Stres sa usádza na chrbtici, pomôže joga

Ako bojovať so stresom? Ako zostať v pohode a nedovoliť každodenným starostiam, aby vplývali na našu psychiku a telo viac ako je to nutné? Našťastie, existuje joga, ktorá tento nešvár modernej doby dokáže zvrátiť.

Žena medituje pri vode Zdroj foto: Shutterstock.com

Stres číha všade

Stres je všade okolo nás a je ťažké sa mu úplne vyhnúť. Zažívate stres nielen v práci, ale aj doma a často môžete mať pocit, že ste povinnosťami a úlohami priam zavalení. Záťaž sa čoskoro prejaví vo zvládaní a organizovaní chodu domácnosti, každodenných starostí a vybavovaní osobných záležitostí. Miera únosnosti aj reakcie na stres je, ako vieme, u každého človeka úplne iná. Stres dokonca pociťujú aj deti. Najviac však reagujeme na stres zo vzťahov - partnerských, manželských, mileneckých, pracovných a iných.

Prejavy stresu

Akonáhle máte pocit, že ste priam zavalení požiadavkami, starosťami a úlohami, telo sa začne plniť tzv. ťažkou energiou. Tú vytvárajú nepríjemné pocity a emocionálne stavy, napr. strach, napätie, hrôza, panika, tieseň, nedôvera, úzkosť, depresia. Vlna negatívnych emócií aktivuje organizmus a vy cítite ťažobu v oblasti žalúdka, pocit na vracanie, bolesť v podbrušku, knedľu v krku, sucho v ústach, tras v rukách alebo dokonca v celom tele. Postava sa začne chúliť, svaly brucha aj chrbta povolia, celá chrbtica sa zosunie a telo sa nahrbí.

Stres sa usadzuje:

  1. Na chrbte - bedrá a spodná časť chrbta
  2. Na krku - v oblasti ramien a šije
  3. Medzi lopatkami

Čítajte tiež: Spojitosť medzi chrbticou, vnútornými orgánmi a psychikou

Ďalšie prejavy:

  • Bolesti chrbta a kĺbov
  • Bolesti hlavy, migrény
  • Žalúdočné problémy
  • Problémy s vyprázdňovaním (zápcha, hnačka, nadúvanie)
  • Problémy so spaním a ďalšie

Čo dokáže joga

Joga v klasickej podobe dokáže zvrátiť vplyv stresu na vašu psychiku a tiež vás naučí stresové situácie lepšie zvládať. Cvičením jogy postupne vrátite telu jeho prirodzenú pohyblivosť. Držanie tela bude pre vás razom nenútené a pritom pohodlné. Naplníte telo zdravím a myseľ pohodou. Účinky spoznáte nielen vy, ale aj vaše okolie. Telo sa vám napriami, tvár rozjasní, bolesti zmiznú a napätie sa uvoľní. Dokonale si vyčistíte myseľ i dušu. A to za to stojí, nemyslíte?


Cvičenia pre štíhlu postavu nájdete v sekcii šport a cvičenie a na www.fithall.sk.

Ghyt

Dakujem za clanok. Urcite skusim yogu. Som v tazkej zivotnej situacii, a depresivne stavy a smutok mi zrovna nepomahaju v rieseni mojich problemov. Urcite skusim cviky a verim ze mi to na zaciatok pomoze.

tammy

stres z práce, malo pohybu, sedava praca, toto všetko na vplyv na bolesti chrbtice. Preto sa snažim cvičit, kupila som si do prace novu stoličku na sedenie a je mi ovela lepšie