Tipy ako si zamaškrtiť a zároveň nepribrať

Snaha o zdravé stravovanie a zníženie hmotnosti často stroskotá na tom, že si chcete na niečom pochutnať medzi hlavnými jedlami v práci alebo večer pri knihe či televízii. Aj to sa dá...

Žena s koláčom Zdroj foto: Shutterstock.com

Namiesto čokolády, tyčiniek či čipsov prejdite na zdravé, chutné a originálne alternatívy, ktoré majú menej ako 200 kilokalórií, zasýtia vás a sú výživné. Samozrejme, treba dbať aj na to, aby vaša porcia bola skutočne len "pod zub". Prinášame zopár tipov.

Mrazené čučoriedky s mandľami

Keď budete mať chuť na niečo chrumkavé a osviežujúce, ale nechcete pribrať, zabudnite na rôzne čokoládové nanuky. Čučoriedky z malej misky vysypte na papier na pečenie, nechajte ich zmraziť a keď budete mať chuť na niečo dobré, spolu so 14 mandľami prijmete iba 178 kilokalórií.

Celozrnné sucháre s ricottou a sušenými marhuľami

Nudný suchár, ktorý sa nedá označiť za veľkú pochúťku a ťažko sa prehĺta, možno premeniť na chutnú a zdravú dobrotu pomocou štvrť šálky ricotty a dvoch čajových lyžičiek posekaných sušených marhúľ. Vďaka vláknine a bielkovinám tak skoro nevyhladnete a táto pochúťka má iba 190 kilokalórií.

Krekry z hnedej ryže a cottage cheese s medom

Táto zaujímavá kombinácia má iba okolo 200 kilokalórií a je skutočne jednoduché si ju pripraviť – niekoľko malých ryžových krekrov, trochu odtučneného cottage cheeseu a kvapka medu. Vláknina a bielkoviny vám pomôžu zabudnúť na hlad a med uspokojí chuť na sladké.


Prečítajte si tiež:


Zelerová stonka s arašidovým maslom a jahodami

Skúste trochu experimentovať a zoberte jednu zelerovú stonku, rozpolte ju, natrite ju jednou lyžičkou arašidového masla a pokrájajte za hrsť jahôd, ktoré dáte navrch. A môžete ochutnať dobrotu so 125 kilokalóriami. Zelerové, mrkvové, kalerábové alebo cukinové “tyčinky” vyskúšajte aj s rôznymi omáčkami, napríklad tzatziki alebo salsou.

Plátky uhorky s nízkotučným taveným syrom

Je to úplne jednoduché a mimoriadne chutné – pokrájajte čerstvú stredne veľkú uhorku a rovnako, ako by ste to urobili s chlebom, ju natrite dvoma trojuholníčkami obľúbeného nízkotučného taveného syra. Kilokalórie – iba 94.

Jablko s bylinkou nátierkou

Ďalšou alternatívou rôznych tyčiniek je chrumkavé jablko, ktoré sa dá ozvláštniť niektorou z rôznych bylinkových syrových nátierok. Ak to s ňou nepreženiete, vyčarujete zdravý snack so 160 kilokalóriami.

Grécky jogurt s jahodovým pyré

Grécky jogurt je sám o sebe veľmi sýty a zdravý, no ak chcete, aby bol zároveň neodolateľne chutný, skúste pomixovať niekoľko jahôd a zmiešať ho s ním. Sladkosť snov so 160 kilokalóriami. Len o 30 kilokalórií viac bude mať vtedy, keď jahody vymeníte za jednu lyžicu lieskovoorieškového krému.

Pistácie so sušenými čučoriedkami

Na panvici zľahka opražte 12 pistácií, ktoré nasypte do šálky do štvrtiny naplnenej sušenými čučoriedkami. Výsledkom je pochúťka plná antioxidantov, ktorá je odpoveďou na vašu túžbu po sladkom i slanom a navyše má iba 170 kilokalórií.

Miska ovsenej kaše s lesným ovocím

Ovsená kaša vám dodá potrebnú energiu a pomôže naštartovať deň, no toto jedlo plné vlákniny niekedy treba spestriť, aby sa nezunovalo. Skúste k malej miske ovsenej kaše pridať polovicu hrnčeka lesného ovocia a budú z toho ideálne raňajky so 170 kilokalóriami.

Mrazený banán s praženými plátkami mandlí

Ak vás to pričasto ťahá ku okienku so zmrzlinou, je čas nájsť si alternatívu. Banán bude mať konzistenciu vhodnú na konzumáciu aj po zmrazení a je plný draslíka a vitamínu C. Rozmixujte ho, nechajte zmraziť a predtým, ako sa doň pustíte, ozdobte ho niekoľkými praženými plátkami mandlí. Už si len stačí zobrať lyžicu a pochutnať si na tomto dezerte so 189 kilokalóriami.


Zdroj: shape.com. Kalorické hodnoty sú informatívne.