Opuchnuté členky z horúčav? Toto jedzte a HNEĎ zmiznú

S letnými dňami prichádzajú okrem grilovačiek, plážových radovánok a lenivých dní aj zdravotné problémy, ktoré vie spôsobiť nášmu organizmu teplo. A hoci sa nám zdá, že na horúčavu celkom dobre reagujeme, práve naše opuchnuté nohy sú dôkazom, že teplo dobre nezvládame.

opuchnute_clenky_teplo Zdroj foto: Shutterstock.com

Za horúceho počasia môžeme často zadržiavať nadmerné množstvo vody. Kvôli vplyvu gravitácie je opuch výraznejší v dolných končatinách a v členkoch. Pokiaľ nie je chronický, ale sa po objavení aj spontánne stráca, opuchnuté nohy sú len nepríjemný vedľajší účinok leta. Našťastie, existuje niekoľko jednoduchých krokov, ako znížiť toto letné nepohodlie.

Opuchy nôh a chodidiel sa nazývajú periférny edém. Tento typ mierneho a nebolestivého opuchu je bežný, skôr len nepríjemný, než vážny. Rozlišujeme skupiny ľudí, ktoré sú viac náchylné k jeho vzniku, a to starší ľudia, tehotné ženy, menštruujúce ženy a obézni ľudia.


Prečítajte si tiež:

Ako bojovať s horúčavou?

Prevencia

Aby nedochádzalo k akumulácii tepla súvisiaceho s opuchom, je dôležité vyhnúť sa mu čo najviac. Udržiavanie tela v chlade znižuje vazodilatáciu v nohách. Nemenej dôležité je vyhnúť sa dlhému sedeniu alebo státiu.

Nedostatok pohybu spôsobuje hromadenie tekutín v členkoch nôh. Takáto situácia nastáva pri dlhej ceste autom, vlakom alebo lietadlom. Vzhľadom k tomu, že soľ podporuje zadržiavanie vody v tele, obmedzte jej príjem počas horúceho počasia, čo pomáha telu udržiavať si zdravú rovnováhu tekutín.

Úľava

Zdvíhanie nôh do výšky eliminuje účinky gravitácie na členky a uvoľňuje z nich tekutiny. Aj cvičenie pomáha srdcu pumpovať krv ľahšie z nôh smerom hore. Krátke prechádzky a jednoduché pohyby nôh môžu rýchlo zmierniť problémy. Alebo si zaobstarajte kompresívne ponožky, ktoré nohy masírujú a môžu sa nosiť aj v lete.

Kedy vyhľadať lekára?

Aj keď opuchnuté nohy sú v lete časté, môžu byť príznakom vážnejšieho stavu. Človek potrebuje lekársku pomoc, ak sa k opuchnutým nohám pridáva horúčka, zníženie močenia alebo zlé pečeňové testy.

Na opuchy melón

Letná lahôdka ako je melón, vie potešiť nielen žalúdok, ale je schopný znižovať aj opuchy členkov. Vysoký obsah vody v melóne je vlastne prírodné diuretikum. Je tiež zdrojom vitamínov B, vitamínu C, betakaroténu a kyseliny listovej. Táto kombinácia vitamínov, minerálov a antioxidantov pomáha opraviť poškodené tkanivo a splachovať toxíny z vášho tela von, vrátane nadmerného množstva vody.

Melón pomáha aj regulovať vyprázdňovanie čriev a znižuje vysokú hladinu cholesterolu. Pre zdravú rovnováhu tekutín v tele sa odporúča konzumovať dve šálky ovocia denne. Veľkosť porcie je toľko, koľko sa zmestí do vašej dlane.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako bojovať s horúčavou?