VIDEO: Ako posilňovať svaly horných končatín?

Svaly sú dôležitou súčasťou pohybového aparátu. Čím ste trénovanejší, tým pevnejšie máte telo. Aby ste si mohli svaly vybudovať, mali by ste o nich aj niečo vedieť.

Čím skôr pochopíte zákonitosti svalov, tým ľahšie sa vám bude cvičiť. Okrem toho získate aj lepší pocit.

Niekoľko dôležitých informácií o svaloch:
1. **Naše svalstvo je životne dôležité**, pretože nám umožňuje pohyb - či už pri joggingu, pri chôdzi, alebo aj pri čistení zubov. Bez svalov nejde vôbec nič. 2. **Na rozdiel od hladkého svalstva** (napríklad v črevnej stene) môžeme kostrové svalstvo pomocou špeciálnych cvikov **cielene trénovať.** Ku kostrovému svalstvu patrí vyše 400 voľne ovládateľných svalov. Z väčšej časti sú spojené šľachami s kostrovými kosťami a tým i s pasívnym pohybovým aparátom. 3. **Naše svaly sú na jednej strane motory** pre náš celkový pohybový aparát, ale na druhej strane aj "**stĺpy", na ktorých spočíva statika nášho tela**. Trénované svaly preto zlepšujú ako slobodu nášho pohybu, tak aj naše držanie tela. 4. **U žien tvoria svaly asi 25 až 30 percent, u mužov dokonca 40 až 50 percent telesnej hmoty.** Najväčší je mimochodom veľký chrbtový sval, najsilnejší je náš žuvací sval. 5. **Kostrové svalstvo sa skladá zo svalových povrazcov** a tie zase zo svalových vlákien. Počet a zloženie týchto svalových vlákien je u každého človeka iné - ale jedno je všetkým spoločné: svaly sú tým výkonnejšie, čím lepšie sú trénované, pretože trénované svaly môžu aktivovať obzvlášť veľa svalových vlákien.
Správne podnety ---------------

Bez ohľadu na genetické predpoklady je druh aktivovaných svalových vlákien určovaný špecifickým typom vášho tréningu. Ak chcete denne dvíhať závažia alebo prekonať rekord v šprinte na 100 m, potom budete trénovať takmer výlučne vaše biele svalové vlákna.

Maratónski bežci, triatlonisti alebo iní vytrvalostní športovci posilňujú predovšetkým červená svalové vlákna. S pribúdajúcim vekom sa rýchle a pomalé svalové vlákna stále viac miešajú do akejsi kombinovanej formy. Aby ste zostali vo forme, potrebujete (vy aj vaše svaly) správnu porciu podnetov - a tie môžete získavať pravidelným vykonávaním rýchlych cvikov na posilňovanie svalstva.


Mohlo by vás zaujímať:

Viete, ako posilňovať svaly brucha?

Ako cvičiť s kilami navyše?

Posilujte a skoncujte s veľkým pozadím


Rast svalov

Nie je dôležité, ako veľa trénujete - počet vašich svalov sa pri tom nezmení! Kto teda hovorí, že "teraz má viac svalov než predtým", myslí tým len to, že sa zlepšil objem, tvar a pevnosť jeho svalov. Skrátka: jeho telo vyzerá športovo a v kondícii. Naše svaly majú schopnosť prispôsobiť sa rôznym typom záťaže. To tiež vysvetľuje, prečo je naše telo po dlhoročnom polihovaní na gauči ochabnuté a ťažkopádne. V sede (alebo ležmo) totiž svaly takmer vôbec nepracujú. A pretože je aktivované stále menej svalových vlákien, sval v pravom slova zmysle ochabuje.

Svaly potrebujú pre svoj rast impulzy. Rýchle cviky na posilnenie svalstva uplatňujú ako pomalé dynamické, tak aj statické fázy. Cieľom cvičenia je "hypertrofia" - tým sa v tomto prípade myslí rast hrúbky svalov, čo však neznamená, že by ste si mali vyvinúť "hrubé svaly", ale iba to, že dochádza k napnutiu svalov, formovaniu a zoštíhleniu postavy a vyhladeniu kože. Zaposilujte si s naším videom, zameraným na horné končatiny.

Ďalšie cvičebné videá nájdete v našej sekcii šport a cvičenie a na www.fithall.sk.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.