Takto zistíte, že ste sa otrávili jedlom! Pozrite sa, ako si môžete pomôcť

Otrava jedlom postihuje niekoľko stoviek ľudí na Slovensku každý rok, z toho je približne polovica hospitalizovaných. Existuje rad rôznych baktérií a ich toxíny môžu spôsobiť otravu tela. Telo nás škodlivých látok dokáže účinne zbaviť, treba mu však pomôcť.

otrava_jedlom_hrib Zdroj foto: Shutterstock.com

Kým otrava jedlom spôsobuje rad nepríjemných príznakov, sú pre vás veľkým prínosom. Snažia sa vám totiž ukázať, že vaše telo bojuje s neznámym útočníkom a vy by ste mu mali pomôcť. V lepšom prípade ho vtedy nijako nezaťažovať.

Rôzne druhy otravy majú aj svoje určujúce typy príznakov. Podľa spôsobu, akým vaše telo bojuje s týmito votrelcami, lekári vedia určiť, čím ste sa nakazili. Veľa potravinových ochorení postihne predovšetkým črevá, zatiaľ čo otrava hubami a rybami útočí hlavne na nervy.

Jedy, ktoré napádajú nervy, môžu spôsobiť vážnejšie následky ako tie, ktoré majú vplyv iba na žalúdok. Telu musíte pomôcť už v prvých fázach príznakov, než spôsobia vážne poškodenie, ako je ochrnutie.

Črevné príznaky

Nevoľnosť, vracanie, hnačka a bolesti brucha sú najrozšírenejšiou skupinou symptómov u ľudí so salmonelou alebo E. coli, ktorých baktérie vstupujú do tela cez črevá. Baktérie infikujú sliznicu čriev, produkujú toxíny, ktoré spôsobia rad spomínaných symptómov.

Vaše telo ťahá tekutiny do čriev, aby ich umývalo rýchlejšie od baktérií, čo spôsobuje hnačku, alebo sa snaží vyhnať baktérie prostredníctvom zvracania. Aj keď nám tieto príznaky spôsobujú zažívacie ťažkosti, je to najrýchlejší spôsob, ktorý vaše telo zvolí, aby sa zbavilo toxínov.

Vtedy by ste sa nemali snažiť zastaviť tieto akcie liekmi na potláčanie stolice alebo kyseliny. Väčšina potravinových infekcií sa obmedzuje len na črevá, ale tiež sa šíria krvným riečiskom do iných častí tela.


Prečítajte si tiež:

Bedrovník vám pomôže pri črevných problémoch

Vnútorné pochody

Žalúdočné príznaky sú súčasťou boja tela s infekciou, ktoré si navonok všimnete, ale oveľa viac sa toho deje vo vnútri vášho tela, čo nevidíte a necítite. Žalúdočné kyseliny môžu inaktivovať škodlivé baktérie.

Takže neberte žiadne antacidá na liečbu príznakov, pretože môžu znížiť efektivitu žalúdka kontrolovať infekciu. Vaše telo si vytvára aj vlastné protilátky k útoku, mobilizuje biele krvinky, snaží sa nimi obklopiť a zničiť škodlivé baktérie.

Extra pomocník

Užívaním vápnika alebo probiotík, konzumáciou jogurtu so živými kultúrami môžete pomôcť vášmu telu bojovať proti otrave jedlom zvýšením počtu "dobrých" baktérií v žalúdku a črevách, a tým vytlačiť von tie  "zlé". Aktívne uhlie sa viaže na baktérie a vylučuje ich vo výkaloch, čo sa objaví ako čierna stolica.

Komplikácie

Kým dehydratácia je najčastejšia komplikácia pri otrave jedlom, objavujú sa aj iné závažné účinky, ťažšie pre telo. Ak máte horúčku vyššiu ako 39 stupňov Celzia a hnačka trvá dlhšie ako dva až tri dni, telo sa maximálne vyčerpá, oslabnete, začnete pociťovať závraty alebo sa objavia problémy s pulzom. Vtedy telo už nevie s infekciou bojovať a vy potrebujete intravenózne tekutiny alebo antibiotiká.


Pozrite si aj tento článok:

Bedrovník vám pomôže pri črevných problémoch