Centrum mikrochirurgie oka – príďte a uvidíte :-)

PR Článok
Centrum mikrochirurgie oka bolo v roku 1999 prvým a niekoľko rokov aj jediným pracoviskom jednodňovej očnej chirurgie. Dnes poskytuje najširšie spektrum očných operácií a vyšetrení a okrem iného spolupracuje aj s významnými českými očnými chirurgami.

Centrum mikrochirurgie oka bolo v roku 1999 prvým a niekoľko rokov aj jediným pracoviskom jednodňovej očnej chirurgie. Dnes poskytuje najširšie spektrum očných operácií a vyšetrení a okrem iného spolupracuje aj s významnými českými očnými chirurgami. Od septembra 2011 v našom centre pracuje vynikajúci očný chirurg MUDr. Roman Ondreička, ktorého chirurgická zručnosť a precíznosť je v kombinácii s obrovským citom pre techniku obdivuhodná. Doménou MUDr. Romana Ondreičku je predovšetkým operácia sivého zákalu s implantáciou umelej vnútroočnej šošovky. Hosťujúcim lekárom nášho pracoviska je MUDr. Lubomír Továrek, ktorý bol opakovane ocenený Českou oftalmologickou spoločnosťou ako jeden z najviac operujúcich českých očných chirurgov.

Ďalším významným českým očným chirurgom, ktorý spolupracuje s naším centrom od roku 2009 je MUDr. Pavel Studený, ktorý je jedným z najvýznamnejších českých očných lekárov, ktorý vykonávajú keratoplastiky (operácie rohovky, pri ktorých sa poškodená rohovka pacienta nahrádza darcovskou rohovkou iného pacienta). Tento typ operácie na našom pracovisku ako prvom na Slovensku v režime jednodňovej chirurgie ešte v roku 2009 vykonal práve MUDr. Pavel Studený. K najčastejším operáciám v CMO patrí operácia sivého zákalu s implantáciou umelej vnútroočnej šošovky a excimer laserové operácie krátkozrakosti, ďalekozrakosti a astigmatizmu.

**Operácie sivého zákalu vykonávame ultrazvukovou metódou fakoemulzifikácie** cez miniatúrny, maximálne 1,8 až 2,2 mm veľký otvor, pričom presne cez tento otvor do oka implantujeme aj implantát – umelú vnútroočnú šošovku. V našom centre používame výhradne najkvalitnejšie implantáty – umelé vnútroočné šošovky, ktoré sú vyrobené z hydrofóbneho akrylátu. Kvalita implantátu má zásadný vplyv na kvalitu videnia pacienta po operácii. Kvalitný implantát výrazne znižuje predovšetkým riziko sekundárnej katarakty.

Pacienti CMO sa môžu po konzultácii s očným lekárom rozhodnúť, ktorý typ vnútroočnej šošovky chcú mať implantovaný. V poslednom čase v našom centre implantujeme často multifokálne šošovky, ktoré pacientovi zabezpečia po operácii perfektné videnie na všetky vzdialenosti. Ako prvé pracovisko na Slovensku sme začali používať trifokálne umelé vnútroočné šošovky od firmy Carl Zeiss, ktoré patria k absolútnej svetovej špičke medzi implantátmi.

Druhou najčastejšou operáciou v našom centre je operácia refrakčných chýb oka excimerovým laserom. Lídrom refrakčnej chirurgie na našom pracovisku je primárka CMO MUDr. Katarína Kornfeld, ktorá sa tomuto typu operácií v našom centre venuje už niekoľko rokov. Od novembra 2010 v našom centre využívame jeden z najmodernejších laserových prístrojov na svete Allegrretto Wave eye – Q 400 Hz. Je to najrýchlejší laserový systém, ktorý má FDA certifikát na všetky typy refrakčných chýb.

Najčastejšie používanou metódou v našom centre je metóda LASEK, s ktorou máme dlhodobo vynikajúce skúsenosti. Krátkozrakosť je naším prístrojom možné bezpečne operovať do -12D, ďalekozrakosť do +6 D, astigmatizmus do +/- 6D. Operácia je bezbolestná a pooperačné možné nepríjemné pocity, ktoré úplne odznejú do 1-3 dní po operácii sú síce malou nevýhodou oproti v poslednom čase komerčne výrazne preferovaným femtosekundovým laserom, ale okrem tejto malej nevýhody má oproti femtosekundovému laseru výrazné výhody v tom, že:

  • oko nie je potrebné počas operácie vákuovo prisať k nástroju, čo môže spôsobiť krvácanie a trvalé oslabenie rohovky
  • nie je potrebné separovať lamelu rohovky, čo môže spôsobiť pacientovi vážne komplikácie, ktoré môžu viesť až ku transplantácii rohovky
  • cena zákroku je podstatne nižšia

Takmer 7000 vykonaných operácií, prevažne metódou LASEK, s minimálnym počtom nezávažných komplikácii (menej ako 1%) sú faktom a argumentom, ktorý svedčí v prospech nášho systému.

Okrem týchto operácii v CMO vykonávame komplexnú liečbu keratokonusu (CXL. implantácia myoringov, keratoplastika), plastickým operáciám na okolí oka, liečbe YAG laserom a zeleným laserom atď. V CMO máme štyri špičkovo vybavené ambulancie, v ktorých ročne urobíme viac ako 8000 očných vyšetrení. Centrum mikrochirurgie oka je zmluvným partnerom všetkých zdravotných poisťovní.

Viac informácií na www.cmo.sk.

Petra789

CMO je úžasná klinika, sú to profíci. Podstúpila som ta Lasek a som veľmi spokojná. Som rada, že som sa nakoniec odhodlala, po zákroku mi trochu slzeli oči, ale inak v pohode. Odporúčam:)

CMOpacient

V marce 2021 som absolvoval kompletné očné vyšetrenie, predoperačné vyšetrenie a následne operáciu sivého zákalu v Centre mikrochirurgie oka Topoľčany.
Výborný a moderný očný centrum. Neskutočne príjemný a povedal by som, že milý tím lekárov a sestričiek. Veľmi profesionálny a veľmi ľudský prístup k pacientovi. Bez čakania. V dňoch, ktoré som si vybral, mi bol pridelený presný čas vyšetrenia a operácie.
Maximálna spokojnosť. Odporúčam každému, som po operácie cítim dobre a príjemne prekvapený. Rad, že som dostal práve k nim a určite to nie je jediná návšteva, pretože po vyšetrení zistený začiatok sivého zákalu druhého oka, ktorý potrebuje ďalšiu operáciu.

Ing. Alexander K.