S prekysleným telom sa cítite, ale aj vyzeráte nezdravo!

Niektoré prvky v našej strave sú kyslého pôvodu, ale väčšina z nich by mala byť alkalická. To znamená, že sa jej pH pohybuje v rozsahu niekde medzi 7,35 a 7,45. Na dosiahnutie tohto cieľa budete musieť sledovať, koľko kyseliny vložíte do vášho tela.

Niektoré prvky v našej strave sú kyslého pôvodu, ale väčšina z nich by mala byť alkalická. To znamená, že sa jej pH pohybuje v rozsahu niekde medzi 7,35 a 7,45.

Na dosiahnutie tohto cieľa budete musieť sledovať, koľko kyseliny vložíte do vášho tela. Kofeín, alkohol, mastné a spracované potraviny sú veľmi kyslé a môžu spôsobiť acidózu, ktorá sa prejavuje niekoľkými veľmi negatívnymi spôsobmi.

1. Príznaky v ústach

Keď sa kyselina hromadí v tele, môže to spôsobiť zmätok aj v ústach. Zistíte, že sú vaše sliny zrazu kyslejšie, alebo sa vám objavili na sliznici vredy. Začnú vám praskať kútiky úst, objavuje sa krvácanie a opakované infekcie v hrdle alebo na mandliach.

Aj zuby sú kyselinami ovplyvnené. Zapaľujú sa vám ďasná a zuby sa uvoľňujú zo zubných jamiek. Chrup je vtedy aj veľmi citlivý na horúce či studené jedlá a môže ľahko prasknúť.

2. Zmeny na koži, vo vlasoch a nechtoch

Nadbytok kyseliny môže negatívne ovplyvniť aj vašu pokožku, vlasy a nechty. Pokožka začne byť suchšia, môžu sa vám vytvoriť pupáčiky na podráždených miestach a v miestach, kde sa potíte.

Vlasy začnú vypadávať, lámať sa, objavia sa nadmieru rozštiepené končeky alebo vyzerajú nudne a celkom bez života. Nechty sú zrazu tenšie, priesvitnejšie a ľahšie sa lámu.

3. Očné choroby

Ľudia s nadmierou kyslého organizmu to neskryjú hlavne v očiach. Častejšie im praskajú cievky a majú rôzne druhy podráždenia. Rohovka a očné viečka sa zvyknú zapáliť, bežné sú chronické zápaly spojiviek.

4. Mentálne a emocionálne príznaky

S kyslým telom sú starosti rôzneho druhu, môže spôsobiť aj mentálne a emocionálne problémy, ako je strata záujmu o dovtedajšie aktivity, strata pracovnej motivácie či o vzťahy. S prekysleným telom sme viac nervózni, úzkostnejší, podráždenejší alebo citliví na hlasné zvuky. Takíto ľudia majú tendenciu k depresii.

5. Tráviace problémy

Kyslosť má tendenciu prejavovať sa dramaticky aj v našom v tráviacom trakte. Tých, ktorí majú príliš veľa kyseliny budú opakovane trápiť žalúdočné šťavy. Plus, nie je nič nezvyčajné, keď sa vyvinú žalúdočné vredy alebo gastritída.