8 dôvodov, prečo by ženy mali dvíhať činky

Ženy sú vo veľkom omyle, ak si myslia, že návštevou fitnes centra, kde budú zdvíhať závažia, sa im vytvoria nevzhľadné mužské bicepsy. Namiesto práce s činkami preto trávia celé hodiny iba na kardio strojoch. Tie im však nikdy postavu nevytónujú, ako silový tréning.

zena_cvivenie_cinky Zdroj foto: Shutterstock.com

Dámy, mužské svaly sa nám formujú veľmi pomaly a ťažko. Je k tomu potrebné nielen cvičenie, ale aj vhodná strava, niektoré dôležité prirodzené suplementy na regeneráciu svalstva, a samozrejme, obrovské váhy. A stále to nemusí byť dostačujúce.

Dvíhanie závažia má mnohé prekvapivé výhody práve pre ženy. Výhody, ktoré nikdy nemôžete dostať iba z kardio tréningu. Výskum ukazuje, že len dve návštevy posilňovne týždenne vám pomôžu spáliť viac tuku a vyrobiť si sexi figúru. Tu je osem dôvodov, prečo by ste mali začať zdvíhať činky už dnes.

1. Budete spaľovať viac kalórií

Hoci kardio cvičenie spáli veľké množstvo kalórií počas 30 minútového potenia, neverili by ste, ako ich dvíhanie závaží spaľuje tiež. Okrem toho aj buduje svalovú hmotu. To si vyžaduje zase viac a viac energie (kalórií). Udržať si svalové bunky je namáhavejšie, ako tukové. Takže dvíhanie závažia vám pridáva sexi svalovú hmotu a zvyšuje váš metabolizmus. Telo tak efektívnejšie spaľuje tuky.

2. Ľahšie si udržíte svaly a padne vám oblečenie

Výskum ukazuje, že vo veku medzi 30 a 70 rokov strácajú ženy v priemere 22 percent z ich celkového svalstva a plnia si telo tukom. Pol kila tuku zaberá 18 percent telesného priestoru, ako pol kila svalov. Takže aj v prípade, že číslo na váhe ide dole ťažšie, vaše staré džínsy sú vám zrazu dobré. Je to preto, že svaly vážia oveľa viac ako tuk.


Prečítajte si tiež:

Cviky na formovanie sexi paží

Aké sú výhody domáceho cvičenia?

Ako posilňovať svaly horných končatín?


3. Vybudujete si silnejšie kosti

Zdvíhanie závažia môže byť najlepšia obrana proti osteoporóze. Ochoreniu, ktoré postihuje milióny ľudí po celom svete a až 80 percent zo všetkých pacientov sú ženy! Keď dvíhate závažia, zapájate svaly, ktoré ťahajú šľachy, naviazané na kosti. Tento pridaný „stres“ zosilňuje aj vaše kosti.

TIP Redakcie:
Ak hľadáte jednoduché, ale naozaj účinné cvičenie na nadobudnutie sily a pevného sexy tela, rozhodne skúste kettlebell. Okrem spevnenia postavy, cvičením aj schudnete. Na túto jedinečnú činku nedajú dopustiť ani mnohé zahraničné krásky (napr. Jessica Biel, Penelope Cruz, Jennifer Aniston ci Angelina Jolie), ktoré jej vďačia za svoje perfektné postavy.

4. Vaše srdce bude zdravšie

Dvíhaním činiek si pomáhate znižovať krvný tlak v dlhodobom horizonte. Krv je totiž tlačená zo svalov späť do srdca. Okysličenú krv srdce zase pumpuje späť do svalov, čo udržiava kardiovaskulárny systém v lepšom stave.

5. Svaly posilňujú nielen telo, ale aj mozog

Kombinácia mentálnych stimulov, ako je používanie počítača plus fyzický výkon (ktorý zahŕňa pešiu turistiku, kardio aj silový tréning a iné športové aktivity) pomáha ochrániť fungovanie mozgu. Už len mierne cvičenie znižuje riziko straty pamäti o viac ako 20%.

6. Budete šťastnejší a menej vystresovaní

Silový tréning tiež vyvoláva radosť tým, že uvoľňuje v tele endorfíny, chemické látky dobrého pocitu v mozgu. Výskum ukazuje, že cvičenie so záťažou môže pomôcť poraziť depresie. Okrem toho znižuje hladinu stresového hormónu kortizolu, zmierňuje pocity úzkosti a nepokoja.

7. Znížite si riziko vzniku cukrovky (alebo zlepšíte stav choroby)

Zdvíhanie závažia pomáha zlepšiť spôsob, akým vaše telo spracováva cukor, čo môže pomôcť pri prevencii cukrovky. Ak už máte diabetes, predĺžené obdobie silového tréningu zlepšuje aj kontrolu krvného cukru. V skutočnosti môže byť kombinácia posilňovania a aeróbneho cvičenie ešte výhodnejšia ako lieky.

8. Zlepšíte si rovnováhu

Nedarí sa vám postaviť sa na pár minút bez zaváhania len na jednu nohu? Bez silového tréningu môže byť tento jednoduchý pohyb v nedohľadne. Dôvod? Rýchle svalové vlákna, ktoré používame pri silovom tréningu sa vekom zhoršujú. Aeróbne cvičenie používa väčšinou pomalé svalové vlákna. Tie rýchle nám pomáhajú pri otáčaní a prudkých pohyboch, napríklad, keď stratíte rovnováhu, aby ste odolali pádu.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.