Prekvapivé dôkazy: Majú ženy iný infarkt ako muži?

Najčastejším príznakom akútneho infarktu myokardu je náhla bolesť na hrudi a dýchavičnosť. Avšak, niektorí ľudia popisujú iné skúsenosti a znaky, než sú tie klasické, ktoré sa zvyknú pri infarkte očakávať. Aj preto je ťažšie u tejto „výnimočnej“ skupiny určiť, či majú infarkt, alebo ide o iný závažný stav.

Najčastejším príznakom akútneho infarktu myokardu je náhla bolesť na hrudi a dýchavičnosť. Avšak, niektorí ľudia popisujú iné skúsenosti a znaky, než sú tie klasické, ktoré sa zvyknú pri infarkte očakávať. Aj preto je ťažšie u tejto „výnimočnej“ skupiny určiť, či majú infarkt, alebo ide o iný závažný stav.

Až 95 percent všetkých pacientov s infarktom hlási nezvyčajné príznaky už asi mesiac predtým, než u nich došlo k srdcovému infarktu. 70 percent z nich uvádzalo náhlu únavu, trápili ich poruchy spánku, dýchavičnosť, zažívacie ťažkosti, a zvyšok mal aj silné úzkosti.

Populárny mýtus

Zvykne sa tvrdiť, že je rozdiel v príznakoch, ktoré pociťujú ženy a muži pri blížiacom sa infarkte. Kanadskí vedci skúmali 300 osôb podstupujúcich angiografiu. Tento stav vedie k dočasným príznakom, podobným infarktu. Výskumníci však nezistili takmer žiadne rozdiely v symptómoch hlásených u mužov a u žien. Príznaky boli bolesti na hrudníku, dýchavičnosť a nepohodlie pri trávení a nevoľnosť. Hlavný rozdiel medzi pohlaviami bol, že ženy mali častejšie nepríjemné stavy okolo krku a čeľustí. Mali tiež tendenciu popisovať ich infarktový prechod ako "tlak", zatiaľ čo muži častejšie hlásili "bolesť".

Súvisiace odkazy:

Hoci patrí infarkt medzi časté zlyhania a príčiny smrti, stále je veľmi málo ľudí oboznámených s jeho príznakmi. Ľudia majú tendenciu ignorovať príznaky ako je nervozita, závraty, nevoľnosť, podráždenie, bolesti čeľusti alebo zubov a ťažkosti v ľavej paži. Hľadajú si výhovorky, ktoré majú vyvrátiť podozrenia, že sa môže jednať o nastupujúci infarkt. Napríklad, aj potenie bez toho, aby sme vykonávali nejakú fyzickú aktivitu môže byť známkou hroziaceho infarktu myokardu, najmä ak je sprevádzané nepríjemnými pocitmi v ramenách a na hrudníku.

Nepríjemné pocity na hrudi

Človek by si myslel, že nepríjemné pocity na hrudi pri infarkte musia udierať ako poplašné zvony. Až vtedy človeka prinútia vyhľadali lekársku starostlivosť s podozrením na infarkt. Nie je tomu tak. Mnoho ľudí ignoruje nepríjemné pocity na hrudi, najmä ak sú prechodné. Bolesť na hrudníku, ktorá prichádza a odchádza, je často chybne považovaná za prejav úzkosti, alebo za poruchu trávenia.

Ak má človek nejaké upchatie tepny, ktorá zásobuje časť srdcového svalu, môže sa vyskytnúť prechodná bolesť na hrudi. Srdce sa snaží vytvárať kolaterálny obeh, aby sa kyslík dostal aj do tejto časti, čo spôsobuje mierne príznaky infarktu ako bolesť na hrudníku pri námahe.

1. Dýchavičnosť

K možným príznakom mierneho infarktu patrí aj krátky dych, a to najmä pri námahe, ako je fyzická práca alebo mierne cvičenie. Zbystrite pozornosť pri aktivitách, ktoré ste mohli doteraz vykonávať bez problémov (chôdza po schodoch), no zrazu sú pre vás príliš namáhavé.

2. Úzkosť

Úzkosť alebo pocit nervozity je ďalším možným príznakom. Ak máte prejavy úzkosti bez známych dôvodov, mali by ste navštíviť lekára.

3. Nepravidelný srdcový tep

Poškodenie srdcového svalu môže viesť k nepravidelnému srdcovému rytmu. Ak zistíte, že ste sa stretli s pocitom „pretekárskeho srdca“ alebo máte nepravidelný tep, dohodnite si čo najskôr schôdzku u lekára.