Transplantácia vlasov

Pre niektorých ľudí môže strata vlasov znamenať len estetický problém, pre iných hotovú psychickú traumu. Ak odmietate neprirodzené parochne, ale aj napriek tomu chcete mať opäť svoju hrivu, jedným z riešení je práve transplantácia.

Každý vlas vyrastá z folikulu (vlasového vačku), ktorý je uložený v koži, pričom za život vyrastie z jedného folikulu asi 20 nových vlasov. To sa deje v istom cykle, trvajúcom približne tri – štyri roky, v ktorom sa striedajú tri fázy. Rastová fáza (anagénna) je nahradená fázou bez rastu, resp. fázou odumretia (katagénnou); tá je už súčasťou procesu regenerácie vlasového vačku. Následne, v poslednej (telogénnej) fáze vlas vypadáva, no vlasový folikul zostáva funkčný pre ďalší reprodukčný cyklus. (Folikul je aktívny asi dva až päť rokov, približne tri mesiace odpočíva, potom sa znovu naštartuje).

Vlasový folikul sa vytvára v embryonálnom štádiu vývoja a počas života sa ďalšie nové folikuly netvoria.

Tzn., že sa rodíme už s daným počtom vlasových vačkov, ktorý sa nedá ďalej ovplyvniť. Vlasy a ich kvalitu teda ovplyvňuje jednak genetika a náš vek (hustota vlasov sa vekom znižuje), ale aj životný štýl, či ďalšie faktory. Priemerne ich máme na hlave od stotisíc do stopäťdesiattisíc a ich životnosť je dva až päť rokov. Denne stratíme 50 až 100 vlasov, po umytí to môže byť až 300. V tomto prípade však nejde úplne o vypadávanie ako také, pretože starý vlas je nahradený novým. Spozornieť by sme mali, ak vlasy strácame vo vyššom počte alebo dokonca vznikajú na pokožke holé miesta.

Alopécia je lekársky termín, ktorý sa používa pre označenie vypadávania vlasov a týka sa nielen mužov, ale aj žien. Najčastejšia je androgénna alopécia, tzv. mužská plešatosť. Ide o prejav zvýšenej citlivosti vlasových folikulov na mužský pohlavný hormón testosterón. Jeho vplyvom sa naštartuje genetická informácia na skrátenie prirodzeného cyklu vlasu. Vlasový vačok tak postupne degeneruje, vlas sa stenšuje, až úplne zanikne a už sa viac neobnoví. Tento typ alopécie sa vyskytuje rovnako u mužov aj u žien, avšak u ženy nikdy nedôjde ku vzniku úplnej plešiny tak ako u muža.


Mohlo by vás zaujímať:

Prečo vlasy padajú?

Na jeseň nepadá len lístie, ale aj vlasy

Sladučký a výživný zábal výživný na vaše vlasy


Pre niektorých ľudí môže znamenať strata vlasov psychickú traumu, vtedy je jedným z riešení práve transplantácia.

Čo je transplantácia vlasov a ako prebieha?

Transplantácia vlasov je odborný chirurgický zákrok prebiehajúci v anestéze, pri ktorom sa premiestňujú vlasové folikuly z jednej časti hlavy – z tzv. darcovskej oblasti (ide väčšinou o zadnú alebo bočné časti hlavy) na úsek bez vlasov. Deje sa to tak, že z darcovskej časti sú odobraté malé oblasti, ktoré sa rozdelia do mikroštepov, obsahujúcich obvykle jeden až tri vlasové folikuly. Tieto sú potom pomocou malého rezu implantované na určenom mieste.

Samotný zákrok trvá v rozmedzí 1,5 až 4 hodiny v rámci jedného sedenia, pričom môže byť potrebné niekoľko sedení, v závislosti od požadovaného pokrytia. Keďže pacient je počas neho v anestéze, bolesť necíti, no bezprostredne po zákroku môže vzniknúť opuch a drobné nepohodlie. Po vpichoch sa tiež zvyknú tvoriť malé chrastičky, ktoré však odpadnú samé v priebehu hojenia.

Doba návratu do práce a bežného života závisí od typu zákroku; pri tých novších je veľmi rýchla, cca tri až päť dní. Vlasy z implantovaných folikulov začínajú vyrastať koncom tretieho mesiaca po operácii. Keďže vlasy z darcovskej oblasti nie sú citlivé na hladinu dihydrotestosterónu (sú odolné voči geneticky podmienenému plešateniu), nevypadajú a zostávajú doživotne. Cena transplantácie vlasov sa pohybuje okolo 3,00 EUR za jeden štep (pri FUE metódach).

Metódy transplantácie vlasov

V zásade hovoríme o dvoch základných metódach transplantácie vlasov, pričom ďalšie metódy sú z nich odvodené.

Strip metóda

Ide o staršiu metódu, pri ktorej sa odstráni z pokožky hlavy kus tkaniva v podobe pásu. Tento je následne rozrezaný na štepy, ktoré sú transplantované do potrebnej oblasti. Nevýhodou je, že pri takomto spôsobe zostáva na hlave pacienta jazva po rane z vyrezanej kože; tá môže byť bolestivá. Naviac, pri spracovaní odobratého tkaniva sa môže poškodiť veľké množstvo vlasových folikulov, a tým sa implantuje ich menší počet. Zotavenie trvá dva týždne až mesiac, pričom je potrebné následné odstránenie stehov.

FUE – Extrakcia folikulárnej jednotky (Follicular Unit Extraction)

Oveľa novšou, a menej invazívnou, metódou je tzv. extrakcia folikulárnej jednotky, kedy sú vlasové folikuly z darcovskej oblasti vyberané pomocou mikroihly a následne, opäť pomocou mikroihly, je každý folikul vsadený späť do pokožky v transplantovanej oblasti. Mikroihla spôsobuje len drobné ranky (v rozmedzí 0,6 mm a 1,25 mm v priemere), po ktorých zostávajú malé bodkovité jazvy a doba rekonvalescencie je teda výrazne kratšia, zhruba 7 dní.

Metóda GHO

Za spomenutie tiež stojí tzv. metóda GHO, ktorá je už skôr multiplikáciou ako transplantáciou vlasov. Tzn., že pri odbere štepov sa nevyberajú z darcovského miesta vlasové folikuly úplne, ale časť folikulu zostáva v pôvodnej oblasti. Tak je veľká šanca, že aj na tomto pôvodnom mieste vyrastie nový vlas.

Pre koho je transplantácia vlasov určená

Transplantácia vlasov je v zásade vhodná pre mužov aj ženy v rôznych štádiách straty vlasov, ale aj na zahusťovanie vlasov. Je však nutné mať pokrytú na hlave aspoň malú časť hlavy kvalitnými vlasovým porastom, aby bolo možné použiť vlasy k odberu.

Transplantáciu by nemali podstupovať _„ľudia mladší ako 25 rokov a muži, u ktorých je pravdepodobné, že u nich môže dôjsť k rozsiahlemu plešateniu.“_ Nevhodní kandidáti sú tiež „_osoby s poruchami imunitného systému, so závažným psychiatrickým ochorením, osoby s chronickými obštrukčnými pľúcnymi poruchami, poruchami srdečného rytmu, osoby so sklonom k tvorbe keloidných jaziev a tiež osoby s poruchou zráženia krvi“_ (O transplantaci..., 2013).

Zdroje:

- Alopecia androgenetica. [online]. [cit.30.03.2013]. Dostupné na internete: - HUGHES, James. Velká obrazová všeobecná encyklopedie. [s.l.] : Svojtka & Co., 1999. [_ISBN 80-7237-256-4_](http://cs.wikipedia.org/wiki/Speci%C3%A1ln%C3%AD:Zdroje_knih/8072372564). Kapitola Lidské tělo – kůže a vlasy, s. 165. Dostupné na internete: - Jak probíhá transplantace? [online]. [cit.30.03.2013]. Dostupné na internete: - Metoda transplantace vlasů GHO. [online]. [cit.30.03.2013]. Dostupné na internete: - O transplantaci vlasů. [online]. [cit.30.03.2013]. Dostupné na internete: - Transplantace vlasů. [online]. [cit.30.03.2013]. Dostupné na internete: - Transplantácia vlasov [online]. [cit.30.03.2013]. Dostupné na internete: - Transplantácia vlasov. [online]. [cit.30.03.2013]. Dostupné na internete: - Základné informácie o vlasoch. [online]. [cit.30.03.2013]. Dostupné na internete:
**Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte [novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu](https://www.zdravie.sk/).**
Marťas007

Keď mi začali vypadávať vlasy, prvé, čo mi napadlo bola transplantácia. Nakoniec som sa ale rozodol, že vyskúšam menej drastické riešenie a kožná mi poradila prípravky od Nanogenu. Síce to trvalo dlhšie ale zabralo to a mám opäť svoje vlasy a bez skalpelu. Radím vám, trasplantáciu vlasov si dobre rozmyslite, je to už krajné riešenie, ktoré stojí nehorázne peniaze.

.Janny.

Pripájam sa k názoru, tiež používam zahusťovač vlasov a nemenila by som :) Ja ale používam Hairfor2-vlasy v spreji, pre mňa je to pohodlnejšia aplikácia a objednávam si pohodlne z domu z www.hairfor2.sk :)

vypadav123

no spociatku som tomu neveril a uz to ani nechcel riesit, ale prave transplantacia ma presvedcila, vyskusal som tychto: www.volluma.sk a velka spokojnost, urcite odporucam