Vymeňte cukor za zdravšie varianty

Milovníci sladkého často zlyhávajú pri jednej diéte za druhou, lebo nedokážu odolať sladkostiam. Prečo? Sladkosti sú nielenže chutné, ale cukor v nich je priam návykový, ostatné chute preň jednoducho prestávajú byť lákavé.

Prírodné sladenie Zdroj foto: Shutterstock.com

Nepomôžu ani varovania lekárov o tom, že sa z neho priberá a jeho nadmerná konzumácia vedie k diabetu. Samozrejme, úplne sa vzdať sladkého je pre väčšinu ľudí nereálnym cieľom. Existuje však niekoľko trikov, vďaka ktorým môžete konzumáciu rafinovaného bieleho cukru zásadne znížiť aj bez umelých sladidiel, ku ktorým monohí často pociťujú odpor.


Prečítajte si aj:

Vymeňte cukor za stéviu

Med

Med je nielen chutný, ale tiež plný minerálov a vitamínov a má okrem iného i antibakteriálny účinok, dokonca sa kedysi používal na rýchlejšie hojenie rán. Síce má tiež množstvo kalórií, ale na osladenie jedál stačí omnoho menej medu ako cukru. O niečo menej kalórií a viac minerálov ako med má zas javorový sirup.

Mliečny cukor - laktóza

Jednou z významných zložiek mliečnych výrobkov je laktóza – mliečny cukor. Nie je vyslovene sladká, no dokáže dodať nádych sladkosti a jemnosti mnohým jedlám – veď prečo pridávate mlieko či smotanu do kávy či polievok? Okrem toho, že sa vyhnete nezdravému cukru, získate aj pridanú hodnotu v podobe vápnika, ktorý mliečne výrobky obsahujú.

Štipka soli

Znie to zvláštne, no je to tak – malá štipka soli dokáže vyzdvihnúť prirodzenú sladkosť mnohých jedál, predovšetkým čerstvého ovocia. Takže napríklad predtým, ako si ocukrujete svoj ovocný koktejl, skúste ho namiesto toho trochu posoliť. Presvedčíte sa o tom, že jeho prirodzená sladkosť vynikne lepšie.

Využite sladkosť ovocia a zeleniny

Sladkosť mrkvy môžete využiť napríklad v rôznych omáčkach a prívarkoch, do ktorých sa zvykne pridávať cukor. Nejde len o chuť – zároveň svojmu telu zabezpečíte dávku vitamínu A a betakaroténu.

Červená repa, respektíve cvikla, je jednou z najsladších rastlín na svete a dokonale sa hodí nielen do rôznych zeleninových koktejlov, ale postrúhaná nahradí cukor i v čokoládovom koláči či polievkach.

Ďalším účinným trikom je náhrada cukru jablkami. Postrúhané ich môžete pridať napríklad do cesta palaciniek a pokrájané na kocky do nesladeného bieleho jogurtu. Jablká nešúpte, pripravili by ste sa tak o množstvo užitočných látok.

Býva na vašom stole šalát s dressingom kúpeným v obchode? Práve v ňom sa nachádza nečakane veľké množstvo cukru, preto si dressingy pripravujte sami. Ak to so zdravým stravovaním myslíte vážne, vymeňte ich za olivový olej s citrónovou šťavou a túto zálievku oslaďte pomarančovou šťavou.

Prekvapivé množstvo cukru nájdete v cibuli. Keď ju jete surovú, nebudete ho cítiť, no v stačí ju chvíľu podusiť a vynikne jej sladkosť. Zároveň patrí medzi tie najzdravšie druhy zeleniny.

Ak vám nevyhovuje ani jedna z týchto možností, môžete siahnuť po umelých sladidlách, pričom zrejme najzdravším riešením je sladidlo vyrobené zo stévie. To je rastlinka, ktorá je omnoho sladšia ako cukor či med, no zároveň má minimum kalórií a obsahuje viacero minerálov a vitamínov.

Zdroj: prevention.com.


Prečítajte si aj tento článok:

Vymeňte cukor za stéviu