Plávanie s otvorenými ranami: Čo vám hrozí?

Keď máte otvorenú ranu, že nie je vhodné, aby ste vykonávali športy vo vode alebo sa v nej hoci aj rekreovali. Hovoríme o akomkoľvek vodnom toku alebo aj vlastnom bazéne či verejnom kúpalisku. Baktérie, vyskytujúce sa vo vode môžu ranu nakaziť.

Keď máte otvorenú ranu, nie je vhodné, aby ste vykonávali športy vo vode alebo sa v nej hoci aj rekreovali. Hovoríme o akomkoľvek vodnom toku, vlastnom bazéne či verejnom kúpalisku.

Baktérie, vyskytujúce sa vo vode môžu ranu kontaminovať a spôsobiť vážne zdravotné problémy. Okrem toho vystavujete ostatných kúpajúcich sa potenciálnemu riziku ochorenia z vašej rany.

Rekreačné choroby z vody

Rekreačné choroby z vody sú dosť častým a nepríjemným, letným spoločníkom. Vo vode sa dostávame do kontaktu s baktériami, ktoré sa nezastavia iba na povrchu kože, ale sa vedia dostať aj do tela, keď sa napijeme vody z bazéna, alebo sa nám len dostane do nosa. Pokiaľ máte kdekoľvek na tele ranu, baktérie vedia spôsobiť respiračné, tráviace, kožné, ale aj neurologické infekcie.

Súvisiace odkazy:

V bazéne je síce voda recyklovaná pomocou filtračného systému, no kým chlór zabije väčšinu baktérií, ktoré spôsobujú spomínané ochorenia, môže ísť rádovo o hodiny, a niektoré typy prežijú, napriek dezinfekcii.

Zdravé kúpanie

Zdravé plávanie a kúpanie sa vo vode znamená dodržiavať určité pravidlá. Nekúpte sa, keď máte hnačku. Vyhnite sa prehĺtaniu vody v bazéne. Nacvičte si dobrú hygienu, tj. sprchovanie mydlom pred kúpaním a umývanie rúk po použití toalety na kúpalisku.

Ak si na sebe všimnete otvorenú ranu, neplávajte. Rovnako tak upozornite prevádzku kúpaliska, pokiaľ sa niekto iný zraní, krváca a nerešpektuje zákaz vstupu do vody. A netýka sa to iba kúpalísk. Jazerá, rieky a dokonca aj oceány môžu byť kontaminované baktériami z rôznych zdrojov.

Niektoré baktérie môžu dokonca prežiť dlhú dobu v slanej vode. Otvorená rana je ten najlepší vstup do vášho tela, doslova otvorená brána pre rôzne baktérie, ktoré môžu spôsobiť infekcie. Vtedy je vhodné počkať, až sa vám rana zahojí a uzdravíte sa. Inak môžete leto prežiť s nepríjemnými následkami.

bianca.pp

aj moje deti maju často odreniny. Jeden den z bicykla, potom z kolobežky, neskor z kolieskovych korčul, tam zo šmykalky. Niekedy si vravim, že su asi z gumy, . Takže tiež som im kupila na odreniny sprej, ktory je na ukludnenie poranenia a zaroven ho aj dezinfikuje