Káva

Antioxidanty z rastlinných zdrojov nekonzumujeme len vo forme plodov, či už čerstvých alebo sušených, tinktúr a macerátov, ale aj v nápojoch, ktoré sú bežne dennou súčasťou nášho nápojového lístka. Patria k nim aj káva.

Niektoré zo spomenutých nápojov obsahujú purínový alkaloid kofeín, bohato obsiahnutý v celom rade rastlín, ako sú kávovník, čajovník, cesmína paraguajská či paulinie nápojná (známa pod označením guaranín). Je známe, že kofeín pôsobí psychostimulačne, diureticky, rozširuje bronchy a stimuluje srdcovú činnosť. Prevažná časť vedeckých dôkazov naznačuje, že priemerná konzumácia kávy (3 až 5 šálok denne) môže byť spojená s redukciou určitých chorobných stavov. Jedna z oblastí výskumu kávy je jej možná ochranná úloha proti rakovine, súvisiaca s obsahom prirodzene sa v káve vyskytujúcich polyfenolových antioxidantov a ďalších antioxidantov vytvárajúcich sa v procese praženia. Mnohé štúdie poukazujú na to, že kávu dnes môžeme považovať za naozaj silný zdroj antioxidantov (prekonáva víno, čaj, čokoládu, ako i určité druhy ovocia a zeleniny).

Kofeín obsiahnutý v káve je síce návykovou látkou, mierne pitie kávy však, ani pri dlhodobom užívaní, neohrozuje zdravie. Vplyv kávy na zvyšovanie hladiny cholesterolu v krvi sa potvrdil len pri varenej (zalievanej) káve, ale nie pri káve filtrovanej alebo pripravovanej pomocou horúcej pary (presso). Vplyv konzumácie kávy na kardio-vaskulárne riziko sa skúmal už vo Framinghamskej štúdii, kde bola káva zaradená medzi potenciálne rizikové faktory. Škodlivosť kávy sa nepotvrdila, naopak, potvrdil sa škodlivý účinok fajčenia (konzumácia kávy sa často kombinuje s fajčením).

gabca222

káva je za mňa, ten najlepší liek na všetko! :P len treba mať i kvalitný kávovar, ktorý neskazí pri príprave jej chuť :)

ModraObloha

Moje skúsenosti s kavou a celkovo s určitými zdravotnými problémami hovoria že neni pre všetkých. A velke množstvo určite ubližuje všetkým. Ak by niekto trpel únavami, ráno mal tažkosti naštartovat sa a podobne.. verte že za tým je aj káva a áno viem že naopak po nej sa zazračne citite dobre a naštartuje vás... je to paradox.. Vaše nadobličky ráno potrebuju mat vysokú hladinu kortizolu, káva robí to že stimuluje nadobličky stále a stále ich vyciciava a časom su oslabene alebo dokonca máte nadobličkovu únavu alebo anglicky adrenal fatigue.. samozrejme káva samotná tento stav uplne nevyvoláva ale je to jeden z faktorov.. preto by som povedal ak ste zdravý tak asi 1x denne ak máte problémy zdravotné najmä psychické, unavové a podobne tak najlepšie pre vas ked nebudete pit kávu a žiadne stimulanty.