Nápoje, ktoré ničia vaše telo

Ak sa stravujete podľa zásad zdravej výživy a napriek tomu sa vám nedarí schudnúť, či dokonca priberáte, možno si len nechcete priznať, že váš problém nespočíva v strave. Kupujete si džúsy, zelené čaje vo fľaši či smoothies a milujete ľadovú kávu?

Smoothie Zdroj foto: Shutterstock.com

Myslíte si, že sú predsa zdravé? Ak však váš pitný režim tvoria takmer výlučne takéto nápoje plné cukru alebo tukov, nečudujte sa, že máte problém.

Džúsové nápoje

Dávajte si pozor na označenie "džúsový nápoj“. Mnohí sa totiž nechajú oklamať a myslia si, že si kupujú džús plný vitamínov, no nie je to tak. Takmer vždy totiž ide o v podstate zafarbenú ocukrovanú vodu. Takže ak džús, jedine stopercentný, ktorým však tiež nemožno úplne nahradiť vodu.

Káva so šľahačkou a koktejly

Napríklad taká jedna bežná veľká ľadová káva so šľahačkou môže mať viac kalórií ako celý klasický obed a množstvo nasýtených tukov, nehovoriac o úctyhodnom množstvo cukru. To isté platí pre rôzne koktejly, ktorých kalorická hodnota sa ešte zvyšuje, ak je v nich alkohol.

Ochutená voda

Na obale vám síce sľubujú prídavok vitamínov či minerálov, no ochutené vody a minerálky sú zväčša zároveň plné cukru, ktorý nenápadne poriadne zvýši váš kalorický príjem. Ak vám nechutí obyčajná voda a na ochutené minerálky ste odkázaní, sledujte zloženie, mnohé z nich síce nie sú priam návykovo sladké, no sú aspoň jemne ochutené a bez zbytočného cukru navyše. Rôzne malinovky vrátane sladených ľadových či zelených čajov vo fľaši by mali byť úplným tabu.

Ovocné smoothies

Áno, smoothies obsahujú množstvo vitamínov, ale mnohé tiež takmer žiadne bielkoviny a veľa cukru. Ak si chcete na tomto ovocnom koktejli pochutnať, berte ho ako potravinu a nahraďte ním jedno jedlo, hrozí vám však, že čoskoro vyhladnete. Rozhodne by ste nimi nemali pravidelne zaháňať smäd.


Čítajte viac:


Tvrdý alkohol

To, že priveľké množstvo alkoholu ničí vašu pečeň a oberá vás o vitamíny a minerály ani netreba spomínať, no okrem týchto mínusov má ešte jeden – veľkú kalorickú hodnotu. Jeden či dva poháriky denne neuškodia, no ak to preháňate, okrem iného riskujete aj nadváhu a problémy so srdcom. Napríklad štúdia American Cancer Society ukázala, že riziko úmrtia na rakovinu pankreasu je o 36 percent vyššie u tých, ktorí pijú tri a viac pohárikov alkoholu denne, ako u abstinentov a tých, ktorí neprekračovali odporúčané denné množstvo.

Kola

Zrejme každému je jasné, že kola obsahuje obrovské množstvo cukru, preto v rámci udržania línie ľudia siahajú po ich light verziách. Tie neobsahujú takmer žiadne kalórie a áno, nemajú v sebe cukor, ale rovnako ako klasická verzia tiež žiadne iné živiny, poškodzujú vaše zuby a kosti a keď celý deň nepijete nič iné, pravdepodobne svoj smäd neuhasíte vodou či čajom. Raz za čas na spestrenie kola nie je problémom, no rozhodne by nemala byť vaším prioritným nápojom.

Energetické nápoje

Problém väčšiny energetických nápojov je v tom, že okrem množstva kofeínu obsahuje aj značné množstvo cukru, takže vám síce zabezpečia krátky nával energie, no zrazu príde pocit vyčerpanosti a budete ešte unavenejší ako predtým. Ak zaspávate v tej najnevhodnejšej chvíli, skúste radšej zelený čaj alebo hrsť orieškov.