Týmto spôsobom sa dočkáte pravidelnej stolice!

Pravidelná stolica je jednou z najdôležitejších fyziologických funkcií tela. Aj preto by ste mali vedieť, čo je ešte normálne robiť na WC a čo nie.

pravidelna_stolica_travenie Zdroj foto: Shutterstock.com

Hrubé črevo sa nachádza v spodnej časti vášho tráviaceho systému. Črevá dokončujú proces trávenia jedla, ktorý začína v ústach a v žalúdku a končí sa vtedy, keď idete na záchod.

Vašim telom prejdú každý deň asi 2 litre potravín a tekutín. Môžu zostať niekoľko dní v črevách, kde sa z natráveniny absorbuje voda a soli. Ako sa voda vstrebáva, zvyšok potravy je čoraz tuhší a začína sa pohybovať von z čriev.


Prečítajte si tiež:

10 potravín, ktoré vám uľahčia pobyt na záchode

Normálna stolica

Mnoho ľudí si myslí, že normálna stolica znamená ísť na toaletu každý deň. Nie je to vždy pravda. Ľudia sú rôzni, a také sú aj ich vnútornosti. Pre niekoho je normálne mať aj tri stolice za deň, iných zase „prikvačí“ iba pár krát za týždeň. Niečo medzi týmito pravidelnosťami je najlepšie.

Zápcha

Je vaša stolica tvrdšia a suchšia, než je obvyklé? Normálna stolica by mala byť mäkká. Nemala by byť suchá alebo bolestivá. Ak sa nepotrebujete zbaviť výkalov dlhšie ako 4 dni, zrejme sa jedná o zápchu.

Ak máte zápchu, najrýchlejšia cesta ako sa vyliečiť je zmeniť stravu. Aspoň na chvíľu. Možno vám chýbajú v strave určité potraviny ako je vláknina (ovocie, zelenina a celozrnné potraviny). Možno budete musieť jesť menej tučné a mastné jedlá (vyprážané kura a hranolky) a menej sladké potraviny (koláče, zmrzliny a sladkosti). Konzumácia väčšieho množstva vody je vždy dobrý nápad.

Cvičenie je jedným z najlepších spôsobov, ako udržať váš tráviaci systém v chode. Môžete tiež skúsiť vstávať o niečo skôr v dopoludňajších hodinách, aby ste mali ráno viac času sa vyprázdniť. Keď na vás prídu v práci kŕče, nečakajte a choďte sa vyprázdniť. Nepoužívajte preháňadlá. Tie môžu, naopak, ešte zhoršiť stav a spôsobiť ďalšie problémy, ak sú nesprávne používané.

Hnačka

Hnačka znamená, že budete musieť presunúť svoju kanceláriu na toaletu. Vaše útroby sa vtedy nečakane zbavujú exkrementov vodnatej konzistencie. Niekedy sa to stane, keď zmeníte druh potravín, alebo ak užívate niektoré lieky. Hnačka sa objavuje aj vtedy, keď si zabudnete po WC umyť ruky a idete jesť. Umývanie rúk totiž odplaví baktérie, ktoré by mohli skončiť v ústach!

Hnačka môže byť spôsobená aj infekciou v črevách alebo inej časti tela. Niekedy je len príznakom infekcie. Infekcia môže vyvolať pocit nevoľnosti, horúčku, a tiež máte čudné stavy na odpadnutie, či zvracanie.

Aj stres môže ovplyvniť črevá

Niekedy môže byť strach alebo rozrušenie príčinou buď hnačky alebo zápchy. Príznakmi sú bolesti brucha, nadúvanie, plyny, hnačka a zápcha. Ak máte citlivé útroby, môžete trpieť problémom, ktorý lekári nazývajú syndróm dráždivého čreva.

Vedeli ste, že...

Niekedy veľká a pevná stolica vie spôsobiť malé trhliny v koži okolo ritného otvoru. Táto malá „slzička“ môžu celkom pekne krvácať. Zvyčajne, ak vidíte krvavý prstenec na toaletnom papieri, ide o častý dôkaz roztrhaného konečníka. Nemajte obavu, ritný otvor sa za pár dní zahojí a vy budete v pohode.

Krv v stolici je aj prejavom vážnejšieho problému, najmä ak sa navyše cítite slabí alebo chorí, máte bolesti, kŕče alebo hnačku. Pokiaľ hnačka alebo zápcha trvajú vyše týždňa a neviete sa ich zbaviť celé mesiace, lebo sa stále vracajú, mali by ste navštíviť lekára.


Prečítajte si aj tento článok:

10 potravín, ktoré vám uľahčia pobyt na záchode

Ak máte skúsenosti s problematickou stolicou, ktorej ste sa však úspešne zbavili, zapojte sa do diskusie a pomôžte ostatným!