Na ktoré polievky zabudnúť, keď máte horúčku?

Prievan, ventilátor, klíma. Aj na vašom zdraví sa podpísali tieto ochladzovače vzduchu v horúčavách? Ako si to odnieslo vaše zdravie? Bojujete s prechladnutím a horúčkou? Čo sa vtedy odporúča konzumovať, keď vám stúpa teplota tela?

Prievan, ventilátor, klíma. Aj na vašom zdraví sa podpísali tieto ochladzovače vzduchu v horúčavách? Ako si to odnieslo vaše zdravie? Bojujete s prechladnutím a horúčkou? Čo sa vtedy odporúča konzumovať, keď vám stúpa teplota tela?

Polievka ako liek?

Polievka má upokojujúce účinky. Do tela nám dodáva prospešné látky, na ktoré často pri rýchlom občerstvení nemyslíme. Nakoľko nám však polievka pomôže, keď naše telo bojuje s horúčkou? Máme ju vtedy uprednostniť pred ostatným jedlom ako liek, alebo sa jej vyhýbať?

Všetko záleží na type polievky. Všeobecne sa pri horúčke jesť odporúča, no v niektorých prípadoch môžu byť určité druhy polievok tabu. Zhoršujú totiž príznaky ochorenia.

Výhody bujónu

Vývar môže byť obzvlášť dobrý, keď máte horúčku, pretože vaše telo pomáha udržať hydratované a dodáva mu komplex živín. Popíjanie teplého vývaru alebo konzumácia slepačej polievky je jeden spôsob, ako dostať do tela tekutiny, ktoré potrebujete, a to najmä ak máte hnačku alebo ste ohrození dehydratáciou. Teplý vývar pomôže dodať vlhkosť hrdlu a zmierňuje aj bolesti, ak je vaša horúčka spôsobená zápalom nosohltanu alebo nachladnutím.

Súvisiace odkazy:

Slepačia polievka

Mnohé babičky prisahajú na liečivé vlastnosti slepačej polievky. Nielen, že znižuje zápal v krku, ale pomáha aj uľahčiť uzdravenie nášho upchatého nosa. Slepačia polievka z kostí obsahuje dôležité minerály a vitamíny, najmä pokiaľ je v nej dosť zeleniny, ako je mrkva, cesnak a cibuľa. Hoci slepačia polievka nie je schopná na 100% vyliečiť nádchu alebo akúkoľvek inú chorobu, jej popíjanie telo hydratuje a zlepšuje utrpenie z horúčky.

Žalúdočné vírusy

Ak je vaša horúčka spôsobená vírusom v žalúdku a dochádza u vás k zvracaniu a hnačke, držte sa ďalej od polievok a mliečnych výrobkov, ako sú smotanové alebo rybacie polievky. Mliečne výrobky môžu zhoršiť hnačku. Namiesto toho konzumujte suchú stravu. Jedzte viac banány, ryžu, hrianky, pite veľa obyčajne vody. Jedzte vývar a vyhnite sa mliečnym výrobkom po dobu až niekoľkých dní.

Ak máte vysokú horúčku, bolesti v krku, pretrvávajúce zvracanie spolu s hnačkou, no chutí vám jesť, najlepšie je poradiť sa s lekárom. Polievky, ktoré sú pikantné by zase mohli zhoršiť bolesti v krku. Ak vašu horúčku sprevádza škrípanie v krku, predchádzajte potenciálne dráždivým látkam v jedle.