4 extra dôvody, prečo sa bozkávať

Bozkávanie je obľúbenou činnosťou mnohých ľudí, možno však ani netušíte, ako veľmi prospešné je pre váš život aj zdravie. V prvom rade posilňuje vzťahy a putá medzi ľuďmi, či už vybozkávate svoje dieťatko alebo partnera.

Zamilovaný pár Zdroj foto: Shutterstock.com

Pri bozkávaní telá produkujú hormón oxytocín, ktorý je často nazývaný aj hormónom šťastia či lásky. Tiež znižuje napríklad napríklad stresový hormón kortizol.

1. Ochrana pred infekciami

Bozkávanie je samozrejme spojené so sexom. Ak sa venujete posteľným aktivitám aspoň raz za týždeň, v tele sa zvyšuje hladina imunoglobulínu, ktorý ochráni pred nachladnutím aj inými infekciami. Prijímanie cudzích slín je vynikajúcou prevenciou pred vírusmi. Takže, ak chcete v zime ostať zdraví, nezabudnite na maznanie a bozkávanie.

2. Výber správneho partnera

Nielen, že bozkávanie udržuje pevné vzťahy, môže vám pomôcť vybrať si toho správneho partnera na celý život. Ak totiž nefunguje chémia pri bozkávaní, pravdepodobne nezafunguje ani v partnerskom živote.

Prečítajte si tiež:


3. Liek proti bolesti

Počas vášnivých bozkov, keď vám srdce ide vyskočiť z hrude, vaše telo produkuje adrenalín, ktorý tlmí bolesti. Podobne sa pri intímnych chvíľach uvoľňujú aj endorfíny, ktoré sú tiež bojovníkmi s bolesťou. Keď vás teda najbližšie bude bolieť hlava, skúste tento liek namiesto tabletiek.

4. Pálenie kalórií

Ak nestíhate cvičiť, ale radi by ste predsa len nejaké kalórie spálili, bozkávajte sa. Samozrejme, je to omnoho menej efektívne, ale budete mať minimálne lepší pocit na duši. Pri bozkávaní človek spáli 2-3 kalórie za minútu a navyše si udržíte aj mladistvý vzhľad tváre, pri bozkávaní zapájate väčšinu tvárových svalov.