Nebezpečný spôsob: Aj takto chcú ženy otehotnieť!

Asi jedna štvrtina všetkých párov, ktoré chcú mať dieťa majú problémy s počatím. Ženy podstupujúce liečbu neplodnosti často berú navyše doplnky stravy, vrátane antioxidantov, aby sa pokúsili zvýšiť ich šance na otehotnenie. Ale mnoho antioxidačných doplnkov sú neregulované. Existujú dôkazy o ich negatívnom vplyve na bezpečnosť zdravia.

Asi jedna štvrtina všetkých párov, ktoré chcú mať dieťa majú problémy s počatím. Ženy podstupujúce liečbu neplodnosti často berú navyše doplnky stravy, vrátane antioxidantov, aby sa pokúsili zvýšiť ich šance na otehotnenie. Mnoho antioxidačných doplnkov sú však neregulované a existujú dôkazy o ich negatívnom vplyve na bezpečnosť zdravia.

Máte problémy s otehotnením?

Zrejme ste už vyskúšali všetky dostupné a neškodné metódy, aby sa tento cieľ naplnil. Pokiaľ ste stále s partnerom bezúspešní, mnoho laikov tlačí do popredia metódu akéhosi nadužívania antioxidačných doplnkov výživy, ktoré by mohli žene pomôcť počať.

Súvisiace odkazy:

Nad týmto populárnym trendom sa konečne zamyslela aj veda. A výsledok? Môžu sa budúce mamičky začať tešiť? Vedci majú na stole niekoľko zaujímavých prieskumov a štatistík. Analyzovali údaje z 28 klinických štúdií, ktoré zahŕňali celkovo 3500 žien pokúšajúcich sa o otehotnenie po dobu dlhšiu ako jeden rok.

Šance počať

Ženy, ktoré vyskúšali antioxidačné doplnky nemali oveľa väčšiu šancu, že otehotnejú, ako tie, ktoré užívali neaktívne placebo alebo dostali štandardnú liečbu, vrátane doplnku kyseliny listovej.

"Nemáme v rukách ešte presvedčivý dôkaz, ktorý by naznačoval, že pracovať s antioxidantmi je pre ženy, ktoré sa snažia otehotnieť, výhodné," hovorí vedúci výskumník Marian Showell z univerzity v Aucklande.

Showellov tím však našiel obmedzené množstvo informácií o možných nebezpečenstvách spojených s užívaním týchto doplnkov stravy, ako sú potraty a mimomaternicové tehotenstvo. Iba 14 z 28 štúdií sa totiž pozrelo aj na ich škodlivé účinky. Celkovo možno povedať, že kvalita klinických štúdií je zatiaľ veľmi slabá.