4 príznaky, že máte mľandravé svaly

Brušné svaly hrajú jednu zo základných úloh pri správnej stavbe tela, okolité svaly im rovnako účinne pomáhajú. Patria k nim tie z dolnej časti chrbta, zadku a bokov. Tvoria jednu veľkú rodinu, čo sa týka pevnosti vášho jadra. Každá slabina týchto svalov môže priniesť rad príznakov

Mľandravé svaly Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Zlé držanie tela

Zlé držanie tela je často indikácia slabého jadra. Svaly, ktoré tvoria vaše brucho a dolnú časť chrbta pomáhajú stabilizovať panvu a chrbticu, aby boli aj horný chrbát a ramená vo vystretej polohe. Ak nemajú svaly silu, najmä pokiaľ ide o spínanie skupiny svalov bežiacich pozdĺž chrbtice, ďaleko viac sa hrbíte.

2. Bolesti v krížoch

Dolná časť chrbta je ďalším dobrým ukazovateľom slabosti vašich kľúčových svalov. Keď vaše jadro nie je také silné alebo vyrovnané, ako by malo byť, môže spôsobiť zmeny vašej bedrovej chrbtice. Telo cíti tlak na stavce, disky šľachy a väzy, ktoré ju obklopujú, takže sú oveľa náchylnejšie k zraneniam.


Prečítajte si tiež:


3. Slabosť

Celková slabosť je tiež známkou toho, že vaše svaly sú slabučké. Tento nedostatok sa však nemusí prejavovať od samotného jadra. Aj slabosť v nohách a rukách ukazujú, že zle stabilizujete jadro. Stabilita svalov pomáha prenášať silu potrebnú pre ich rýchlu dohodu a silnejšie pohyby tela. Hádzanie loptičky alebo dôrazný krok, to všetko pochádza z vašich hlavných svalov.

4. Ťažké vyprázdňovanie

Ďalším možným príznakom slabých kľúčových svalov je neschopnosť poriadne pri stolici zatlačiť. Skúste to vyskúšať na obyčajnom dýchaní. Pri výdychu vtiahnite brucho smerom k chrbtici a tlačte. Podržte tlak aspoň desať sekúnd. Ak sa vám to nepodarí na tak dlho, je to znamenie slabého jadra. Je teda najvyšší čas niečo s tým začať robiť!