Aké sú príčiny brnenia v rukách, nohách či v tvári?

Ak máte mravenčenie prstov na rukách a nohách, možno sa pýtate, či značia niečo vážneho. Tento pichľavý pocit môže mať celý rad príčin, od benígnych až po zlovestné. Akonáhle sa brnenie rozšíri na tvár, je načase zistiť, s čím máte dočinenia.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Brnenie súvisí s našimi nervami

Keď je nerv otupený a "prebudí sa“ naspäť k životu, abnormálne pocity prejdú. Tento stav je popisovaný ako mravenčenie. Brnenie všeobecne znamená, že jeden alebo viac nervov sú pod tlakom, alebo nemajú dostatok krvi. Určiť však presnú príčinu problémov býva ťažké.

Príčiny

Najčastejším dôvodom brnenia v končatine je nedostatok jej pohybu. Keď sa nepohybuje po dlhú dobu, môže sa vyvíjať tlak na nervy a krvné cievy, čo má za následok mravenčenie.

Ďalšou pravdepodobnou príčinou je tesné oblečenie, ktoré môže obmedziť prívod krv a spôsobiť tlak. Brnenie môže tiež vyplývať z tlaku na nervy z rozšírených ciev, nádorov, jaziev alebo infekcie.

Ďalšie príčiny brnenia sú syndróm karpálneho tunela, cukrovka, migréna, roztrúsená skleróza, kŕče, znížená činnosť štítnej žľazy a nedostatok vitamínov.


Prečítajte si tiež:

Tiky a šklbanie v tvári - čo sa za nimi skrýva?

Brnenie je často sprevádzané znecitlivením

Lekársky termín pre necitlivosť a brnenie je parestézia. Ide o významný stav, ale nie život ohrozujúci. Ďalšie vážnejšie príznaky sú slabosť alebo ochrnutie, strata svalovej kontroly, bolesti, zmätenosť, poruchy artikulácie, závraty a vyrážka.

Keď symptómy ako tieto sprevádzajú brnenie, môžu znamenať vážny zdravotný stav. Ak máte niektorý z týchto príznakov, kontaktujte svojho lekára alebo choďte okamžite do nemocnice.

Kým brnenie samé o sebe nie je život ohrozujúce, môže viesť k poškodeniu nervov, keď sa nelieči. Ide o ochorenie známe ako periférna neuropatia, ktoré je už ťažké liečiť.

Periférna neuropatia môže byť vrodená alebo získaná úrazom alebo chorobou. Ak máte mravenčenie v rukách, nohách a v tvári, najprv zistite, či vaše oblečenie nie je príliš tesné, a to najmä na rukávoch a krku. Ak brnenie pretrváva, kontaktujte ihneď svojho lekára na konzultáciu. Zrejme vám bude musieť urobiť krvné testy, röntgeny a CT vyšetrenie.


Prečítajte si aj tento článok:

Tiky a šklbanie v tvári - čo sa za nimi skrýva?

RNG

Na periferalnu neuropathiu pomaha brat vitaminy B v o vyssich davkach, menovite benfothiamine , 500 az 1000 mg, a B-3 vo forme inositol hexaniacinate(Flush free niacin) tiez v davke 500 az 1000 mg denne.
Na karpalov tunel pomaha vymakcit si slachy, co tlacia na nervy natieranim DMSO.

RNG

Doplnujem, na zlepsenie cirkulacie krvi je dobre pravidelne si cistit cievy lecitinom, rozsirovat ovocim hlohu(hawthorne, mechanicmus ACE) a tiez riedit krv bezpecne enzymami ako nattokinaza a serrapeptaza.

Ewicka84

Dobry den ja som mala vcera mravcenie v rukach iba na clankoch prstov .bolo to divne neprijemne z coho to moze byt ?