Čo za „pliagu“ sa objavuje deťom pri dojčení na perách?

Väčšina dojčiacich matiek sa už stretla s niektorými nežiaducimi účinkami, spojenými s dojčením, od boľavých bradaviek až po upchaté mliečne žľazy. No nielen matky, ale aj bábätká môžu čeliť vedľajším účinkom dojčenia.

Väčšina dojčiacich matiek sa už stretla s niektorými nežiaducimi účinkami, spojenými s dojčením, od boľavých bradaviek až po upchaté mliečne žľazy. No nielen matky, ale aj bábätká môžu čeliť vedľajším účinkom dojčenia. Príkladom sú pľuzgieriky, ktoré sa im vytvoria na perách. Nie je to však nič vážne, aj keď vyzerajú nevzhľadne. A nie sú ani dôvodom, prečo obmedziť kŕmenie týmto prirodzeným spôsobom a vymeniť prsník za fľašku.

Príčiny

Pľuzgiere sú spôsobené intenzívnym saním prsníka novorodencom. Niektoré deti sa dokonca už narodia s týmito pľuzgiermi, pokiaľ si cmúľali palec v maternici. Opakujúci sa pohyb sania, ktorý trvá aj hodiny denne, môže spôsobiť, že sa u dieťaťa objavia doslova až mozole na perách.

Je viac pravdepodobné, že má dieťa pľuzgieriky v prvých mesiacoch života. V tejto fáze sú totiž deti dojčené každé dve až tri hodiny a frekvencia trenia a sania môže spôsobiť, že si dieťa peru unaví. Pľuzgieriky môžu odísť po každom kŕmení a dlhšom rozostupe alebo posledné týždne dojčenia. Po niekoľkých mesiacoch už aj nadobro, ako sa dieťa naučí prispôsobiť si bradavku a celkové dojčenie.

Súvisiace články:

Pľuzgiere si nevyžadujú žiadnu liečbu, pretože nespôsobujú žiadne extrémne nepohodlie pre dieťa. Matky by nemali nechať tieto neškodné kožné problémy, aby bránili v úsilí deti dojčiť. Opakujeme, sú len nevzhľadné, nie škodlivé.

Fľaše

Aj keď sú pľuzgiere na perách bežnejšie u dojčených detí, môžu sa pokojne objaviť aj pri kŕmení fľaškou. Rovnaký sací reflex a pohyb, ktorý deti používajú, aby dostali mlieko z prsníka, využívajú pri pití z fľaše. Aj keď mlieko z fľašky ide von rýchlejšie a vyžaduje si menej intenzívne sanie.

Popraskané pery

Pľuzgieriky z dojčenia nie sú také škodlivé, ako popraskané pery novorodenca. Tie sú viac než len nepríjemné, môžu negatívne ovplyvniť kŕmenie aj spánok a vedú k potenciálne závažným infekciám. Aj preto by ste mali ošetrovať dieťatku popraskané pery tak rýchlo, ako je to možné.
Vo väčšine prípadov ich možno liečiť doma. Chronické popraskané pery vyžadujú už lekársku starostlivosť. Treba vylúčiť dehydratácii alebo iné zdravotné podmienky.

### Tipy liečenia popraskaných pier u dojčiat
  1. Nechajte malé množstvo materského mlieka na perách dieťaťa po každom dojčení. Materské mlieko pomáha nielen hydratovať, ale aj zabrániť infekcii v malých trhlinkách.
  2. Použite čistý vatový tampón, naneste malé množstvo olivového oleja na popraskané pery bábätka tesne pred spaním. Pomôže to držať vlhkosť a zároveň chráni pery od slín počas spánku. Kým olej je netoxický, ak je vaše dieťa citlivé, mohlo by mať bolesti bruška.
  3. Zapnite v noci zvlhčovač vzduchu v detskej izbe. Zvýšite tým vlhkosť, čo pomôže hydratovať nielen pery, ale aj celú kožu dieťaťa.

Pridajte sa aj dnes do fóra, kde sa diskutuje o DOJČENÍ:

Ste dojčiaca mamička, ktorá má zdravotné problémy a nemôže brať kvôli mliečku lieky? Diskutuje o tom, ako si pomôcť a čo dieťatku ešte neubližuje. Viac v témach ako Mám pásový opar a dojčím!