Výživové doplnky – druhá časť

Než sa rozhodnete podporiť svoj organizmus niektorým z výživových doplnkov, uvažujte najskôr, či neexistuje prirodzenejšia cesta ku zdraviu a k riešeniu vašich problémov. Aj o tom je pokračovanie našej série článkov o výživových doplnkoch.

Príroda verzus umelé doplnky Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečítajte si aj prvú časť článku o výživových doplnkoch.

Módna záležitosť

K užívaniu výživových doplnkov pristupujeme oveľa častejšie vďaka reklame než z dôvodu skutočnej potreby v danej chvíli. Stali sa vďaka reklame módou. Už sa nemusíme hýbať, lebo nám sľubujú, že zdravé srdce nám zabezpečia rastlinné stužené tuky bez cholesterolu a s prídavkom vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. Tuk nám odbúrajú špeciálne výživové prípravky či mastičky s enzýmami, v kombinácii so zázračnými vibračnými prístrojmi a igelitovými zábalmi.

Ohybnosť kolien zase kolagénové preparáty. Na prekrvenie a vitalitu si dáme  preparáty z ginkga, proti rakovine enzýmy a výťažky z jadierok marhule či chlorellu, a tak by sme mohli pokračovať donekonečna. Skrátka, zdravie na dosah, za peniaze a bez námahy. Stačí len počúvať reklamu, správne kombinovať účinné látky a poskladáme si zdravie. Lenže skutočnosť je taká, že chorobnosť na rôzne ochorenia v populácii neustále stúpa, napriek ich stále širšiemu využívaniu.

Dôvodom je naivná viera v prehnanú, a často aj lživú reklamu, ako aj  snaha ľudí uľahčiť si život. Snaha venovať menej času prirodzenej, no časovo náročnej životospráve  a viac času zarábaniu peňazí, za ktoré si potom chceme kúpiť zdravie, napríklad aj formou zázračných potravinových doplnkov. Načo sa hodiny trápiť, keď stačí prehltnúť tabletku. No zdravie takto nikdy fungovať nebude, skrátka nedá sa kúpiť.

Každý, kto takto uvažuje, sa veľmi rýchlo presvedčí, že zázračné elixíry zdravia a mladosti neexistujú a že zdravie si treba vydrieť poctivo v dennej životospráve, ktorej musíme denne venovať potrebný čas a námahu a dodržiavať ju dlhé roky. Niektoré doplnky len podporia túto prirodzenú snahu a zvýšia jej efekt, no sami o sebe ho nedosiahnu.

Prečítajte si tiež:


Radšej prirodzené zdroje

Preto, ak ste momentálne zdraví, uvažujte skôr než si kúpite koncentrovanú bielkovinu na svaly, či kolagénové preparáty na bolesť kĺbov alebo lepšiu pleť, či nápoje s extraktom aloe vera, žeň-šeňu a iných zázračných rastlín na mladosť, proti rakovine a iným chorobám, či imunitu podporujúce extrakty z ovocia, zeleniny, bobúľ a bylín, alebo doplnky na upokojenie a proti stresu atď. Zauvažujte, či nie je jednoduchšie, príjemnejšie, prirodzenejšie a zdravšie dať si čerstvú paradajku než iba extrakt lykopénu. Jabĺčko radšej než iba tabletku s vit. C. Či nie je lepšie nazberať si na záhradke a v lese maliny, čučoriedky a huby, uvariť si alebo upiecť na šťave čerstvé mäso, vypiť sladké či kyslé mlieko, urobiť si kašu zo strukovín a obilia? A potom si ísť zabehať alebo zašportovať na slnko a vzduch, či popracovať na okrasnej alebo zeleninovej záhradke a podporiť tak svoju imunitu a kondíciu.

A nie je lepšie chodiť do prírody než brať protistresové doplnky? Nie je lepšie večer si včas  líhať pri rozhovore s niekým milým, blízkym a zavčasu ísť spať, aby sme dostatočnou regeneráciou v noci získali nové sily a vyhladili si pleť, nechali odpočinúť nervové a svalové bunky, srdce a mozog, pretože tie sa nedokážu inak regenerovať, lebo sa v nich nedelia a neobnovujú bunky ako v epiteloch či iných štruktúrach tela? To všetko, čo nám dáva prirodzená výživa a životospráva, vrátane psychicky zdravých pocitov, nám sami o sebe ani natrvalo nikdy nenahradia žiadne výživové doplnky, ani lieky, ani omladzovacie kúry, krémy a pod.

Výživové doplnky ako súčasť prirodzenej životosprávy

Z predošlých informácií by ste mohli usúdiť, že „výživové doplnky“ sú len zbytočné, ba dokonca aj občas škodlivé, ťahajú vám peniaze z vrecka a sľubujú nesplniteľné zdravotné efekty a nie je na nich nič pozitívne. Lenže z ich názvu vyplýva aj možnosť užitočného použitia, a to nie ako hlavného prostriedku pre zdravie, ale ako doplnok k zdravej životospráve a výžive a ako doplnok pri liečbe liekmi či v prevencii chorôb. No ich samostatný účinok je limitovaný – obmedzený. To „hlavné“ a podstatné, čo musíme robiť denne a dlhé roky pre svoje zdravie, prirodzená aktivita a výživa, ktorú nazývame jedným slovom „životospráva“, je hlavnou  podmienkou udržania dlhodobého zdravia jednotlivca.    

Životosprávu definujeme ako dlhodobo prevažujúci spôsob fyzických a psychických aktivít a výživy počas života jednotlivca. Prirodzená životospráva a výživa je potom založená na prevažne prirodzených aktivitách a výživových faktoroch, ktoré mali naše predošlé generácie a ktorým sa prispôsobil aj genofond populácie počas tisícročí.   

Rešpektovanie vlastného genofondu v prirodzenej životospráve a výžive je základom zdravotnej prevencie. Časté používanie výživových doplnkov v nej môže pôsobiť niekedy cudzorodo a neprirodzene. Typ životosprávy významne a rozdielne modifikuje (ovplyvňuje) zdravie a chorobnosť u jednotlivca, spolu s jeho genetickou výbavou a ďalšími faktormi okolitého prostredia. Ak sa pri tom „niektoré“ výživové doplnky použijú vhodne a iba občas  a v zdôvodnených prípadoch, v čase skutočnej zdravotnej disproporcie alebo ako prevencia pri absencii (chýbaní) nejakého faktora, vtedy môžu vhodne  podporiť (doplniť) komplex prirodzených výživových a životosprávnych faktorov, a teda zdravie. Taktiež môžu vhodne doplniť a podporiť niektoré typy ťažkej liečby, napr. pri použití cytostatík a rádioterapie, kedy svojimi účinkami chránia zdravé bunky pred sekundárnymi - genotoxickými účinkami  liečby zhubných nádorov. 

Kým začneme užívať výživové doplnky

Pri doplnkoch výživy je niekedy ťažké rozlíšiť hranicu medzi prirodzeným a neprirodzeným, medzi liekom a doplnkom liečby, medzi neškodným, užitočným a škodlivým. Mnoho účinných farmaceutických preparátov, ktoré by bolo komplikované a nákladné  presadiť v kategórii liekov, sa jednoducho predáva ako výživový doplnok. Riziko je v tom, že si ich jednotlivec indikuje sám, často bez odbornej konzultácie. Mnohé z nich sú neškodné, iné zase účinné a môže dôjsť k nežiaducemu predávkovaniu, alergickým reakciám, nesprávnemu použitiu a pod.

Napríklad, mnohí užívatelia sa mylne domnievajú, že už nemusia jesť niektoré prirodzené potraviny, keďže používajú výživové doplnky. No znovu zdôrazňujeme, že v prirodzenej potrave sú stovky, ba tisíce iných nepostrádateľných zložiek a niektorých význam ešte presne nepoznáme a o tie sa organizmus ochudobňuje pri neprirodzenej výžive.   

Raz napríklad jedna klientka poradne zdravia povedala, že už nemusí kupovať ovocie, lebo si kupuje pravidelne „chlorellu“ a tá jej zabezpečuje všetky potrebné vitamínové zložky a všetko potrebné pre imunitu a prevenciu proti rakovine. Takéto prístupy sú veľmi rizikové a nebezpečné. Neviňme preto vždy len výrobcov výživových doplnkov z honby za ziskom. Bez  nášho obrovského  záujmu o tieto produkty by ich nevyrábali. Ľudstvo sa odjakživa snažilo objaviť zázračné elixíry pre zdravie a mladosť a aj dnes hľadanie týchto zázračných prútikov neustáva, ale naopak, zaznamenáva nebývalý rozvoj.

No niektoré výživové doplnky naozaj zachraňujú životy. Ide hlavne o preparáty na podporu imunity a DNA reparačných kapacít a mechanizmov, ktoré chránia zdravé bunky pacientov  pred sekundárnymi následkami cytostatickej a radiačnej terapie či iných mutagénnych liekov a ako doplnková liečba tak významne zvyšujú prežívanie liečených onkologických pacientov. U zdravých ľudí zase pôsobia preventívne ako užitočná ochrana pred genotoxickými faktormi a vplyvmi a znižujú tak aj riziko vzniku rakoviny.

Než sa rozhodnete podporiť svoj organizmus niektorým z výživových doplnkov, uvažujte najprv, či neexistuje prirodzenejšia cesta ku zdraviu a k riešeniu vašich problémov a keď ju nájdete, tak po nej choďte a pri tom si krátkodobo môžete pomôcť aj niektorými výživovými doplnkami. No  predtým si dobre naštudujte problematiku a poraďte sa s odborníkmi, aby ich použitie bolo prospešné a efektívne. Nestaňte sa novodobými zdravotnými alchymistami a šarlatánmi.