Cvičiť pred spaním nie je vždy dobrý nápad

Mnoho ľudí trpí problémami so spánkom. A jedným z dôvodov môže byť i zlé načasovanie náročnej fyzickej aktivity. Hoci je pravda, že ak sa fyzicky unavíme, naše telo si bude pýtať kvalitný spánok, v niektorých prípadoch môže večerný pohyb spôsobiť poruchy spánku či ťažšie zaspávanie. Preto nebuďte prekvapení, ak sa vám hneď po cvičení nepodarí zaspať.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako to vníma vaše telo

Mnoho ľudí cvičí pred spánkom s cieľom zlepšiť si jeho kvalitu. Jednoducho si myslia, že ak sa pred spaním úplne "zničia", zaspia ako bábätká. Mali by ale myslieť na správne načasovanie cvičenia. V závislosti od toho, kedy cvičíte, môže byť účinok na spánok i opačný. Veľa ľudí využíva ranný pohyb, aby boli cez deň aktívnejší. Cvičenie neskoro v noci váš tiež povzbudí, ale získanú energiu nestíhate využiť. A navyše, telu sa už nechce zaspať a vy mu pokazíte jeho normálny režim.


Súvisiace odkazy:


Aj keď skončíte s cvičením relatívne zavčasu, telu trvá dlhú dobu, kým sa upokojí. Cvičením sa vám totiž uvoľňujú endorfíny a ďalšie chemikálie, ktoré spôsobujú, že sme čulejší a aktívnejší. Vaše telo potrebuje aj čas na vychladnutie, upokojenie, čo trvá aj niekoľko hodín. Cvičenie totiž spôsobí, že sa vaša telesná teplota zvýši na niekoľko hodín!

Cvičte radšej skôr

Najjednoduchší spôsob, ako zlepšiť spánok pohybom je cvičiť v iný čas. Neurológovia odporúčajú cvičiť najneskôr tri hodiny pred spaním. Cvičenie v neskorých popoludňajších hodinách, asi dve hodiny pred spaním, môže zvýšiť teplotu vášho telesného jadra, s čím sa vám bude ťažko zaspávať. Taktiež endorfíny spôsobia, že naberiete energiu, ktorú potom už ťažko budete môcť využiť. Neskorým cvičením telo len zbytočne "nabudíte" a ráno vstanete viacej unavení. Preto si radšej zaveďte pravidelný režim, cvičte popoludní a večer už len oddychujte.

Nedostatok pohybu a problémy so spaním

Na druhej strane, aj príliš málo pohybu môže spôsobiť, že nezaspíte. Vaše telo nie je dosť unavené, máte spomalený systém, telesné tekutiny vo vás takmer stoja. Mierne cvičenie môže pomôcť telu, ktoré bojuje so spánkom. Ale keď si počas dňa doprajete pohyb, nemali by ste mať problém. Ak aj napriek našim radám vaša nespavosť pretrváva, mali by ste navštíviť lekára. Môže sa jednať o vážnejší problém. Príčinou niekedy býva i psychika.

Zaveďte si správny režim

Vaše telo by si malo zvyknúť na pravidelnosť, potom nebudete mať problém ani so spánkom. Zacvičte a zašportujete si buď ráno alebo poobede, správne sa stravujte, pite dostatok tekutín a večer oddychujte. Snažte sa všetko toto vykonávať v približne rovnakých hodinách a vaše telo bude fungovať ako hodinky. Fyzické aktivity vykonávajte vtedy, keď ešte telo nie je v predspánkovom režime.  Ak to počas dňa nestihnete, určite to nedobiehajte tesne pred spaním, veď aj zajtra je deň. Ale ak by ste vážne nemohli zaspať, dajte si krátku prechádzku.


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.