Praskajú vám kosti? Pozor, môže ísť o vážnejší problém!

Na začiatku cvičenia sa zvykneme obyčajne trochu pretiahnuť. Aj vás zrejme zaskočí tá kakofónia zvukov, ktoré vtedy vydáva naše telo. Počujete rôzne praskanie a pukanie. Hoci sa telo neustále pohybuje pri chôdzi, behu, ale aj keď stojíme, objaví sa z času na čas v tele napätie, ktoré sa hlučne ozve!

Kĺby Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo nám to praská?

Praskajú nám naše stuhnuté kĺby. Praskot je často spôsobený dvoma dôvodmi. Kosti a kĺby sú obklopené synoviálnou tekutinou, ktorá pomáha premazať tieto oblasti a zabraňuje kostiam, aby sa o seba treli. Táto tekutina obsahuje kyslík, dusík a oxid uhličitý.


Prečítajte si aj:

Neignorujme artrotické kolená

Keď sa natiahne kĺbové puzdro, a to buď pri behu alebo fyzickej manipulácii, plyny vytvoria bubliny. Po uvoľnení bubliniek kyslíka je počuť praskavý zvuk. Druhou možnosťou je praskanie kvôli nadmernému pohybu šliach a väzov.

Ak sa niektorá z týchto pružných a podporných štruktúr presunie prehnane zo svojho pôvodného umiestnenia, môžete počuť jemný praskot, keď sa vracia do normálnej polohy.

Pri bežných fyzických aktivitách väčšinou nepukáme. Pukanie nastane, keď dôjde k hore uvedeným zmenám. Ku prasknutiu nohy počas normálneho pohybu najčastejšie dochádza, keď sa dostane za normálny rozsah pohybu, keď sa pretiahne príliš dopredu alebo dozadu.

Degenerácia

V niektorých zriedkavých prípadoch môže dôjsť pri nadmernom objavovaní sa praskania kĺbov k vedľajšiemu účinku – kĺbovému opotrebeniu. Degenerácia je častým príznakom osteoartrózy. Ochorenie sa vyvíja, keď sa chrupavka vnútri kĺbu obrúsi.

V dôsledku zvýšeného trenia sa množstvo synoviálnej tekutiny v tejto oblasti zvyšuje. Časom môže byť degenerácia natoľko závažná, že vedie k nadmernej stuhnutosti kĺbu a znižuje rozsah pohybu.

Príznaky

Ak sú vaše nohy náchylné k praskaniu pri obyčajnom strečingu, venujte pozornosť všetkým ďalším príznakom, ktoré by mohli poukazovať na vážnejší problém.

Ak máte nadmerne stuhnuté kĺby, brnenie alebo znecitlivenie, ktoré sprevádza cvaknutie, poraďte sa s lekárom. Navyše, praskanie by nikdy nemalo byť sprevádzané nestabilitou v nohách alebo členkoch, čo by mohlo znamenať vážne poranenie kostí alebo šliach.


Prečítajte si aj tento článok:

Neignorujme artrotické kolená

stastnablcha

pri nasom sposobe zivota si treba asi v prvom rade dat pozor na prijem vapnika a vitaminu D. Mne praska vsetko, ale to je tym ze 3 tehotenstva za sebou + nadvaha , ale ked zacalo detom.. hned sme dali vela mlieka, maku, brokolice a vigantol aj pre tie vacsie. a malej sme vybrali UM s vysokym podielom D a vapnika. na amilku bude aspon 2 roky aby sme mali istotu, ale aj tak vela aktivity na slniecku treba... hadam sa teraz pri tom aj ja dostanem do formy... :)

didka206

preventívne si dávam colafit... niekedy zabudnem ale niekedy sa podarí aj mesiac v kuse :)) tiež sem tam pukám.. takto to aspoň vyplním :)
skús pozrieť tu -odkaz odstránený-