Očistná diéta

Naše telo potrebuje pravidelnú údržbu. Spôsobov, ako na to, je veľa a jedným z nich je aj očistná detoxikačná diéta, alebo celková očistná zmena stravovania. Okrem toho, že reštartuje váš metabolizmus, pomôže i predchádzať rôznym ochoreniam.

Nesprávne stravovacie návyky sú v priamom vzťahu s civilizačnými chorobami (rakovina, cukrovka, srdcovocievne ochorenia a pod.). Zabrániť nárastu týchto chorôb sa môže aj správnou stravou. Ľudské telo sa pri látkovej výmene (metabolických pochodoch) môže viac menej zaniesť škodlivinami alebo látkami, napríklad tukovej povahy, ktoré znižujú funkčnosť rôznych systémov v organizme.

Prečo držať očistné diéty

Očistné diéty sa využívajú k zlepšeniu kondície človeka, k zníženiu hmotnosti, k zvýšeniu obranyschopnosti organizmu a k prevencii rôznych ochorení. Zaplavenie organizmu záťažovými látkami prispieva k jarným pocitom únavy, náchylnosti k rýchlej nákaze, napríklad chrípkou, k oslabeniu imunitného systému. Treba spomenúť, že nadváha, ktorej sa očistnými diétami tiež zbavujeme, má priamy vzťah s nevhodnou stravou a zlým životným štýlom.

Základné pravidlá pri jarnej očistnej diéte

Aj keď ste zdravý jedinec, pred prvou očistnou diétou, ktorá trvá viac ako 7 dní, je vhodné poradiť sa s lekárom. Ak ste sa neporadili a počas očistnej diéty budete pociťovať negatívne pocity, poraďte sa dodatočne s lekárom, či je vhodné pre vás v diétnom programe pokračovať, a ak nie, akou formou diétu prerušiť. Nakoľko návrat k bežnému stravovaniu by mal byť postupný a mal by trvať minimálne 3 dni.

Pri očistnej diéte je potrebné dodržiavať dostatočný príjem nesladených tekutín - základom je pitná voda, bylinkové nesladené čaje. Pri niektorých druhoch očistných diét sú dovolené čerstvé ovocné, resp. zeleninové šťavy. Optimálne množstvo tekutiny je v rozmedzí 2 – 3 ,5 l. Väčšie množstvá nemusia vždy pôsobiť pozitívne na funkciu obličiek a menšie spomaľujú proces čistenia sa od toxických látok.


Vyskúšajte:

Recepty na zdravé SMOOTHIES


Pri voľbe dĺžky očistnej diéty berte do úvahy vašu pracovnú, aj inú aktivitu, ktorú vykonávate denne, lebo v dôsledku diéty sa môže znížiť tlak (pri väčšine očistných diét sa vynecháva káva a iné povzbudivé nápoje, klesá hladina cukru), nastáva útlm a reakcie môžu byť pomalšie.

Prínos očistnej diéty ---------------------

Dôležitým prínosom očistných diét je posilnenieobranyschopnosti(imunity) organizmu, ktorá je na jar často znížená. Po zime je vhodné zbaviť sa ako nadbytočného tuku, tak aj očistiť črevný epitel, odstrániť staré poškodené bunky, hlieny, stagnujúce pozostatky nestráveného jedla a k tomu je potrebná úprava pH v črevnom prostredí (pH je číslo, ktoré sa používa v chémii na označenie, ako reaguje vodný roztok, či kyslo, vtedy má hodnotu menšiu ako 7 alebo alkalicky - zásadito, ak jeho hodnota je nad 7, hodnota 7 je neutrálne pH).

Naša strava je často kyslého charakteru, bohatá na rafinované cukry, potravu, ktorá v črevách spôsobuje prekysľovanie.

Odpadové látky kyslého charakteru vytvárajú kryštáliky, ktoré usádzaním v tkanivách ich deformujú a znefunkčňujú a sú príčinou rôznych porúch, napr. pri ochoreniach pohybovej sústavy.

Vedeli ste?

Čo spôsobujú niektoré potraviny v našom tele

Správna očistná diéta je zostavená tak, aby svojím zložením alkalizovala vnútorné prostredie. Po očistnej diéte je vhodné stravovať sa určitým spôsobom, napríklad delenou stravou, aby sa účinok očistnej diéty stal stálym stavom a prispel k dobrej kondícii, stálej úprave váhy a v konečnom dôsledku, k dobrému zdravotnému stavu jednotlivcov.

Akú detoxikačnú diétu si vyberiete?

O type, dĺžke a druhu očistnej diéty rozhoduje, čo je pre vás dôležité. Či je to strata hmotnosti alebo potreba zbaviť sa toxínov, posilniť imunitný systém a podobne.

  • Ak chcete nepribrať a preventívne zabrániť niektorým ochoreniam, ako je cukrovka, stačí držať diétu 1 deň v týždni a môže to byť aj 1 deň, kedy okrem vody neprijímate nič.
  • Pokiaľ chcete schudnúť pár kíl a zlepšiť svoj energetický potenciál, je vhodné držať niekoľkodennú, minimálne 5 dňovú, očistnú diétu, kedy nejete cukor, pečivo, slané, sladké, tučné jedlá a nejete po 16 hodine.
  • Ak chcete z organizmu odstrániť škodlivé toxíny, upraviť prostredie v tráviacom trakte na harmonické, potom je vhodná viac ako 2 týždňová očistná diéta.

Najviac rozporuplné reakcie sú na očistné hladovky. V zahraničí (USA, Rusko) ich pod odborným vedením lekárov špecialistov držali aj vážne chorí ľudia a mnohým sa ich organizmus očistil a uzdravil. Niektorí zdraví ľudia skúsili občasné, krátkodobé (1 - 4 dni) hladovky, ktoré zdravým jedincom nepoškodia. Ak sa chcete rozhodnúť pre hladovku, poraďte sa s lekárom o vhodnosti dĺžky hladovky a taktiež o spôsobe návratu k normálnemu stravovaniu. Prekonzultujte tiež prípadné pomocné očisťovanie pomocou črevných klystírov. Pri hladovkách je potrebné, tak ako aj pri iných očistných kúrach, rešpektovať dostatočný príjem tekutín, je to väčšinou pitná voda. Pri dlhších hladovkách, viac ako 5 dní, je nutný kontakt s lekárom, aby nedošlo k poškodeniu zdravia.

Pre Stredoeurópanov je dobré dodržiavať očistnú diétu zostavenú väčšinou z potravín, ktoré sa vypestujú a tradične používajú v tejto oblasti. Je to jednoduché, ekonomicky výhodné a geneticky priaznivé. Tak je tomu práve z dlhodobého vplyvu potravín, ktoré jedli celé generácie našich predkov a náš organizmus je prispôsobený na tradičné, miestne zložky potravy.


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

Literatúra:

- Ernst Gunter: Tajomstvo zdravia a dlhého života, vydalo Fórum zdravej výživy,1992