Bolesť v hrdle? Zbavte sa jej prírodnou cestou

Keď je vonku chladno, mnohí z nás sa nevyhnú nepríjemným zdravotným problémom, ako je prechladnutie či chrípka. Tie idú ruka v ruke s bolesťami hrdla. Ak však máte vhodne zásobenú domácnosť, môžete sa ich zbaviť hneď v zárodku.

Bolesť hrdla Zdroj foto: Shutterstock.com

Citrónová štava s medom

Bolestí hrdla sa môžete rýchlo zbaviť, ak vypijete niekoľkokrát denne po malých dúškoch pohár citrónovej šťavy s medom. Zmiernite ich aj bylinkovými čajmi, napríklad z tymianu alebo zo šalvie. Šalviový čaj sa používa ja na kloktanie. Dobrým pomocníkom je aj silný mätový čaj alebo čaj z kvetov čiernej bazy osladený medom.


Prečítajte si aj:

10 potravín, ktoré vás zbavia bolesti

Kloktadlá

Liečivo pôsobí kloktanie odvaru z repíka alebo rumančeka. Zabrať môže aj kloktadlo pripravené z pohára vody, do ktorej pridáte šťavu z citróna a lyžicu soli. Kloktajte asi dve minúty tri razy denne.

Zázrak z Indie

Do šálky vody dajte pol lyžičky mletej škorice a niekoľko zrniečok čierneho korenia. Povarte, oslaďte medom a pite trikrát denne. Tento indický liečivý čaj môžete piť aj pri prechladnutí, chrípke a na podporu trávenia.

Nezabúdajte na cesnak

Pri bolestiach v hrdle skúste ošúpať strúčik cesnaku a cez deň ho cmúľať. Aj keď nejde o práve najchutnejší cukrík, cesnak ničí vírusy a baktérie, a preto máte veľkú šancu, že sa nepríjemného škrabania či pálenia v hrdle zbavíte.

Ovocie a zelenina

Keď vás začne bolieť hrdlo, postarajte sa o to, aby váš jedálniček obsahoval dostatočné množstvo žltého a oranžového ovocia a zelenej listovej zeleniny. Obsahujú množstvo vitamínu C a poskytujú aj dostatok betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Práve tento vitamín je dôležitý pre udržiavanie zdravých slizníc vrátane slizníc v hrdle.

Tip redakcie

Možno vám bude vyhovovať tento recept. Zmiešajte polievkovú lyžicu lekváru z čiernych ríbezlí s horúcou vodou a tento nápoj popíjajte horúci niekoľkokrát denne. Pomôcť môže aj cibuľový med – nastrúhajte cibuľu, do ktorej pridáte žĺtok a dve lyžičky práškového cukru. Celú zmes poriadne rozdrvte na kašu a každú pol hodinu zjedzte malú lyžičku. Na bolesti hrdla môžete útočiť aj zvonka – potrite vlhký uterák tvarohom, priložte ho na hrdlo a krk si oviňte vlnenou šatkou alebo iným uterákom. Nechajte pôsobiť cez noc.

Zdroje: Liečba domácimi prostriedkami (Heike Kovácsová), Čo piť, keď... (Jarmila Mandžuková), Čo jesť, keď... (Jarmila Mandžuková).


Prečítajte si aj tento článok:

10 potravín, ktoré vás zbavia bolesti