Choroby očí z líčidiel

Zápal oka patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia postihujúce oko. Je vyvolaný vniknutím mikroorganizmov do oka alebo jeho okolia a ich následným rozmnožením. Infekciu vyvolávajú mikroorganizmy, medzi ktoré patria vírusy, baktérie či huby.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Zápal oka patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia postihujúce oko. Je vyvolaný vniknutím mikroorganizmov do oka alebo jeho okolia a ich následným rozmnožením. Infekciu vyvolávajú mikroorganizmy, medzi ktoré patria vírusy, baktérie či huby.

Tieto choroboplodné zárodky sa prenášajú najmä vzduchom, priamym telesným kontaktom – napr. zanesením infekcie do oka rukami. Prenášačmi infekcie môže byť človek, ale aj napr. hmyz. Na uľahčení vzniku infekcie sa podieľajú viaceré faktory. Patrí sem fénovanie vlasov, používanie kontaminovaných líčidiel, vystavenie oka pôsobeniu slnka, tepla a chladu, prachu a UV-žiareniu.

Šminky

Neviete sa vzdať vašich starých šminiek, ktoré ešte ako tak slúžia, no obávate sa infekcie, ktorú by ste si nimi mohli vyvolať? Musíme vás sklamať. Kontaminované môžu byť aj maľovátka, ktoré používate len krátko.

Kozmetické kontaminácie vedú k niekoľkým typom infekcií, ktoré sa pohybujú v rozsahu od miernych, až po závažné. Správne používanie kozmetických prípravkov znižuje riziko nákazy. Samotní vizážisti odporúčajú hodiť napr. riasenku po uplynutí troch až štyroch mesiacov do koša. Očné tiene doslúžili po zase dvoch rokoch. Iba tak znížite riziko týchto infekcií. Výmena kozmetiky a kúpa novej, znižuje recidívu na minimum.

Zápal spojiviek

Definuje sa ako infekcia, ktorá lemuje viečka a časť očnej buľvy. Hovorí sa jej aj ružové oko. Tento stav spôsobuje zväčšovanie malých krvných ciev v oku. Výsledkom je jeho výrazný ružový alebo červený nádych.

Aj keď zvyčajne postihuje deti, dospelí ho môžu chytiť práve používaním kozmetiky, ak prídu do kontaktu s baktériami. Ak chcete znížiť riziko vzniku zápalu spojiviek, vyhnite sa aj zdieľaniu kozmetiky s ostatnými a zahoďte okamžite kozmetický výrobok, ak zapácha.

Súvisiace články:

Keratitída

K mikrobiálnej keratitíde, tiež známej ako infekcia rohovky, dochádza infekciou vyvolanou najčastejšie tzv. zlatým stafylokokom. Jednou z príčin výskytu je aj kontaminácia kontaktných šošoviek. Ak vložíte kontaktné šošovky po použití mejkapu do oka, baktérie v ňom môžu zašpiniť vaše nové, vydezinfikované šošovky. Sú agresívne a nemajú zľutovanie. Útočia priamo na rohovku a spôsobujú zhoršené videnie, opuchnuté očné viečka a citlivosť na svetlo. Návšteva očného lekára je nutná. Ak sa u vás objavia tieto príznaky, neliečené môžu viesť k oslepnutiu.

Očný jačmeň

Očný jačmeň alebo hordeolum predstavuje hnisavý zápal jednej alebo viacerých mazových žliaz na okraji mihalníc. Príčinou bývajú bakteriálne infekcie, najčastejšie spôsobené stafylokokmi. Môže sa objavovať aj opakovane, hlavne u ľudí s cukrovkou  zníženou imunitou. Mazové žľazy môžu zachytiť aj baktérie z kozmetických výrobkov. Procedúry, ktorými si oko liečiť sú teplé obklady, antibiotiká alebo steroidné kvapky.

Blefaritída

Blefaritída je zápal, ktorý postihuje očné viečka a zvyčajne zahŕňa časť viečka, kde rastú mihalnice. Vzniká prenášaním baktérie z človeka na človeka aj použitím jedného kozmetického výrobku. Blefaritída spôsobuje citlivosť na svetlo, rozmazané videnie, výtok z oka, bolesť a začervenanie.
Na očnej kozmetike nikdy nešetrite. Nie je finančne náročná a vaše oči si zaslúžia rovnakú starostlivosť, akú preukazujete aj iným zmyslovým orgánom. Zrak je naša výkladná skriňa. Veď nenadarmo sa hovorí, že oči sú zrkadlom duše. Nenechajte ich chorľavieť.