Chráňte sa, posilňovne sú plné baktérií: Kde ich je najviac?

Zacvičiť si v posilňovni je ideálny spôsob, ako sa dostať do formy a byť zdravší na celom tele. To posledné, čo by človek očakával je, niečím sa tam nakaziť. Bohužiaľ, nie je to nič neobvyklé. Vo fitnes centrách často dochádza ku kontaktu s baktériami.

Zacvičiť si v posilňovni je ideálny spôsob, ako sa dostať do formy a byť zdravší na celom tele. To posledné, čo by človek očakával je, niečím sa tam nakaziť. Bohužiaľ, nie je to nič neobvyklé. Vo fitnes centrách často dochádza ku kontaktu s baktériami.

Zlatý stafylokok je bakteriálna infekcia spôsobená baktériou Staphylococcus aureus. Ide o typ baktérie, ktorú majú aj zdraví ľudia bežne na koži alebo v nose. Problém nastáva, keď sa baktérie premnožia a spôsobujú kožné infekcie.

Ako ju môžeme v posilňovni dostať? Keď napríklad zdieľame s druhými neumyté posilňovacie stroje. Aj keď riziko získania infekcie pri cvičení nie je vysoké, stále je reálne. Treba sa preto vždy chrániť.

Stafylokokové infekcie

Stafylokoky sú odolné baktérie, ktoré znesú extrémne teploty, sucho a vysoké úrovne solí. Tieto vlastnosti im umožňujú žiť aj na predmetoch ako sú fitnes stroje, rovnako ako v našich uterákoch. Zvyčajne sa im darí na miestach, ktoré sú teplé a vlhké.

Človek môže na druhého prenášať stafylokokovú infekciu cez kožu dotykom alebo zdieľaním rovnakých predmetov. Symptómy a príznaky infekcie zahrňujú červené pupáčiky, ktoré vyzerajú ako uhryznutie hmyzom, alebo sa objavia rovno vredy na koži.

Posilňovňa plná rizika?

Infekcie sa môžu skrývať v uterákoch, ale hlavne na činkách, žinenkách alebo rúčkach športových zariadení. Aj preto by ste ich sami mali pred a po každom cvičení vydezinfikovať. Je ťažké sledovať infekcie, ktoré si prinesiete domov z verejnej telocvične. Čiastočne aj kvôli ich dlhej inkubačnej dobe.

Súvisiace odkazy:

Zdravotní experti tvrdia, že je celkom jednoduché ubrániť sa stafylokokovej infekcii. Stačí v posilňovni dodržiavať niekoľko preventívnych opatrení. Vždy používajte čisté uteráky a perte ich zakaždým vo veľmi horúcej vode. Často si umývajte ruky dôkladne mydlom a teplou vodou, a to najmä po tom, čo sa dotýkate fitnes zariadenia a iných, spoločných povrchov ako ostatní cvičiaci.

Ak si nie ste istí čistotou vybavenia, prikryte ho uterákom, aby sa ho vaše ruky ani odkryté časti tela nemuseli dotýkať. Noste si do fitka vlastnú cvičiacu podložku namiesto toho, aby ste používali spoločné žinenky. Chráňte si nohy tým, že budete nosiť v sprche žabky alebo sandále. Ak máte akékoľvek otvorené rany alebo infekcie, nechoďte nikdy cvičiť.

Máte právo informovať sa aj u prevádzkovateľa posilňovne na jeho hygienické postupy, napríklad ako často a dôkladne sa utierajú stroje. Vysvetlite mu svoje obavy z prenosu infekcie a z ďalších zdravotných rizík. Ak stále nie ste spokojní s vašou posilňovňou a jej čistotou, či ochotou zamestnancov prijať novú hygienickú politiku, neostáva vám nič iné, iba si všetko čistiť vždy sami, alebo vymeniť fitnes priestory.

Jednoduché triky ako znížiť šance infikovať sa:

1. Obviažte si rany a škrabance na tele
2. Noste na cvičenie dva uteráky, jeden na sanie potu, druhý na prikrytie stroja
3. Snažte sa hneď po cvičení osprchovať
4. Majte tretí uterák na vysušenie tela po sprchovaní
5. Nesprchujte sa naboso, noste si otvorené prezuvky
6. Ak sa nemôžete osprchovať hneď vo fitku, aspoň si dôkladne umyte ruky