart pre zdravý spánok.

Majte sa na pozore pred kofeínom

Ľudia s problematickým spánkom by mali rozhodne zabudnúť na kofeín. Určite aj vám teraz napadla káva, no treba si všímať aj ďalšie, nie až tak známe zdroje kofeínu. Čítajte etikety na kole, čokoláde alebo čaji, všímajte si aj príbalové letáky k rôznym druhom liekov. Kofeín obsahujú napríklad tabletky na zníženie hmotnosti či močopudné lieky. Ak vám takýto liek predpíše lekár, určite ho informujte o vašich ťažkostiach so spánkom.

Zradný alkohol

Určite ste už počuli o tom, že alkohol pomôže rýchlo zaspať. To síce môže byť pravda, no myslite predovšetkým na kvalitu spánku. Alkohol môže spôsobiť nočné bolesti hlavy, časté prebúdzanie sa, potenie, ale aj nočné mory. Keď už večer zájdete s priateľmi na pohárik, snažte sa množstvo vypitého alkoholu vyrovnávať vodou. Pre čo najlepší spánok by ste nemali piť alkohol štyri až šesť hodín predtým, ako sa uložíte do postele.

Večer opatrne s tekutinami

Určite treba dodržiavať pitný režim. Snažte sa však piť večer menej tekutín ako počas dňa, hlavne hodinku pred spánkom už nepite vôbec. Ak máte totiž ľahký spánok, po nočnej návšteve toalety sa vám už nemusí podariť zaspať.