4 zázračné účinky: Ako vplýva cesnak na plod v maternici?

Správny rast a vývoj plodu v maternici je rozhodujúci pre neskoršie zdravie bábätka. Správny rast a vývoj ovplyvňujú rôzne faktory. Experimentálne bolo preukázané, že cesnak má veľké ochranné výhody. Klinické štúdie skúmali vplyv cesnaku na plody gravidných zvierat a možný vplyv na ľudskú placentu.

cesnak_vplyv_tehotenstvo Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Zabraňuje embryotoxicite

Na účely výskumu bola gravidným potkanom podaná forma organickej ortuti. Niektoré z potkanov potom dostali na ochranu cesnakovú šťavu. Toxickým účinkom ortuti bolo zabránené. Cesnak tiež zvýšil možnosti fetálneho prežitia.

V krvi a orgánoch potomkov týchto zvierat bolo nájdené aj menej ortuti. Vedci prišli k záveru, že aminokyseliny v cesnakovej šťave viažu ortuť, čo umožňuje, aby sa dostala von z tela. Tento ozdravný spôsob chránil dôležité enzymatické systémy potkanov a ich potomstvo a chránil tým aj mozog pred absorbciou toxickej ortuti.


Prečítajte si tiež:

Toto všetko sa ukrýva v strúčiku cesnaku

2. Pomáha predchádzať malformácii

Vedci sa tiež domnievajú, že cesnak pomáha predchádzať malformácii (vývojová odchýlka) počas rýchlej organogenézy (proces tvorby orgánov), prvé dni kľúčového vývoja plodu.

Plody, aj s menšími vadami zvyčajne vykazujú nižšiu telesnú hmotnosť, pretože sú menej schopné správne absorbovať a využívať živiny. Naopak, cesnak vytváral prostredie, v ktorom k organogenéze dochádzalo bez akýchkoľvek prekážok, čo napokon viedlo k zdravej hmotnosti plodu.

3. Zabraňuje intrauterinnej rastovej retardácii

Ide o stav, keď plod nie je schopný rásť a rozvíjať sa správne, rast a vývin sa oneskoruje o 3-4 týždne. Vedci pridali cesnakový extrakt do ľudského tkaniva placenty (v laboratórnych podmienkach).

Zistili zvýšenie aktivity prospešných dýchacich plynov. Domnievajú sa, že cesnak môže byť bezpečný spôsob, ako liečiť tento stav, takže plod vie priberať správne na váhe.

4. Zvyšuje rast

Cesnak môže pomôcť optimalizovať rast plodu. Keď bol cesnakový extrakt a alicín podávaný tehotným ošípaným, ich potomkovia boli väčší než u ošípaných, ktoré cesnak nedostali. Štúdia viedla k záveru, že cesnak pomáha k lepšiemu vývoju zažívacieho ústrojenstva a zvyšuje rast plodu.

Upozornenie

Kým normálne množstvo cesnaku v strave nie je škodlivé v priebehu tehotenstva, nikdy by ste nemali brať žiadne doplnky stravy alebo lieky počas gravidity bez konzultácie s lekárom.


Prečítajte si aj tento článok:

Toto všetko sa ukrýva v strúčiku cesnaku