Toto sa skrýva za bolesťou hlavy

Bolesti hlavy sa môžu objaviť v rôznych častiach, od krku až po vlasovú pokožku. V závislosti od typu bolesti hlavy, rozlišujeme od miernej až po ťažké, ktoré môžu byť sprevádzané vracaním, napätím vo svaloch, bolesťou očí alebo inými príznakmi.

Bolesť hlavy Zdroj foto: Shutterstock.com

Lekári sa zväčša pozrú na vlastnosti, ako je načasovanie, frekvencie a umiestnenie typu bolesti hlavy a vytvoria tak liečebný plán. Vzhľadom k tomu, že telo produkuje v ranných hodinách viac adrenalínu a menej endorfínov, je prirodzené, že sa bolesti objavujú ráno


Prečítajte si aj:

Aké typy bolesti poznáme?

Zápaly dutín

Niektoré bolesti hlavy sú spôsobené zápalom dutín v oblasti nosa a očí. Bolesť je potom príznačná na prednej časti tváre a hlavy a zhoršuje sa, keď sa pacient nahýba dopredu a po prebudení a zmene polohy. Pacienti sa sťažujú aj na bolesti v krku, tečie im z nosa. Liečba primárnej alergie alebo infekcie prínosových dutín zmierňuje príznaky.

Nadužívanie liekov

Užívanie liekov na bolesti hlavy viac ako dvakrát týždenne, môže viesť k ešte väčšej bolesti z nadužívania. Symptómy zahŕňajú prebúdzanie sa s bolesťou hlavy na oboch stranách. Lieky, ktoré najčastejšie spôsobujú roztiahnutie bolesti na celú hlavu sú aspirín, paracetamol, ale aj kofeín a veľa liekov na migrénu. Zastavenie užívania liekov zvyčajne zmierňuje príznaky, aj keď tento proces trvá niekoľko týždňov.

Bolesť hlavy Zdroj foto: Shutterstock.com

Napätie a depresie

Napätie, bolesti hlavy a pocit, ako by ste ju mali vo zveráku. Aj toto prežívajú niektorí pacienti denne. Epizodicky (príležitostne) môže tento stav vyvolať stres, úzkosť alebo hnev. Chronická, denná forma môže byť spojená s depresiou. Dochádza k nej v skorých ranných hodinách alebo neskoro večer.

Silný zvuk

Bolesti hlavy vie tiež vyvolať zvonenie budíka. Začne sa náhle a trvá len krátku dobu, ale pacient môže trpieť takto ráno aj každý deň po niekoľko týždňov alebo mesiacov.

Medzi bolesťami hlavy môže byť pacient bez príznakov po celé mesiace, kým sa bolesť začne znova. Dostatok čerstvého vzduchu a zmeny životného štýlu či vysadenie liekov pomáhajú zmierniť a predchádzať bolestivým útokom hlavy.


Nezabudnite si prečítať:

Ako rozpoznať bolesť a liečiť ju?