Doplnky výživy, z ktorých vás bude všetko svrbieť

Máte citlivú kožu, ktorá zasvrbí, keď ju ofúkne len slabučký vietor? Alebo sa škriabete bez vonkajšieho podráždenia, pretože máte celkový nepokoj v tele? Trvalé svrbenie môže byť neznesiteľné, najmä keď vlastne neviete, čo ho spôsobuje.

Máte citlivú kožu, ktorá zasvrbí, keď ju ofúkne len slabučký vietor? Alebo sa škriabete bez vonkajšieho podráždenia, pretože máte celkový nepokoj v tele? Trvalé svrbenie môže byť neznesiteľné, najmä keď vlastne neviete, čo ho spôsobuje.

Medzi najbežnejšie príčiny patrí zmena pracieho prostriedku alebo mydla. Inokedy je dôvodom naše zažívanie. Potravinové alergie môžu spôsobiť neznesiteľné svrbenie. Ak si nedáte pozor a benevolentne si sami predpíšete doplnky výživy, aj tie vás vedia dostať do úzkych. Prehliadnutie látky, na ktorú ste alergickí a je skoncentrovaná do malej tabletky z vás urobí chodiace škriabajúce sa monštrum.

Vitamín D
Aj keď naberáme tento vitamín prioritne zo slnka, nie každý ho má v tele do zásoby. Práve naopak. Chýba nám a je jedným z najčastejšie absentujúcich vitamínov v organizme. Ak sa neukazujete slniečku a žijete v prostredí, ktoré je náchylné na oblačnosti, studené dni, môžeme vám garantovať, že vitamínu D nemáte dosť.

V takom prípade väčšina z nás hneď siahne po výživových suplementoch. Niektorí však po nich siahajú aj vtedy, keď sa u nich žiaden nedostatok neprejavuje. Kombinácia opaľovania, konzumácie potravín obohatených o vitamín D plus príjmamie extra zdrojov Déčka z doplnkov výživy znamená pre organizmus problém. Áno, ani vitamínov sa nemôžeme prejesť. Vo veľkom množstve nám totiž ubližujú.

Nadmiera vitamínu D v tele spôsobuje svrbenie. Potraviny s vysokým obsahom Déčka sú tučné ryby a obohatené cereálie a mlieko. Množstvo nájdené v doplnkoch stravy je od 800 IU v multivitamínoch až po 1000 IU v jednotlivých samostatných suplementoch. Odporúčaná denná dávka pre dospelých je iba 600 IU. Ak spojíte 1000 IU dávku s inými zdrojmi potravy, nakúpte si radšej hneď dve šikovné telové škrabky.

Vitamín A
Aj vysoké dodávky vitamínu A môžu byť vinníkom vášho nevysvetliteľného svrbenia. Mnoho ľudí užíva doplnky stravy len preto, že je to populárne, cítia potrebu pre svoje telo niečo zdravé urobiť. Niektoré multivitamíny obsahujú vitamín A v malom množstve a nespôsobujú svrbiacu reakciu. Avšak, ak váš doplnok stravy nevie konkrétne povedať, koľko vitamínu A je v ňom, zistíte si jeho megadávku v tele okamžite, ako začnete mať svrbiace zášklby. V prepočte ste tak prijali viac než je norma, a to okolo 3000 mikrogramov v priebehu celého dňa. Niektoré multivitamíny obsahujú veľké množstvo vitamínu A, takže ak sa budete Áčkom ďalej a ďalej prejedať, môžete dosiahnuť hraničnú úroveň.

Súvisiace články:

Niacín
Niacín alebo vitamín B3 je notoricky známy pre svoje nežiaduce účinky a fyzické reakcie vo vysokých dávkach. Aj tento vitamín je jednoduché prijímať nadmieru bez toho, aby ste si to uvedomili. Napríklad energetické nápoje majú veľmi vysoký obsah niacínu. Ak skonzumujete tieto drinky, zároveň užijete multivitamínový doplnok, ktorý obsahuje niacín, môžete sa ľahko predávkovať. Vaše telo nepotrebuje viac než 17 mg denne, a niektoré multivitamíny obsahujú až okolo 14 mg. Dokonca aj jeden energetický nápoj denne vám dodá celodennú dávku. Dva nápoje denne spôsobia, že sa začnete mimovoľne škrabkať.

Magnézium
Horčík je prvok, ktorý nemôže chýbať v mnohých multivitamínových doplnkoch, obyčajne v dávke asi 50 mg. Obsahujú ho aj niektoré preháňadlá, magnézium dokonca pijeme v minerálnej vode. Svrbenie z magnézia je sprevádzané vyrážkou alebo žihľavkou. Pokiaľ k tomu dôjde, vyhľadajte lekársku pomoc, pretože sa vám okrem toho môže začať motať hlava, pocítite nevoľnosť a slabosť. Snažte sa vyhľadať lekára a vezmite si všetky doplnky výživy so sebou, aby vedel, koľko horčíka ste skonzumovali z čoho je vám vlastne zle.

Pridajte sa aj dnes do fóra, kde sa debatuje o SVRBENÍ tela:

Prepadajú vás nepríjemne svrbiace záchvaty, ktoré neviete ovládať? Čo znamená nutkavé svrbenie konečníka? Môžeme si nečinnosťou ublížiť? Pomôžu len detské krémy? Pýta sa vás čitateľka v téme: Svrbenie konečníka