Dostaňte sa po pôrode späť do formy!

Každá žena túži zhodiť kilá nabrané počas tehotenstva a dostať sa opäť do formy. Pomôcť k tomu môžu aj špeciálne cvičenia pre mamičky po pôrode a v období šestonedelia. Čo a ako teda robiť a na čo si naopak dávať pozor?
**Každá žena túži zhodiť kilá nabrané počas tehotenstva a dostať sa do formy** v akej bývala pred pôrodom. Pomôcť k tomu môžu aj špeciálne cvičenia pre mamičky po pôrode a v období šestonedelia. Ďalšiu porciu cvikov potom môžete pridávať v ďalších obdobiach.

Čo treba vziať do úvahy?

Na začiatku je potrebné rozlíšiť, či za sebou máte normálny pôrod alebo pôrod cisárskym rezom. V druhom prípade sa totiž odporúča začínať s námahou pomalšie. Niektoré cviky, napríklad na posilnenie šikmých brušných svalov, by ste mali zaradiť do svojho cvičebného plánu až 3-4 mesiace po pôrode. Než začnete s akýmkoľvek cvičením, poraďte sa radšej so svojim lekárom.

V prípade normálneho pôrodu platí, že s cvičením môžete začať v podstate kedykoľvek. Ak nepociťujete žiadne bolesti a cítite sa na to, požiadajte lekára o súhlas a s chuťou sa pustite do boja s kilami.


Prečítajte si ďalšie rady, ako sa zbaviť najväčšieho problému po tehotenstve:

Bruško po pôrode

Čo áno a čo nie?

Vedecké štúdie dokazujú, že ženy, ktoré po pôrode začnú s vhodným pohybom, sú menej ohrozené popôrodnou depresiou. Vďaka cvičeniu organizmus tiež rýchlejšie regeneruje a pomáha zamedziť ďalším ťažkostiam - napríklad bolestiam chrbta alebo problémom s udržaním moču.

Ale pozor, nie všetky druhy cvičenia a pohybu sú pre novopečenú mamičku vhodné. Po dobu minimálne prvých troch mesiacov by ste mali zabudnúť na aerobic a behanie. V tomto období totiž vaše svaly a kĺby potrebujú čas na to, aby sa zotavili po tehotenstve a pôrode.

Krátko potom, čo ste priviedli bábätko na svet, by ste mali vykonávať len špeciálne popôrodné cvičenia. Tie sú zamerané na problémové partie, ktoré sa spevňujú, preťahujú a uvoľňujú. Dôležité je začať s pohybom pomaly a zvoľna. Dávky si môžete pomaly zvyšovať a pridávať ďalšie jednoduché cviky, ak sa cítite dobre. Nezabúdajte, že väzivo ešte môže byť niekoľko týždňov po pôrode ochabnuté. Preto by ste sa mali vyhýbať extrémnemu naťahovaniu svalstva. Načúvajte svojmu telu a zvyšujte záťaž postupne. Akonáhle pocítite akúkoľvek bolesť, okamžite s cvičením prestaňte.

Ktoré športy sú tie najvhodnejšie?

O pár dní neskôr potom môžete so súhlasom lekára zaradiť ďalšie aktivity. Ideálnou formou cvičenia po pôrode jejoga a pilates a po ukončení šestonedelia aj plávanie. Využitie nájdu aj špeciálne cvičebné pomôcky, ako napríklad gymnastické lopty či overbally.

Do formy sa môžete dostať aj vďaka prechádzkam s bábätkom. Svižná prechádzka s kočíkom sa tiež počíta. Tlačenie kočíka je námaha, do ktorej sa zapájajú takmer všetky svalové skupiny.

Ako náhle si zvyknete a budete sa cítiť lepšie, môžete skúsiť [**kolieskové korčule**](/clanok/37174/inline-korculovanie). Vytipujte si v mieste bydliska ideálnu korčuliarsku trasu, napríklad v parku. Dlhá rovinka je ideálna a zároveň bezpečná pre manipuláciu s kočíkom. Ak preferujete jazdu na bicykli, ani to nie je problém. Dostať špeciálne vozíky za bicykel, ktorých cena sa pohybuje od dvesto do štyristo eur.

Zacvičte si Medical Pilates po šestonedelí s naším videom.

Zdroj videa: YouTube


Čo všetko ho ovplyvňuje a ako by sme mali cvičiť? Prečítajte si viac:

Bruško po pôrode

Adrianecka

Hot yoga pomohla ukážkovo. K nej som počas celého leta keď bolo vonku pekne pridávala kolieskové korčule a malú som mala v kočiari so sebou, takže 2 v 1 :) Ak chcete kočiar pevný ku korčulovaniu, tak skúste náš baby merci - dada paradiso mimi pink Nám hľadanie top kočiara zabilo milión nocí

lujssa

korčulovanie s kočiarom je super nápad - to sme si dali aj my a k tomu som od manžela dostala zábaly body wraps slim s ktorými mi išli centimetre s pásu pekne dole a dokonca aj zo stehien ;)