Na popraskaný a bolestivý jazyk vyskúšajte tieto bylinky

Popraskaný jazyk reprezentujú trhlinky a pukliny, ktoré tvoria akési hlboké ryhy po stranách a cez vrch jazyka. Objavujú sa, ak ste takúto štruktúru jazyka zdedili, alebo vznikli v kombinácii s inými orálnymi a imunitnými ochoreniami. Rozštiepený jazyk je väčšinou neškodný.

Popraskaný jazyk Zdroj foto: Shutterstock.com

V niektorých prípadoch môže popraskaný jazyk spôsobiť nepohodlie alebo citlivosť na určité druhy potravín. Potraviny môžu tiež zanechať v priehlbinách jazyka baktérie, ktoré sa v nich vedia rýchlo rozmnožovať, čo spôsobuje zápach z úst.

Užitočné bylinky

Zmierniť príznaky puknutého jazyka môže pomôcť zmierniť bylinná liečba. No pred začatím liečby sa obráťte sa na svojho zubného lekára, aby vám určil diagnózu.

Bylinky patria medzi antimikrobiálne a imunitné stimulanty a môžu pomôcť chrániť pred infekciou a odstrániť baktérie, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach z úst, keď zvyšky jedla uviaznu v puklinách. Upokojujú tkanivo ústnej dutiny, čo zase zmierňuje prípadné bolesti.

Echinacea

Echinacea je rastlinka, ktorej korene používajú bylinkári pri prechladnutí, chrípke, na hojenie rán a pri mikrobiálnych infekciách. Účinné látky sú polysacharidy, alkylamidy a kyselina kávová, ktoré majú silný imunitno-stimulačný, antibakteriálny a antivírusový účinok.

Môžete použiť echinaceu aj ako ústnu vodu na ochranu proti nahromadeniu patogénov na jazyku. Echinacea je aktívna aj proti streptokokom a stafylokokom a niektorým druhom húb. Nepoužívajte echinaceu, ak máte autoimunitné ochorenie.

Šalvia

Ide o trvalku, ktorá sa používa ako na varenie, tak i v medicíne. Je užitočná pri mnohých problémoch ústnej dutiny, zápale ďasien, zápale sliznice, infekciách a na puknutý jazyk.

Esenciálny olej má antibakteriálne, antivírusové a antimykotické vlastnosti. Šalvia je užitočná tým, že napína a rozťahuje sliznicu a zmierňuje podráždenie a prípadný zápal. Treba s ňou však narábať opatrne, nekonzumujte jej primnoho a po veľmi dlhý čas.