4 prípady, kedy je vám kondóm pri sexe nanič

Účel používania kondómov je dvojaký, majú zabrániť tehotenstvu a znížiť pravdepodobnosť, že ochoriete na sexuálne prenosné choroby. Kondómy sú bariérová ochrana, ktorá sa navlieka na mužský penis pri pohlavnom styku.

sex_kondom_nanic Zdroj foto: Shutterstock.com

Účel používania kondómov je dvojaký, majú zabrániť tehotenstvu a znížiť pravdepodobnosť, že ochoriete na sexuálne prenosné choroby. Kondómy sú bariérová ochrana, ktorá sa navlieka na mužský penis pri pohlavnom styku.

Môže byť vyrobený z latexu, ale aj z prírodnej kože. Kondómy majú množstvo výhod. Sú ľahko dostupné v každej drogérii alebo lekárni, sú lacné a bezpečné, pohodlné a majú aj jednoduché použitie. Existuje však niekoľko negatívnych vedľajších účinkov, na ktoré kondómy hrdé nie sú.

1. Riziko tehotenstva

Pri akomkoľvek type antikoncepcie je vždy riziko neplánovaného tehotenstva. Kondómy sú veľmi účinné v prevencii počatia. Avšak, dve z každých 100 žien, ktorých partneri používali pri styku kondóm otehotneli, aj keď bola ochrana používaná správne. Staré kondómy môžu byť krehkejšie a náchylnejšie k pretrhnutiu. Vazelína alebo olej na varenie, ktorý mnohí používajú ako lubrikant, kondómy oslabuje, čo vedie k jeho prasknutiu.

2. Alergia na latex

Mnoho kondómov je vyrobených z latexu, ktorý pochádza z prírody. U niektorých ľudí sa objavila alergická reakcia na kaučuk. Príznaky sa môžu líšiť od kýchania, cez nádchu, žihľavku, svrbenie alebo začervenanie, až k závažnejším príznakom a symptómom, ako je dýchavičnosť, opuchy, závraty a točenie hlavy.

Čo by Vás mohlo ešte zaujímať:

V niektorých prípadoch môže alergia na latex vyvolať anafylaxiu, čo je život ohrozujúci stav. Podľa prieskumov, iba jeden alebo dvaja ľudia zo 100 majú alergiu na latex.

3. Nechráni proti všetkým pohlavným chorobám

Kondómy sú preukázateľne veľmi účinné proti vírusu HIV a znižujú riziko ďalších ochorení, ako je syfilis, chlamýdie, kvapavka a HPV. Avšak, neposkytujú ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami, ktoré môžu mať vplyv na vonkajšie vrstvy pokožky, ako sú infekcie a svrab. Aj keď kondómy môžu znížiť riziko genitálneho herpesu, nechránia každú časť kože, v ktorom sa vírusy môžu odovzdávať.

4. Muži ho neznášajú

Snáď najpozoruhodnejší negatívny vplyv kondómov je odpor, ktorý proti nemu má sexuálny partner. Niektorí ľudia tvrdia, že dochádza k strate citlivosti pri použití kondómov, je neromantický alebo uráža jeho nositeľa. Muži môžu prekonať odpor k používaniu kondómov, keď si vyskúšajú rôzne druhy a veľkosti a nájdu si značku, ktorá je im najpohodlnejšia.