Zelený a čierny čaj

Liečebné účinky čajovníka boli známe už od dávnej minulosti. Údajne prvá zmienka o čaji pochádza z roku 300 pred Kristom. Odborníci rozlišujú tri základné druhy čaju: čínsky čajovník, asamský čajovník a indočínsky čajovník.

Liečebné účinky čajovníka boli známe už od dávnej minulosti. Údajne prvá zmienka o čaji pochádza z roku 300 pred Kristom. Odborníci rozlišujú tri základné druhy čaju: čínsky čajovník, asamský čajovník a indočínsky čajovník. Za najlepší a najslávnejší sa považuje čaj s názvom Dračia studňa, ktorý rastie v oblasti Šanghaja. Čierny a zelený čaj pochádzajú z toho istého čajovníka, navzájom sa líšia len spôsobom spracovania. Čaj obsahuje približne 130 chemických látok. Patria sem triesloviny, flavonoidy, niektoré vitamíny a minerálne látky, katechíny, enzýmy, teín, kofeín a iné. Zo skupiny vitamínov nájdeme v čaji B1, B2, B6, B9, A, C, P, ktoré posilňujú imunitný systém a zvyšujú tým odolnosť organizmu voči infekciám.

Pri konzumácii čaju je významný súčasný príjem v ňom obsiahnutých flavonoidov (najmä v zelenom čaji) s antioxidačným účinkom. Flavonoidy, podobne ako v prípade kakaa, môžu zabrániť oxidácii LDL cholesterolu v krvi, ktorý spôsobuje vytváranie usadenín na stenách ciev. Typ a množstvo flavonoidov v čaji sa menia v závislosti od druhu listu, prostredia, v ktorom čajovník rastie, spracovania, výroby a iných faktorov. Zelené čaje obsahujú viac jednoduchých flavonoidov – katechínov, zatiaľ čo oxidácii vystavené listy na výrobu čierneho čaju konvertujú tieto jednoduché flavonoidy na viac komplexné druhy, zvané theaflavíny a thearubigíny.

Šálka čaju obsahuje približne 140 mg flavonoidov. Čím dlhšie sa čaj lúhuje, tým je toto množstvo vyššie. Čajové flavonoidy vykazujú veľkú antioxidačnú aktivitu, preto sa v mnohých štúdiách porovnáva antioxidačná sila čaju s ovocím a zeleninou. Zistilo sa, že denná konzumácia troch šálok čaju má rovnaké antioxidačné účinky ako denná konzumácia šiestich jabĺk. Iná štúdia ukázala, že jedna alebo dve šálky čaju majú rovnaký účinok ako päť kusov ovocia, zeleniny alebo 400 mg vitamínu C. Čaj je jeden z najväčších zdrojov flavonoidov zo všetkých rastlín (tvoria až 15 % z váhy vysušeného listu). Významný protinádorový účinok zeleného čaju potvrdili laboratórne testy rovnako v prípade ľudí, ako aj u zvierat.