VIDEO: ako cvičiť s kilami navyše?

Obezita nie je len kozmetickým problémom, ale predovšetkým zdravotným. Mali by ste si uvedomiť, že začať bojovať s týmto hendikepom sa dá vždy. Cvičenie a úprava jedálnička sú nevyhnutné. Pozrite sa, čo treba robiť.

cvicenie_kila_navyse Zdroj foto: Shutterstock.com

Keď má človek nejaké to kilo navyše, neznamená to hneď, že je obézny. Obezita je chronické ochorenie, charakterizované zmnožením tukového tkaniva v dôsledku pozitívnej energetickej bilancie. Hlavným ukazovateľom obezity je body mass index, ktorý si môžete spočítať pomocou BMI kalkulačky. Ak index dosahuje hodnoty nad 30, ide o obezitu. 

Úprava stravy a pravidelný pohyb sú nevyhnutné

Ak vy alebo niekto z vašich blízkych spadá do tejto kategórie, spozornite. S body mass indexom nad 30 ste vystavení závažným zdravotným rizikám, ktoré sú práve s nadbytkom tukového tkaniva spojené. Dobrou správou je, že aj s týmto stavom sa dá stále niečo robiť. Nevyhnutná je úprava stravovacích návykov, ale aj pravidelný pohyb.

Zabudnite na poskakovanie v telocvični pri hlasnej hudbe aj na behanie po lese. Zvoľte si takú aktivitu, ktorú umožňuje váš zdravotný stav, ale aj pri ktorej sa budete cítiť dobre. Ak vám prekážajú skúmavé pohľady ľudí vo fitnes centrách, pokojne si zacvičte doma. V prípade, že vás prítomnosť druhých motivuje, skúste vo svojom okolí nájsť cvičebné lekcie, ktoré sú pre ľudí s nadváhou určené, alebo si zacvičte s kamarátkou.


Prečítajte si tiež:

Takto obezita ovplyvňuje naše zdravie

Vhodný výber aktivity

Často sa ľudia s veľkou nadváhou stretávajú s bolesťami chrbta a kĺbov. Pri akomkoľvek pohybe by ich teda nemali zbytočne zaťažovať. Vhodné sú preto aktivity, ako je plávanie a aquaaerobic, pri ktorom telo nadľahčuje voda. Ďalším vhodným pohybom, ktorý šetrí kĺby, ale zároveň veľmi efektívne zapája svaly celého tela, je chodenie s palicami, tiež známe ako nordic walking. Chôdza je ale skvelou voľbou aj bez palíc. Je to prirodzený pohyb, ktorý možno prevádzkovať úplne všade a navyše zadarmo.

Veľkej obľube sa tiež teší cvičenie na loptách. Môžete si zaobstarať veľký loptu (fitball) aj malý (overball) domov, alebo skúsiť navštíviť vedenú lekciu.

Zdroj videa: Youtube.com


Ďalšie cvičebné videá nájdete v našej sekcii šport a cvičenie a na www.fithall.sk

Ako často?

Čo sa týka frekvencie pohybových aktivít, hýbte sa tak často, ako je to len možné. Nemusí to byť vyložene cvičenie, ale akákoľvek aktivita, pri ktorej zapájate vaše končatiny, je vítaná. Ak chcete naozaj vidieť výsledky vašej snahy, venujte sa cielenému pohybu aspoň 3x týždenne, po dobu 30-60 minút. Toto je doba, po ktorej sa začínajú spaľovať tukové rezervy. Myslite ale na to, že po celú dobu cvičenia by ste mali byť schopní súvisle hovoriť, nie lapať po dychu. Preto športy, ako je beh, spinning, aerobic a ďalšie, pri ktorých sa nadmerne zadýchávate a vaše srdce bije ako o preteky, nie sú vhodné.

Začnite s niekoľkými minútami pohybu denne. Stačí svižnejšia prechádzka, vyšliapať pár schodov alebo ľahké posilňovanie doma pred televíziou. Postupne pridávajte na intenzite aj frekvencii pohybu a cvičte nielen pre štíhlejší vzhľad, ale predovšetkým pre svoje zdravie.


Prečítajte si aj tento článok:

Pozrite sa, ako na tom ste, nadmernú obezitu treba liečiť!

Paulina

Dobry den, prepacte ale ako trenerka by ste mali vediet, ze BMI nieje ukazovatelom zdravia obezity ani nicoho ineho. Spytajte sa judistov atd. chalani, ktory maju 85 kg pri 170cm a su same tehlicky. Podla BMI su uz obezni.... peace

stastnablcha

ja som si na zaciatok kupila krokomer.. a som si slubila denne 8000 krokov. a po tom ide velmi dosledne ... to mi pomohlo na zaciatok najviac :)