Výber jedla rozhoduje o tom, ako dnes vyzeráte

Hladká pokožka, hebké a lesklé vlasy či nechty, ktoré vyzerajú zdravo a nelámu sa, to je snom snáď každej ženy. Sčasti je za to zodpovedná genetika a samozrejme aj náš vek. Želanému stavu však môžeme výrazne dopomôcť.

Žena s jedlom Zdroj foto: Shutterstock.com

Netreba na to ani míňať stovky eur v kozmetických salónoch, či pri kúpe drahých krémov a preparátov. Základnom je starostlivosť o telo zvnútra, tzn. pestrá a vyvážená strava.

Za stavbu vlasov a nechtov je zodpovedný keratín – bielkovina, ktorá je zložená z aminokyselín. Keratín sa tvorí v tzv. keratinocystoch, ktorých základnou úlohou je práve obnova pokožky, vlasov a nechtov. Tieto špeciálne bunky sú citlivé na hladinu nutričných zložiek, najmä vitamínov a minerálov, a práve ich nedostatok má za následok zhoršený stav kvality pokožky, vlasov a nechtov. Nechty sa lámu, sú zažltnuté, vlasy padajú, štiepia sa a vyzerajú ako bez života. Pokožka je mdlá, bez farby, môže byť šupinatá, alebo sa objavia vyrážky či ekzém a pod.


Prečítajte si aj:

Tieto potraviny prispievajú k hebkej pokožke, krásnym vlasom a jemným nechtom

Čo by v našom jedálničku nemalo chýbať?

Vitamín E

Podporuje mikrocirkuláciu v pokožke hlavy, a tiež spomaľuje proces starnutia buniek. Jeho zdrojom sú orechy, sójové bôby, listová zelenina, ale aj obilné klíčky a rastlinné oleje.

Vitamín A (retinol)

Pomáha udržovať zdravú kožu, nechty a vlasy. Nájdeme ho v mlieku, vajciach a v pečeni.

Niacín (vitamín B3)

Prispieva k obnove poškodených buniek kože. Vyskytuje sa v zelenine a mäse (najmä pečeni), tiež v sušenom ovocí a orechových jadrách.

Zelenina Zdroj foto: Shutterstock.com

Riboflavín (vitamín B2)

Je dôležitý pre udržanie dobrého stavu kože. Najbohatším zdrojom sú kvasnice, mäso (najmä vnútornosti), ryby, orechy, mlieko a tvaroh.

Vitamín H (biotín)

Podporuje rast vlasov a obmedzuje ich vypadávanie. Nachádza sa vo vaječnom žĺtku, pečeni či sóji.

Zinok

Chráni tkanivá pred voľnými radikálmi. Jeho hlavným zdrojom sú ustrice, bravčová pečeň, karfiol a syr.

Kremík

Je dôležitý pre tvorbu kolagénu, čím pomáha zlepšovať pružnosť kože a zabraňuje predčasnému vzniku vrások. Zúčastňuje sa na raste vlasov a nechtov. Jeho zdrojom sú najmä celozrnné obiloviny, ale aj zelená zelenina, či banány a červené ríbezle.

Meď

Podporuje pigmentáciu vlasov a kože. Nájdeme ju v pšeničnej múke, obilných klíčkoch, droždí či mrkve.

Pšeničná múka Zdroj foto: Shutterstock.com

Omega-3 mastné kyseliny

Pôsobia proti zápalovým procesom v pleti, zlepšujú elasticitu a pevnosť pleti. Ich zdrojom sú predovšetkým ryby a ľanové semená.

Kyselina gama-linolenová

Podporuje pružnosť a jemnosť kože. Vyrovnáva obsah vlkosti kože a tak ju udržiava hebkú. Má tiež protizápalové účinky. Jej najbohatším zdrojom je pupalkový olej.

Okrem pestrej a vyváženej stravy však netreba zabúdať, že negatívny stav vlasov, nechtov a pokožky ovplyvňuje aj stres, alkohol, cigarety, či nevhodné používanie kozmetických výrobkov.

Použitá literatúra:

  • Krása zvnútra. 2011. In Bedeker zdravia, roč. VII, č. 2, s. 63-64.
  • Výživa pro zdraví i krásu. 2013. Dostupné na internete: www.viscojis.cz
  • www.vitaminy.alteon.sk
  • www.vitaminy-mineraly.estranky.sk

Prečítajte si aj:

Tieto potraviny prispievajú k hebkej pokožke, krásnym vlasom a jemným nechtom