Odstraňovanie chĺpkov: 3 spôsoby, ako si zničiť kožu

Odstránenie chĺpkov pomocou depilačným krémov alebo laserom môže občas viesť k neželanému javu, akým je popálenie kože. Liečba bude závisieť od typu a závažnosti popáleniny. Ak sa vám stane, že si pri starostlivosti o chĺpky spôsobíte takýto úraz, je dôležité vedieť, ako sa oň postarať.

Odstránenie chĺpkov pomocou depilačným krémov alebo laserom môže občas viesť k neželanému javu, akým je popálenie kože. Liečba bude závisieť od typu a závažnosti popáleniny. Ak sa vám stane, že si pri starostlivosti o chĺpky spôsobíte takýto úraz, je dôležité vedieť, ako sa oň postarať. Pred použitím akéhokoľvek ošetrenia na popáleniny spôsobené odstraňovaním chĺpkov, sa poraďte so svojím lekárom, aby sa zabezpečilo, že si nespôsobíte na koži ešte väčšie škody.

odstranovanie_chlpkov_ziletka Zdroj foto: Shutterstock.com

  1. Porezanie žiletkou

Pri holení sa vám môže stať, že vám chĺpky zarastú alebo si žiletkou podráždite pokožku, poškriabete ju, porežete sa. Porezanie žiletkou nie je nič vážne, môže ísť skôr o čosi otravné. Kožu upokojíte použitím prípravkov s aloe vera, ktoré znižujú aj bolesť v mieste poškodenia. Ak chcete pomôcť zmierniť podráždenie a svrbenie z hojenia, môžete vyskúšať krémy s hydrokortizónom. Nanášajte až trikrát denne alebo podľa pokynov lekára. Vyhnite sa holeniu týchto miest a žiletku zahoďte alebo ju dobre vyčistite, aby sa zabránilo ďalšiemu podráždeniu.

Vyberáme z vašich diskusií:

  1. Poleptanie krémom

Depilačné krémy, ktoré používajú chemikálie na odstraňovanie našich chĺpkov môžu spôsobiť aj kožnú traumu, akým je poleptanie. Ich prácou je rozpustenie vlasového folikulu. Tieto chemikálie však môžu byť silné, najmä ak máte citlivú pokožku. Ak sa stretnete s chemickou popáleninou od použitia depilačných krémov, oplachujte si podráždenú plochu po dobu aspoň 20 minút. Nepoužívajte žiadne masti ani tuky. Zabudnite aj na obväzy. S poleptanou kožou však musíte ísť za lekárom, aby určil rozsah popáleniny.

  1. Laserové popálenie

Laserová terapia je použitie vysoko koncentrovaných svetelných lúčov. Princíp, na ktorom laser funguje sa označuje ako selektívna fototermolýza. Laser produkuje svetelné žiarenie jednej vlnovej dĺžky sústredené do úzkeho zväzku lúčov. Lasery používané za účelom epilácie produkujú svetlo o takej vlnovej dĺžke, na ktorú je citlivé farbivo vlasového chlpu - melanín. Laser svojím pôsobením reaguje s farbivom chlpu, zahreje chlp na extrémne vysokú teplotu a takto chlp spáli - definitívne zničí.

TIP redakcie:
Prečítajte si viac článkov o starostlivosti o pleť v našej sekcii
Krása a životný štýl

Popáleniny a pľuzgiere sú zriedkavé, ale môžu sa objaviť. Hlavne pri nesprávnej manipulácii s laserovým zariadením, alebo použitím nekvalitného laseru. K starostlivosti o takto popálenú pokožku patrí vhodný krém, ktoré zabráni infekcii.