Trápi vás častá riedka stolica? Toto je príčinou

Riedka stolica nie je práve ideálne vylučovanie našich nestrávených zvyškov potravy. Keď sa objavuje stále častejšie, treba uvažovať nad jej príčinou, identifikovať dôvody a nevyhnutne začať s liečbou.

casta_hnacka_dovod Zdroj foto: Shutterstock.com

S hnačkou totiž z tela vylučujeme veľké množstvo telesných tekutín, čo je pre organizmus nebezpečný stav. Častá riedka stolica môže spôsobiť telu nebezpečnú dehydratáciu. Dehydratáciou sa dostane do chemickej a minerálnej nerovnováhy, ktorú sa snaží neustále stabilne udržiavať. Nekontrolované časté hnačky predstavujú vážny problém, takže zistiť ich príčinu je zásadná vec.


Prečítajte si tiež:

Ako docieliť pravidelnú stolicu?

1. Infekcie

Veľmi bežnou príčinou hnačky sú infekcie. Ktoré mikróby najčastejšie infikujú náš tráviaci a vylučovací systém? Patria sem vírusy, baktérie a parazity. Medzi najčastejšie baktérie, ktoré spôsobujú riedku stolicu sú salmonela a E. coli.

2. Chronické ochorenia

Niektorí ľudia, ktorí trpia Crohnovou chorobou, zažívajú hnačky pravidelne. Tie im však spôsobujú navyše krvácanie a neznesiteľné kŕče. Ulcerózna kolitída sa tiež prejavuje hnačkou a nevoľnosťou. Aj spomínané diagnózy vedia udržať riedku stolicu na uzde, ak pacient užíva lieky. Syndróm dráždivého čreva spôsobuje osobe hnačky a zápchy ako na hojdačke.

3. Potraviny

Jedlo, ktoré nám nesadne, ide tiež z tela okamžite von, ani sa nestihne natráviť a berie so sebou všetky tráviace tekutiny. Niekedy aj určitá kombinácia a načasovanie jedál vie stimulovať črevá k núdzovému režimu. Všeobecne platí, že náš zažívací systém reaguje citlivejšie na korenené jedlá, mastné potraviny a potraviny so živočíšnymi tukmi. Mlieko a neznášanlivosť laktózy, intolerancia pšenice a neznášanlivosť lepku sú na zozname alergií, ktoré spôsobujú hnačku. A nie sú tam sami.

Liečba príznakov hnačky

Ak vaša hnačka trvá dlhší čas, alebo je veľmi silná, navštívte lekára. Spoznať jej príčinu znamená rýchlu a úspešnejšiu liečbu. Pri riedkej stolici sa vyhnite pikantným, krémovým a mastným potravinám. Držte sa ďalej od mliečnych výrobkov, jedzte banány, ryžu, pite veľa tekutín najmä čaje.

S odchodom hnačky pridajte do jedla cestoviny, varené vajcia a jogurt kvôli „dobrým“ baktériám, ktoré znova osídlia vaše črevá. Výmena črevnej flóry pomáha odvrátiť vyplnenie čreva novými škodlivými mikróbmi.


Nezabudnite si prečítať aj:

Týmto spôsobom sa dočkáte pravidelnej stolice!

S.Brišková

Hnačka je vážne ochorenie a kto sa jej nevenuje dostatočne,pochopí to za krátky čas,kedy sa mu rozhasí celý organizmus.
POZOR !!! Treba sa vážne zaoberať pečeňou,nakoľko tá má pod kontrolou celé trávenie a vylučovanie.Dá sa to pestrecom za krátky čas.Ale na zbavenie sa parazitov a baktérií,ale i na pečeň je dobrá i černucha-egyptský čierny kmín.
Hnačka patrí medzi vážne problémy.